Dolar

32,3119

Euro

35,0621

Altın

2.278,19

Bist

8.994,47

Nasrallah: Süleymani'nin öldürülmesini o ülke istedi

Lübnan'daki Hizbullah örgütünün lideri Hasan Nasrallah, Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesini İsrail'in istediğini iddia etti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-05 18:04:09

Nasrallah: Süleymani'nin öldürülmesini o ülke istedi

Lübnan'daki Hizbullah örgütünün lideri Hasan Nasrallah, ABD'nin Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlediği hava saldırısıyla öldürülen İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Irak Haşdi Şabi Komutan Yardımcısı Mehdi El Mühendis için düzenlenen mitingde konuştu.

"YENİ BİR TARİHİN BAŞLANGICI"

Nasrallah, Süleymani'nin öldürüldüğü tarihin bir milat olduğunu, bölge için yeni bir dönemin başladığını söyledi. Nasrallah, Süleymani'nin öldürüldüğü tarihe vurgu yaparak, "3 Ocak, bölgedeki iki evreyi, yeni bir tarihin ve yeni bir evrenin başlangıcını ayıran bir tarihtir" dedi.

"BÖLGEDE YENİ BİR SAVAŞ BAŞLATTILAR"

Nasrallah, Süleymani'nin öldürülmesinin bir suç olduğunu ve bu emri ABD Başkanı Donald Trump'ın şahsen verdiğini belirterek, "Trump, Amerikan ordusuna bir suçu gerçekleştirmesini emretti ve ordu bu emri uyguladı. ABD'nin ilk hedefi İran'daki İslami rejimi yıkmaktı ve bu, eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton tarafından da ifade edildi. Trump nükleer anlaşmadan çıktı ve yaptırımlar uyguladı. İran'a abluka ve tecrit ile ekonomik kriz yaşatmak ve İran'ı uyuşmazlığa doğru itmek için girişimlerde bulundu. Trump'ın tüm politikası İran'ı müzakere masasına getirmek ancak görev süresi bitecek, İran müzakere etmeyecek. Trump çok açık ve şeffaf çünkü kibirli ve önünde kimseyi görmüyor. Ülkeleri ve uluslararası bir toplumu tanımıyor. Bölgede yeni bir savaş başlattılar" ifadelerini kullandı.

"SÜLEYMANİ'NİN ÖLDÜRÜLMESİNİ İSRAİL İSTEDİ"

Hasan Nasrallah, Kasım Süleymani'nin öldürülmesini İsrail'in istediğini öne sürerek, "ABD ve İsrail bölgenin dosyalarını incelediklerinde, Suriye, Irak, Yemen, Afganistan ve direnişin her ekseninde, her yerde onlara karşı koyan bir adam buldular, Kasım Süleymani'yi buldular. İsrail, Süleymani'yi var olan en tehlikeli adam olarak görüyordu ve İsrail onu öldürmeye cesaret edemedi, bu yüzden onu öldürmek için ABD'ye başvurdu. Amerikalılar İran'ın korkacağını ve geri çekileceğini umuyor" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in, Bağdat Havalimanı yakınına düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı. Saldırıda, Süleymani ve İranlı subayların yanı sıra Mühendis'in de aralarında bulunduğu 5 Iraklıyla 10 kişi hayatını kaybetmişti.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, olayın ardından yaptığı açıklamada, "Onun gidişiyle, onun yaptığı iş durdurulmayacak ve yolu kapanmayacak. Suçluları acı bir intikam bekliyor." ifadelerini kullanmıştı. Ülkede 3 günlük yas ilan eden Hamaney, Süleymani'nin yerine yardımcısı Tuğgeneral İsmail Kaani'yi getirmişti.

Haber Ara