Dolar

32,5246

Euro

34,9712

Altın

2.437,51

Bist

9.716,77

Nasıl erken emekli olunur? Erken emeklilik şartları nelerdir?

Emeklilik hiç şüphesiz çalışan herkesin kararı. Emekli olabilmek için gerekli prim gün sayısını ve belirtilen yaşı beklemek gerekiyor. Ancak bazı durumlarda erken emekli olmak da mümkün. Peki nasıl erken emekli olunur? Erken emeklilik şartları nelerdir? Erken emeklilik yaş sınırı kaç? Noyan Doğan erken emeklilikle ilgili önemli detaylar paylaştı. Sağlık sorunları nedeniyle nasıl erken emekli olunur mu? Erken emeklilik şartları nelerdir? Erken emeklilik için kaç yaş ve prim sayısı gerekir?

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-04 08:24:28

Nasıl erken emekli olunur? Erken emeklilik şartları nelerdir?

SGK bazı özel durumlarda vatandaşlara erken emeklilik hakkı tanıyor. Peki erken emekli nasıl olunur? Erken emeklilik şartları nelerdir? Erken meklilik için prim gün sayısı ne kadar olmalı? Erken emeklilikle ilgili Noyan Doğan yine çarpıcı bilgilendirmelerde bulundu. İşte erken emeklilik ve bilinmeyenler...

Emekli olabilmek için gerekli prim gün sayısını ve belirtilen yaşı beklemek gerekiyor. Ancak bazı durumlarda erken emekli olmak da mümkün. Peki nasıl erken emekli olunur? Erken emeklilik şartları nelerdir? Erken emeklilik yaş sınırı kaç? Noyan Doğan erken emeklilikle ilgili önemli detaylar paylaştı. Sağlık sorunları nedeniyle nasıl erken emekli olunur mu? Erken emeklilik şartları nelerdir? Erken emeklilik için kaç yaş ve prim sayısı gerekir? Engelli çocuğu bulunanlar erken emekli olabilir mi?

Sosyal güvenlik sistemi bazı özel durumlar için erken emeklilik hakkı tanıyor ki, bunlardan biri okuyucunun sorusunu da kapsıyor. Peki, hangi durumlarda çalışanlar erken emekli olabiliyor?

Hürriyet'ten Noyan Doğan yazısında erken emekliliiğe dair bilgileri paylaştı. 

SAĞLIK SORUNLARI NEDENİYLE NASIL ERKEN EMEKLİ OLUNUR?

Bunlardan biri, erken yaşlanan çalışanlarla ilgili. Buna göre, erken yaşlananlar ya da vaktinden önce yaşlananlar erken emekli olabiliyor. İşçi statüsünde 4/A'lı olarak çalışanlar ile Bağ-Kurlular bu haktan yararlanıyor. 

ERKEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?

Tabi, erken yaşlanma, bir sağlık sorunu. Sağlık sorunu olduğu için de fazla detaya girmeyeceğim ama özetle; dikkat, algı, bellek, kavrama, soyutlama gibi işlevlerin kaybı olan bilişsel yaşlanma ile fizyolojik ve psikolojik yaşlanma durumu tespit edilenler erken yaşlanmış sayılıyor ve sosyal güvenlik sisteminden erken emekli olabiliyor. Bu durumlar da nöroloji, psikiyatri, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, iç hastalıkları, göğüs hastalıkları ve kardiyoloji başta olmak üzere ilgili branşlarca düzenlenen sağlık kurulu raporları ile tespit ediliyor ve bu tespit de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Kurulu tarafından yapılıyor.

ERKEN EMEKLİLİK YAŞ SINIRI KAÇ? PRİM GÜN SAYISI NE KADAR OLMALI?

Erken yaşlılık tespiti yapılan kişiler 55 yaşını doldurması ve en az 5400 gün prim ödemesi şartıyla erken emekli olabiliyor ve emekli aylığı alabiliyor.

ENGELLİ ÇOCUĞU BULUNANLAR ERKEN EMEKLİ OLABİLİR Mİ?

Engelli çocuğu bulunan kadın çalışanlar da erken emeklilik hakkından yararlanabiliyor. Bu durumda olan kadın çalışanların, prim ödeme gün sayılarının dört biri ödenen prim ödeme gün sayılarına ekleniyor. Ağır engelli çocuğu olan kadın çalışanların prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, emeklilik yaş hadlerinden indiriliyor. Böylece erken emekli olabiliyor ve emekli maaşı alabiliyor. Bunun için başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğun varlığının sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi gerekiyor.

EMEKLİLİK NEDİR?

Emeklilik, hayatlarını çalışarak sürdüren kişilerin yaşlılık dolayısıyla çalışamayacağı var sayılıp planlı bir şekilde çalışmayı bırakmalarıyla başlayan durumlarına verilen isimdir. Bu kimselere emekli veya tekaüt denir.

Haber Ara