Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Myanmar'da seçim safları belli oluyor

Myanmar'da 1988'de dikta rejimine karşı düzenlenen demokrasi yanlısı gösterilerin önde gelen isimleri, hangi safta seçime gireceğini göstermeye başladılar.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-20 16:34:44

Myanmar'da seçim safları belli oluyor

AA'nın haberine göre, "88 Kuşağı Barış ve Açık Toplum Derneği" sözcüsü, yaptığı açıklamada gösteri liderlerinden Ko Ko Gyi'nin de aralarında bulunduğu en az 15 kişinin 8 Kasım'daki seçimde Aung San Suu Çii'nin liderliğini yaptığı Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisi'nden (NLD) aday olacağını belirtti.

NLD'ye katılacak diğer kişiler hakkında bilgi vermeyen sözcü, "İsimler üzerinde hala konuşuluyor. Sürekli toplantı yapıyoruz" dedi.

Yıllarca hapis yatan demokrasi eylemcisi Ko Ko Gyi'nin seçime girme kararının NLD'ye güç kazandıracağına inanılıyor.

Yaklaşık 26 yıl iktidarda kalan Ne Win'in dikta rejimine karşı ayaklanan öğrenciler tarafından kurulan 88 Kuşağı Barış ve Açık Toplum Derneği, kısa süre önce de anayasa reformu için NLD'ye destek vermişti.

Myanmar'da 8 Ağustos 1988'de öğrencilerin askeri cuntaya karşı başlattığı ayaklanma, tarihe "8888 Ayaklanması" olarak geçmişti. Ayaklanmaya öğrencilerin yanı sıra öğretmenler, Budist rahipler ve memurlar başta olmak üzere toplumun birçok kesiminden insanlar katılmıştı. Devlet Kanun ve Düzeni Sağlama Konseyi'nin (SLORC) 18 Eylül 1988'de düzenlediği askeri darbeyle sona eren gösteriler sırasında 3 bin kişinin yaşamını yitirdiği sanılıyor. Myanmar hükümeti ise gösterilerde sadece 350 kişinin öldüğünü ileri sürüyor.

NLD, 1990 yılından bu yana ilk kez seçime girecek. Parti, 1990'daki seçimi ezici çoğunlukla kazanmasına rağmen dönemin askeri cuntasının girişimleri sonucu iktidara gelememişti. NLD, Devlet Başkanı Thein Sein'in kazandığı 2010 seçimini de hile karıştırıldığı gerekçesiyle boykot etmişti.

NLD'nin lideri Aung San Suu Çii, oğulları İngiliz vatandaşı olduğu için devlet başkanlığı için aday olamıyor. Myanmar'da anayasa, birinci derece akrabaları başka ülke vatandaşı olanların devlet başkanı olmasını yasaklıyor. NLD, devlet başkanı adayını henüz açıklamadı.

Myanmar'da 50 yıllık askeri cuntanın ardından 2011'de iktidara gelen Devlet Başkanı Thein Sein, birçok alanda reform yapmış ve basın özgürlüğünü genişletmişti. Demokrasi ve insan hakları için verdiği mücadele nedeniyle 1991'de Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen, ancak askeri cunta yönetimi tarafından yıllarca ev hapsinde tutulduğu için ödülünü alamayan Aung San Suu Çii de söz konusu reformlar kapsamında 2012'de milletvekili seçilmişti.

Haber Ara