Dolar

32,3566

Euro

34,9482

Altın

2.325,18

Bist

9.079,97

NATO'dan Rusya açıklaması

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'ya uluslararası sorumluluklarına uyma çağrısında bulunarak, NATO'nun faaliyetlerinin savunma amaçlı olduğunu, yeni bir Soğuk Savaş istemediğini belirtti.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-09 12:45:03

NATO'dan Rusya açıklaması

Stoltenberg, Bükreş'te NATO Parlamenter Asamblesi Genel Kurulu açılış konuşmasında ittifakın gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

NATO'nun "sözünü tutan" bir ittifak olduğunun altını çizen Stoltenberg; "Ne yaptığımızı açıklıyoruz ve taahhüt ettiklerimizi de yerine getiriyoruz." dedi.

Stoltenberg, NATO'nun yeni güvenlik ortamının getirdiği sınama ve tehditler karşısında evrildiğine değinerek, ittifakın güneyde ve doğuda varlığını arttırdığına dikkat çekti.

Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya'daki NATO birliklerinin tam anlamıyla işlevsel hale geldiğini aktaran Stoltenberg, bu birliklerin, "Bir müttefike yapılan saldırı tüm ittifaka yapılmış sayılacaktır" mesajını net şekilde verdiğini bildirdi.

''NATO YENİ BİR SOĞUK SAVAŞ İSTEMİYOR''

Stoltenberg, Rusya'nın NATO müttefikleri sınırlarında askeri yığınak yapmasından dolayı endişe duyduklarını belirtti.

NATO faaliyetlerinin orantılı, uluslararası sorumlulukları bağlamında tamamıyla savunma odaklı olduğunu ifade eden Stoltenberg, Rusya'nın özellikle "ZAPAD 2017" tatbikatı sırasında yeterince şeffaf davranmaması yönünde eleştiride bulundu.

Stoltenberg, Rusya'ya uluslararası sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yaparak, "Rusya, bizim kalıcı komşumuz. Rusya'yı izole etmek istemiyoruz. NATO yeni bir Soğuk Savaş istemiyor." diye konuştu.

''İŞİD SAHADA GÜÇ KAYBEDİYOR''

NATO'nun İŞİD'e karşı mücadelede uluslararası koalisyonun üyesi olduğunu hatırlatan Stoltenberg, erken uyarı uçaklarıyla ittifakın mücadeleye önemli katkıları olduğunu vurguladı. 

Stoltenberg, NATO'nun Irak güvenlik güçlerine eğitim verdiğini, böylelikle İŞİD'e karşı mücadeleye katkıda bulunduğunu bildirdi. 

İŞİD'e karşı mücadelenin ilerleme kaydettiğine dikkati çeken Stoltenberg, "İŞİD sahada güç kaybediyor, kaçmaya başladılar." dedi.

''BRÜKSEL ZİRVESİ'NE HAZIRLIK DEVAM EDİYOR''

Stoltenberg, bir sonraki NATO zirvesinin 2018'de Brüksel'de gerçekleşeceğini belirterek, zirve hazırlıklarının devam ettiğini söyledi. 

Galler ve Varşova zirvelerinde alınan kararlar üzerinde çalışmaya devam edeceklerine işaret eden Stoltenberg, şunları kaydetti:

"Brüksel Zirvesi'nde ortak savunmamızı geliştirme, doğu ve güney kanadımızda istikrar ve güvenliği arttırma, Rusya ile ilişkiler, Avrupa Birliği'yle işbirliği ve ittifakın modernleştirilmesi gibi konulara odaklanacağız." 

 

 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara