Dolar

32,5201

Euro

34,8041

Altın

2.423,07

Bist

9.753,09

NATO’dan Afganistan Hamlesi

NATO müttefikleri, Afganistan’da son zamanlarda yoğunlaşan ve Taliban’ın önemli kazanımları ile sonuçlanan çatışmalar karşısında Afgan hükümetine eğitim ve yardım faaliyetlerini arttırmayı planlıyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-09 17:53:28

NATO’dan Afganistan Hamlesi

TİMETÜRK I HABER MERKEZİ

Taliban'ın geçtiğimiz Eylül ayında Kunduz vilayetini ele geçirmesi ve kontrol altına alması Afganistan hükümetinin uluslararası müttefikleride şok etkisi oluşturdu. Çünkü bu müttefikler kendi başına ayakta durabilecek bir güvenlik gücü oluşturmak için Afgan hükümetine milyarlarca dolar yardımda bulunmuştu.

NATO müttefiklerinden Almanya'nın generallerinden Hans-Lothar Domroese “Durum iç karartıcı, bizim umduğumuz gibi istikrarlı bir hâl yok” açıklamasında bulundu.

NATO'nun İspanya'daki tatbikatında konuşan general hükümetin birçok bölgede kontrolünün zayıf olduğunu ve yolsuzluğun ülkedeki güvenlik uygulamalarını daha zor hale getirdiğini söylüyor ve ekliyor: “Agfanistan'da kalmasaydık, büyük bir girdaba girerlerdi. Şu anda da tehlikeli bir duruma sürükleniyorlar”.

NATO müttefiki ülkelerin bakanları Aralık ayında düzenlenecek toplantıda Afganistan'a muharip güçler dışında eğitim, danışmanlık ve yardım faaliyetlerinde bulunacak grupların gönderilmesi konusunu ele alacaklar.

NATO-Afgan anlaşması resmi olarak açık uçlu olsa da uygulamada anlaşmanın geleceği üye ülkelerin asker ve kaynak aktarımı noktasındaki istekliliğine bağlı.

Afganistan'da şu anda 14 bin koalisyon askeri bulunmakta. Bu sayı iki yıl öncesİnde 140 bin civarındaydı.

tolonews.com'da yayınlanan haber Melahat Kemal tarafından TIMETURK için Türkçe'ye çevrilmiştir.

Haber Ara