Dolar

32,3660

Euro

34,9990

Altın

2.324,23

Bist

9.079,97

Nanoteknolojide 'kuzey ışıkları' üretimi başlıyor

Başkent Üniversitesinde, kuzey kutbunda bulunan ve kuzey ışıkları olarak da bilinen maddenin 'plazma' halini, sıvıdan direkt elde ederek karbon nanopartikül üretebilen bir cihaz geliştirildi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-07 18:48:21

Nanoteknolojide 'kuzey ışıkları' üretimi başlıyor

Üretilen nanopartiküllerin, gelecekte kanser tedavisinde ilacın taşınıp lokal bölgede tesir edeceği bir yöntem olarak kullanılabileceği belirtiliyor.

Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berna Dengiz, yaptığı açıklamada, fakülteden öğretim üyesi Doç. Dr. Dilek Çökeliler'in danışmanlığında, 4. sınıf öğrencileri Büşra Akkaya, Timurtaş Ertan, Canberk Uzun ve Ekin Ergüven tarafından geliştirilen projede, maddenin dördüncü hali plazmanın, sıvı içinde oluşturulduğunu bildirdi.

Doğada plazmayı görmenin mümkün olduğuna işaret eden Dengiz, kuzey kutbunda geceleri gözlemlenebilen kutup ışıklarının aslında bunun bir çeşidi olduğunu anlattı.

Bu plazma formunun, laboratuvar ortamında, kontrollü oluşturulması ile teknolojik olarak kullanabileceğini belirten Dengiz, "Plazma teknolojisi, daha evvel sterilizasyon, biyomalzeme yüzey özelliklerini iyileştirmek için kullanılırken, bu araştırmada ilk olarak, sıvıdan direkt nanopartikül üretimi için kullanıldı." bilgisini paylaştı.

Yerli prototip üretildi

Proje ekibinin, 10 bin voltta çalışan, elektronik ve mekanik aksam dahil yerli prototip cihazı ürettiğini bildiren Dengiz, şöyle devam etti:

"Ekip bu yöntemle, 45-280 nanometre aralığında karbon nanoparçacık oluşturabildi. Projede, sıvı içinde, yüksek gerilim altında argon plazma oluşturulması ile daha hızlı, tek aşamada daha kolay bir şekilde ve daha ekonomik olarak karbon nanopartikül üretimi başarıldı."

Dengiz, projede üretilen nanopartiküllerin, gelecekte kanser tedavisinde ilacın taşınıp lokal bölgede tesir edeceği bir yöntem olarak kullanılabileceğini belirtti.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara