Dolar

32,5104

Euro

34,9083

Altın

2.423,87

Bist

9.722,09

NATO'dan Rusya'ya ikaz üstüne ikaz

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Rusya'nın askeri yayılmacılık emelleri karşısında uyarıda bulundu. Stoltenberg ittifaka yönelen tehdidin karşılıksız kalmayacağını söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-16 13:45:32

NATO'dan Rusya'ya ikaz üstüne ikaz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Rusya'nın yayılmacılık planları karşısında uyarıda bulundu. Stoltenberg ‘Bild' gazetesine verdiği demeçte Rusya'nın ‘askeri yöntemlerle kendine nüfuz alanı meydana getirmeye çalıştığını' söyledi. Rusya'nın Kuzey Atlantik İttifakı'nın sınırlarına yoğun askeri yığınak yaptığını belirten NATO Genel Sekreteri, Kuzey Kutup Bölgesi, Baltıklar, Karadeniz ve Akdeniz'deki Rus askeri varlığının artmakta olduğunu da dile getirdi.

Stoltenberg, "NATO'nun doğu sınırlarında askeri birliklerin üslendirilmesi, Rusya'nın sataşkan tutumuna verilmiş uygun bir cevaptır, bize ihtiyaç duyduklarında yanlarında olacağımızı müttefiklerimize gösteriyoruz. Muhtemel düşmanlarımız bizi tehdit ettiklerinde tepki göstereceğimizi bilmeliler" dedi.

SEKİZ YENİ KARARGAH KURULDU

İttifakın, hazır kuvvetlerinin sayısını 3 kat arttırdığını ve acil müdahale kuvvetlerinin bir kaç gün içerisinde tüm üye ülkelerde görevlendirilmeye hazır durumda olduğunu anımsatan Soltenberg, Doğu Avrupa ülkelerinde 8 yeni karargah kurulduğunu söyledi.

Stoltenberg, NATO'nun ittifakın doğusundaki varlığını arttırma kararı aldığına dikkati çekerek, ''NATO, dönüşümlü olarak Letonya, Litvanya, Estonya ve Polonya'ya 4 güçlü çok uluslu tabur konuşlandıracak. Aynı zamanda NATO, Karadeniz bölgesindeki savunma ve caydırıcılığını güçlendirmek için ek önlemler alacak. Bu net bir mesaj gönderiyor. Eğer, herhangi bir müttefikimiz saldırıya uğrarsa tüm ittifak bir bütün olarak karşılık verecek.'' diye konuştu.

Stoltenberg, NATO'nun çatışma peşinde olmadığını belirterek, "Gerçekten Rusya'yla yapıcı bir diyalog istiyoruz ancak müttefiklerimizi her türlü tehdide karşı savunacağız'' dedi.

SİBER SAVUNMA DA OPERASYONEL ALANDA YERİNİ ALDI

Bugünkü gündemlerinde aynı zamanda "siber alan" olduğunu da kaydeden NATO Genel Sekreteri, “Aynen hava, deniz ve karada olduğu gibi siber alanı da operasyonel bir alan olarak kabul etmeye karar verdik. Sanal savunma müşterek savunmanın bir parçası. Biz, siber saldırının 5. maddeyi tetikleyebileceği yani ortak savunmayı tetikleyebileceğine karar verdik.” ifadesini kullandı.

Stoltenberg, ittifak ülkelerinin savunma harcamalarında artış olmasına rağmen bunun daha yukarıya çıkması gerektiğini sözlerine ekledi.

Haber Ara