Dolar

32,5993

Euro

34,8293

Altın

2.495,94

Bist

9.463,31

NATO'dan Rusya'ya karşı yeni önlem

NATO Savunma Bakanları toplantısında Almanya'nın Ulm ve ABD'nin Norfolk kentlerinde yeni komuta merkezleri kurmayı kararlaştırıldı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-06-08 09:59:21

NATO'dan Rusya'ya karşı yeni önlem

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) eski Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Rusya Ukrayna'ya girerse buna karşılık verebiliriz dedi. Gözler NATO üyesi ülkelerin savunma bakanlarının Perşembe günü Brüksel'de yapacağı toplantıya çevrildi. Bu topantıda görüşmelerin iki gün süreceği belirtilirken, "Four Thirties" (Dört Otuzlar) isimli yeni bir inisiyatife onay verileceği ifade eidliyor.

Söz konusu inisiyatif kapsamında NATO bünyesinde 30 kara taburu, 30 hava filosu ve 30 savaş gemisinin 30 gün içerisinde harekata hazır hale getirilmesi mümkün olacak. İnisiyatif, 30 bin birlik, 300 uçak ve en az 30 savaş gemisi ve denizaltıyı kapsayacak.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Perşembe günü konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Stoltenberg, "Kestirilmesi daha zor hale gelen bir dünyada, doğru yerlerde doğru güçlere sahip olduğumuzdan emin olmalıyız" dedi.

Stoltenberg daha önce "İhtiyaç halinde hızlıca konuşlandırılabilmeleri için NATO silahlı kuvvetlerinin harekata hazırlığını artırmak için farklı tedbirleri tartışıyoruz" demişti

Bakanların görüşmeler kapsamında Almanya'nın Ulm ve ABD'nin Norfolk kentlerinde kurulması planlanan yeni komuta merkezlerine resmi olarak yeşil ışık yakması bekleniyor. Söz konusu merkezlerde bin 200'ü aşkın yeni personel istihdam edilecek.

"NATO komuta yapısını geleceğin getireceği zorluklara adapte ettiklerini" söyleyen Stoltenberg, "NATO korkmuyor ancak NATO uyum sağlamak zorunda. Ve NATO tarihteki en başarılı ittifak olarak kalmaya devam etmemizi sağlamak zorunda" şeklinde konuştu.

Savunma bakanlarının gündemindeki olası önlemler, resmi olarak gelecek ay NATO liderler zirvesinde su yüzüne çıkacak.

 

Haber Ara