Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Myanmar'da farklı dinlerden kişilerin evlenmesini engelleyen ya

Myanmar'da farklı dinlerden kişilerin evlenmesini engelleyen yasa tasarısı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-10 17:13:35

Myanmar'da farklı dinlerden kişilerin evlenmesini engelleyen ya
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein'e, Budist rahipler tarafından desteklenen ve bu hafta parlamentodan geçen, farklı dinlere mensup kişilerin evlenmesini engelleyen yasa tasarısını onaylamaması çağrısında bulundu.

Örgütten yapılan açıklamada, yasa tasarısının, Myanmar'ın uluslararası hukuk bağlamındaki yükümlülüklerine karşı geldiği, azınlık hakları örgütleri tarafından cinsiyetçi ve ayrımcı olmakla eleştirildiği bildirildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Asya yöneticisi Phil Robertson, tasarının, "Budist kadınlara yardım ettiğine ilişkin gülünç iddialarla farklı dinlere mensup kişilerin evliliğini engellemeye yönelik açık bir teşebbüs" ve "radikallerin başını çektiği Müslümanlara karşı şiddetin son potansiyel tetikleyicisi" olduğunu belirterek, "Devlet Başkanı bunu imzalamamalı" diye konuştu.

Budist Kadınların Özel Evlilik Yasa Tasarısı, 20 yaşından küçük Budist kadınların, Budist olmayan biriyle evlenmek için ailesinin rızasını almasını öngörüyor. Yasada, Budist olmayan erkeklerin, karısının dinine hakaret etmesinin boşanma nedeni olabileceği ve çocuklarının velayetini kaybedebileceğine ilişkin bir madde de bulunuyor.

Myanmar'da parlamentonun iki kanadında 524 milletvekili yasa tasarısına kabul oyu verdi.

Ma Ba Tha ile Irkı ve Dini Koruma Derneği gibi radikal rahiplerin oluşturduğu örgütlerin, tasarıyı desteklediği biliniyor.

Haber Ara