Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Myanmar'da evlilikle ilgili tartışmalı yasa tasarısı

Myanmar'da evlilikle ilgili tartışmalı yasa tasarısı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-05-28 14:45:02

Myanmar'da evlilikle ilgili tartışmalı yasa tasarısı
Myanmar'da, insan hakları örgütlerinin başta Müslümanlar olmak üzere etnik azınlıkları hedef aldığı gerekçesiyle eleştirdiği, farklı dinlere mensup kişilerin evlenmesini kısıtlayan yasa tasarısı parlamentonun üst kanadında kabul edildi.

Tasarı, Myanmar parlamentosunun üst kanadında yapılan oylamada kabul edilirken, bundan sonraki aşamada, tasarı olduğu gibi ya da değişiklikler yapılarak kabul edilmesi için parlamentonun alt kanadında oylamaya sunulacak.

Yasa tasarısı, ülkede Budist olmayan erkeklerin, Budist kadınlarla evlenmek için yerel yetkililerden izin almasını, Budist eşini din değiştirmeye zorlandığı tespit edilen erkeğin, iki yıla kadar hapis ve para cezasına çarptırılmasını öngörüyor.

Myanmar'da Müslüman karşıtı Budist rahiplerin oluşturduğu Ma Ba Tha adlı örgütün, dört yasadan oluşan tasarının, ülkede Budizmi ve ırkı "korumayı" amaçladığını savunuyor.

Tasarı, kadınların ve etnik azınlıkların haklarını ihlal etmekle eleştirilirken, Arakanlı Müslüman eylemci Nay San Lwin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tasarının, "ciddi bir insan hakları ihlali" olduğunu söyledi.

Nay San Lwin, "Din nedeniyle bir evliliğe sınırlamak, tamamiyle kabul edilemez" ifadesini kullandı.

Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein de geçen hafta cinsiyet ve ırk ayrımı içermesi nedeniyle insan hakları örgütlerinin karşı çıktığı nüfus kontrolü yasasını onaylamıştı. Kadın örgütleri ve insan hakları kuruluşlarının etnik ayrımcılık yaptığı için tepkisini çeken yasaya göre, kadınların doğumdan sonra yeniden çocuk yapması için en az 3 yıl beklemesi gerekiyor.

Güneydoğu Asya'daki göçmen krizi ve Arakanlı Müslümanlara gördüğü zulüm nedeniyle uluslararası toplumun tepkisini çeken Myanmar'da, yeni yasaların gerilimi artıracağı düşünülüyor.

Haber Ara