Dolar

32,5256

Euro

34,8102

Altın

2.433,21

Bist

9.735,89

Nahda Barajı müzakereleri durdu

Nil Nehri üzerindeki Nahda Barajı’nın doldurulması ve işletilmesi ile gelecekte Mavi Nil üzerinde gerçekleştirilecek projeler hakkında Mısır, Sudan ve Etiyopya arasında düzenlenen müzakereler birleşik bir taslak hazırlanamadan durdu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-29 12:41:31

Nahda Barajı müzakereleri durdu

Nil Nehri üzerindeki Nahda Barajı'nın (Rönesans/Hedasi) doldurulması ve işletilmesi ile gelecekte Mavi Nil üzerinde gerçekleştirilecek projeler hakkında Mısır, Sudan ve Etiyopya arasında düzenlenen müzakereler birleşik bir taslak hazırlanamadan durdu.

Sudan, Mısır ve Etiyopya arasındaki üçlü müzakereler, Afrika Birliği'nin (AfB) öncülüğünde ve Afrika Birliği, Avrupa Birliği (AB) ve ABD'den uzman ve gözlemcilerin huzurunda dün de devam etmişti.

Şarkul Avsat'ın haberine göre; Sudan Sulama ve Su Kaynakları Bakanı Yasir Abbas, müzakerelerin mevcut haliyle devam ettirilmesinin pratik sonuçlara ulaşılmasını sağlamayacağını ve anlaşmaya varmanın siyasi bir irade gerektirdiğini belirtti.

Abbas, ortak bir anlaşma metni oluşturmak için üç ülkeden uzmanların çalıştığı komitelerin raporunun sunulduğunu bildirdiği açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Müzakerelerin gelişiminin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi ve uzman ekiplerin geçtiğimiz günlerde yaptıkları incelemenin ardından üç taslağı birleştirme sürecinin durdurulacağı anlaşıldı."

Açıklamada, üç ülkenin bugün AfB başkanlığına sunulacak olan birleşik anlaşma taslağı üzerinde mutabakata varmadan mevcut müzakereleri sonlandırmaya karar verdikleri ve her ülkenin AfB ile ayrı ayrı görüşeceği belirtildi. Ayrıca müzakere oturumunun, önerilen taslak anlaşmaları birleştirmek için üç ülke arasında uzmanlar düzeyinde uzun görüşmeler yapılmasının ardından geldiğine dikkat çekildi.

Sudan, üç ülke tarafından öne sürülen tekliflerden birleşik bir anlaşma taslağı oluşturmak için Afrikalı uzmanlara ve gözlemcilere daha büyük bir rol verilmesini teklif etti.

Sudan heyeti, müzakerelerin bir anlaşmaya varmanın tek yolu olduğunu ve Afrika Birliği başkanlığıyla iletişime geçilmesinin ardından müzakereleri her an yeniden başlatmaya hazır olacaklarını bildirdi.

Haber Ara