Dolar

32,3367

Euro

35,1478

Altın

2.241,97

Bist

8.741,33

Müteahhitlerden yurt dışında hedef büyüttü

Türk Müteahhitler Birliği (TMB) Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin ülkeye sağladığı döviz girdisi kadar istihdama katkısıyla da ekonomiyi önemli ölçüde desteklediğini söyledi

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-19 14:34:40

Müteahhitlerden yurt dışında hedef büyüttü
 Türk Müteahhitler Birliği (TMB) Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin ülkeye sağladığı döviz girdisi kadar istihdama katkısıyla da ekonomiyi önemli ölçüde desteklediğini belirterek "Yapıcı adımlar atılması halinde yurt dışında yaklaşık 35 binlere gerilemiş olan Türk iş gücü sayısını, salgının ardından 100 binlere çıkarabileceğimizi ifade etmek istiyorum." dedi.  

Yenigün, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın katılımıyla Birliğin merkezinde gerçekleştirilen "2020 Yılı Yurtdışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri Değerlendirme Toplantısı"nın açılış konuşmasında, sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Birliğin bu ay kuruluşunun 69. yılını kutlayacağını belirten Yenigün, kendilerini müteahhitlik hizmetlerinin mutfağı olarak gördüklerini söyledi.

Zorlu bir süreç

Yenigün, Türk müteahhitlik firmalarının geçen yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yanı sıra faaliyet gösterilen riskli coğrafyalarda çok çeşitli zorluklarla mücadele ettiğine dikkati çekerek bu ay Somali'de bomba yüklü araçla gerçekleştirilen terör saldırısını anımsattı ve bu konuda verilen destekten dolayı teşekkür etti.

Salgın nedeniyle 2020'de belirlenen hedeflere ulaşılamadığını, bu yıl içinse tekrar 20 milyar dolarlık seviyeyi yakalama gayretinde olacaklarını ifade eden Yenigün, "Finansman temini konusunda somut gelişmeler olması halinde bu seviyeyi de aşabileceğimize inanıyoruz. Sonraki yıllara ilişkin orta vadeli hedefimiz ise yılda 50 milyar dolar tutarında yeni iş üstlenmek olacak." diye konuştu.

Son dönemde Avrupa'da da önemli ölçekte projeler üstlendiklerini, ABD, Kanada, Uzak Doğu ve Latin Amerika ülkelerini de potansiyel pazarlar olarak yakından izlediklerini aktaran Yenigün, salgınının yarattığı kriz ortamında sektör olarak tüm zorluklara rağmen yeni başarılara imza atmak için hazırlıklarını yaptıklarını dile getirdi.

Yenigün, hükümetin de desteğiyle geleneksel pazarlardaki sorunların çözümü için çabalarını sürdürdüklerini belirterek şöyle devam etti:

"Devletimizin desteğini her zaman yanımızda hissetmek, en büyük motivasyonumuzu oluşturuyor. Sektörün ilk ve en büyük üçüncü pazarı olan Libya'daki sorunlarımızın çözüm süreci halen devam etmektedir. Sayın Bakanımıza bu konudaki kıymetli destekleri için bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz. Güvenliğin tesisi, politik ve ekonomik istikrarın sağlanmasıyla müteahhitlerimiz, ülkede yarım kalmış projelerini artık tamamlamak arzusunda. Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti yetkilileri de yeni projelerde de bizimle çalışmak istediklerini her fırsatta belirtmektedirler."  

Körfez bölgesi ve sorunlar

Körfez bölgesinde, özellikle Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde müteahhitlerin sorunlarının arttığını aktaran Yenigün, şunları kaydetti:

"Bu ülkelerde maruz kaldığımız haksız uygulamanın giderilmesi gerekiyor. Siyasetten etkilenen sektörümüzün maruz kaldığı sorunların giderilmesi için hükümetimizin desteğine ihtiyaç duyduğumuzu vurgulamakta yarar görüyorum. Suudi Arabistan'dan 2018'de 3 milyar dolarlık, 2019'da 500 milyon dolarlık, geçen yıl ise 20 milyon dolarlık iş aldık. Bu, tamamen siyasi olarak bize bakış açılarından kaynaklanıyor. Suudi Arabistan başta olmak üzere, Körfez ülkelerinde önümüzdeki yıl içerisinde toplam 100 milyar dolar tutarında projenin ihale edileceği yönünde yapılmış çalışmalar varken bizim siyaset dahil her türlü enstrümanı kullanmamız gerektiğini düşünüyorum."

Yenigün, lider konumdaki pazarları Rusya'nın, gelecek dönemde de yeni projelerle müteahhitlik hizmetlerine katkı vermeyi sürdürmesini beklediklerini, ayrıca Azerbaycan ile inşaat alanındaki mevcut iş birliğinin Dağlık Karabağ'daki yaraların sarılması sürecinde de gelişerek artacağına inandıklarını söyledi.

Haber Ara