Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Myanmar'da Müslüman avukata suikast

Yangon havaalanında Müslüman avukat öldürüldü.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-30 12:01:51

Myanmar'da Müslüman avukata suikast

Myanmar havaalanında Müslüman hukukçuya silahlı saldırı yapıldı.

Myanmar'ın iktidardaki Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) partisinin hukuk danışmanı 65 yaşındaki Ko Ni, Yangon'un uluslararası havaalanının dışında vurularak öldürüldü.

Polis müdahalesinde yalnız bir silahlı adam gözaltına alındı.Polis Müslüman azınlığın önde gelen bir üyesinin öldürülmesi içinherhangi bir neden bulunmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı sözcüsü Htin Kyaw silahlı adamı durdurmaya çalışan bir taksi şoförünün olay sırasında öldürüldüğünü açıkladı.

Zaw Htay Reuters'e verdiği demeçte, "Silahlıyı gözaltına aldık ve sorguya çekerek neden onu öldürdüğünü ve olayın arkasında kimin olduğunu öğrenmek için para verildi" dedi.

Bir polis yetkilisi, Reuters'e yaptığı açıklamada, şüphelinin Mandalay şehrinden 53 yaşındaki bir Myanmar vatandaşı olduğunu söyledi.

Avukatın kızı Yin Nwe Khine, Ko Ni'nin Jakarta'dan döndükten sonra hava limanı terminalinden çıkarken torununu kucakladığını söyledi.

"Babam torunuyla konuşuyordu, sonra bir silah sesi duydum, başta bir otomobil lastiği patladı diye düşündüm, o zaman babamın yerde yattığını gördüm" dedi.

Anayasa hukukunun uzmanlarından Ko Ni, Nisan ayında Aung San Suu Kyi'nin sivil yönetiminde iktidarı ele geçirmesine rağmen askeri yönetiminin Myanmar yönetiminde sahip olduğu güçlü rol hakkında konuşmuştu.

Yin Nwe Khine, "Babam sık sık tehdit edildi ve dikkatli olmamız konusunda uyarılmıştık, ancak babam bunu kolayca kabul etmedi, haklı göründüğü şeyleri yaptı" dedi.

BM'nin Myanmar için özel raportörü olan Yanghee Lee, Kohn'in öldürülmesinden öfkesini dile getirerek, Rakhine'ye yaptığı ziyareti de içeren bu ayın başlarında ülkeye yaptığı son gezisinde kendisiyle görüştüğünü söyledi.

"Myanmar'ın önde gelen ve saygıdeğer Müslüman avukatı U Ko Ni'nin ailesi için en derin ve en samimi taziyelerim" diye mesaj attığı twitter adresinden, Aung San Suu Kyi hükümetine saldırının detaylı araştırılması konusunda çağrı yaptı.

Haber Ara