Dolar

32,3275

Euro

35,0894

Altın

2.298,00

Bist

8.984,15

Naser Oriç, Bosna Hersek'e iade edilecek

Naser Oriç, Bosna Hersek'e iade edilecek

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-25 19:01:14

Naser Oriç, Bosna Hersek'e iade edilecek
İsviçre'deki Federal Adalet Ofisi, 10 Haziran'da İsviçre'de gözaltına alınan Srebrenitsalı komutan Naser Oriç'in Bosna Hersek'e iade edileceğini bildirdi.

Federal Adalet Ofisi tarafından yapılan açıklamada, Oriç'in Bosna Hersek yargı makamlarına iade edilmesine karar verildiğini, güvenlik ve gizlilik nedenlerinden dolayı ne zaman iade edilmesi ilgili bilgi verilmeyeceği kaydedildi.

Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç, Oriç'in Bosna'ya iade edilmesi kararı ile ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sürecin Bosna Hersek'te devam etmesinin en iyi çözüm olduğunu söyledi.

Subaşiç, "Oriç'in Bosna Hersek'e iade edilmesi iyi bir gelişmedir. Oriç'in masumluğu Lahey Mahkemesi'nde zaten ispatlandı. Buna rağmen, ben Bosna Hersek mahkemesinde yine masum olduğu ispatlanacağına inanıyorum" dedi.

- Olay

Sırbistan Savcılığı, geçen yıl şubat ayında, Oriç'in 1992 yılında, Bosna Hersek'in doğusundaki Podrinye bölgesinde Sırplara yönelik savaş suçu işlediği iddiasıyla yakalama emri çıkartılmasını talep etmişti. İnterpol tarafından çıkarılan yakalama emri, daha sonra geri çekilmişti. Buna rağmen, Boşnak komutan 10 Haziran'da İsviçre'de gözaltına alındı ve hakkında 14 gün gözaltı süresi verilmişti.

Oriç, daha önce kendisini ziyaret eden Srebrenitsa Belediye Başkanı Çamil Durakoviç aracılığıyla gönderdiği mesajda, "Buradan Sırbistan'a canlı gitmem" ifadesini kullanmıştı. Oriç'in iadesini, hem Bosna Hersek hem de Sırbistan talep etmişti.

Daha önce Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nce (ICTY) yargılanan Boşnak komutan Oriç, suçsuz bulunup hakkında beraat kararı verilmişti.​

Haber Ara