Dolar

32,3980

Euro

35,1997

Altın

2.324,72

Bist

9.079,97

Nasreddin Hoca kimdir?

Türk din adamı, mizahçı Nasreddin Hoca... Nasreddin Hoca kimdir? İşte Nasreddin Hoca'nın biyografisi

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-01-11 12:35:20

Nasreddin Hoca kimdir?

Nasreddin Hoca 1208 senesinde Sivrihisar'ın Hortu köyünde doğmuştur. Babası Hortu köyü imamı Abdullah Efendi, annesi Sıdıka Hatun'dur. Sivrihisar'da medrese eğitimi gören Nasreddin, babasının vefatı üzerine Hortu'ya döndü ve köy imamı oldu. 1237 senesinde Akşehir'e yerleşti, Seyyid Mahmud Hayrani ve Seyyid Hacı İbrahim'in derslerini dinledi, İslam diniyle ilgili çalışmalar yaptı. Toplum arasındaki söylentilere göre medresede ders okuttu ve kadılık görevinde bulundu. Bu görevlerinden dolayı kendisine Nasuriddin Hâce ismi verildi, sonradan bu isim Nasrettin Hoca biçimini aldı.

Nasreddin Hoca'nın hayatıyla ilgili bilgiler, halkın kendisine olan aşırı sevgisi yüzünden, söylentilerle karışmış, olağanüstü nitelikler kazanmıştır. Bu söylentiler arasında, onun Selçuklu sultanlarıyla tanıştığı, Mevlana ile yakınlık kurduğu, kendisinden en az yetmiş sene sonra yaşayan Timur'la konuştuğu, birkaç yerde birden göründüğü bile vardır.

1284 senesinde Akşehir'de hayatını kaybeden Nasreddin, mizahı ile insanların yüzünü güldürmüştür. Genellikle eşeğin üzerine ters binmiş şekilde karikatürize edilir. Aynı şekilde inşa edilmiş bir heykeli ve kendi adına yapılmış Nasreddin Hoca Türbesi, Akşehir'de ziyaretçi akınına uğramaktadır.

İnsanlar tarafından çok sevilen Nasreddin Hoca, İslam inancına bağlıdır. Hazırcevap olma yönü ile herkesi hem şaşırtmayı hem de güldürmeyi başarmıştır. Toplumsal hayatta karşılaşılan sosyal problemlere mizahi bir üslup ile yaklaşmış, fıkralarında Anadolu insanlarının yapısını, düşüncesini ve olaylara bakışını anlatmıştır. Fıkralarının özünde insanları iyiye ve doğruya yöneltme, kusurları ve hataları espriler ile birleştirerek gözler önüne serme anlayışı hakimdir.

Nasrettin Hoca Kimdir Kısaca Hayatı?

Babası Hortu köyü imamı Abdullah Efendi, annesi aynı köyden Sıdıka Hatun'dur. Sivrihisar'da medrese eğitim gören Nasreddin, babasının ölümü üzerine Hortu'ya dönerek köy imamı oldu. ... Bir söylentiye göre medresede ders okuttu ve kadılık görevinde bulundu.
 

Nasrettin Hocanın ölüm sebebi nedir?

1261 yılında Ahilerin başında bulunan Nasreddin Hoca, Moğol yanlısı Selçuklu yönetimine karşı isyan başlattı. Selçuklular da Mevlana'nın müridi olan komutan Cacaoğlu Nureddin'i görevlendirdi. Nureddin, Mevlana'dan da izin aldı ve Hoca'yı öldürdü.
 

Nasrettin hoca nasıl bir insandı?

Nasrettin Hoca, insanlara doğru yolu gösteren, iyilikleri bildiren, doğruya sevkeden ve kötülüklerden sakındıran bir veli idi. ... Nasrettin Hoca'nın efsanevi bir kişi değil, on üçüncü asırda Anadolu Selçukluları zamanında yaşamış salih bir müslüman olduğunu ortaya çıkarmıştır.
VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara