Dolar

32,6000

Euro

34,8098

Altın

2.496,99

Bist

9.472,33

Mutasyonlu virüs çocuklarda daha mı etkili? Mutant korona çocukları hasta eder mi?

Mutasyonlu virüslerin de etkisiyle korona salgınında vaka sayılarında hızlı bir artış meydana geldi. Okulların açık olması ile aileler de mutasyonlu virüs nedeniyle tedirgin olmaya başladı. Anne ve babalar mutasyonlu virüs çocuklarda daha mı etkili gibi soruları sormaya başladı. Peki mutant korona çocukları hasta eder mi? Uzmanlar mutasyonlu koronavirüsün çocukları daha fazla etkilediğine dair bir kanıtın olmadı görüşünde.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-03 17:47:21

Mutasyonlu virüs çocuklarda daha mı etkili? Mutant korona çocukları hasta eder mi?

Yendiden normalleşme ile birlikte 1 ay içinde vaka sayıları 40 binin üstüne çıktı. Çocuklarını okula gönderen ebeveynler de vaka sayılarındaki artış sonrası tedirginlik yaşamaya başladı. Özellikle mutant virüslerin çocuklar üzerinde daha etkili olduğu haberleri anne babaları mutasyonlu virüs çocuklarda daha mı etkili gibi soruların yanıtını aramaya yöneltti. Peki mutant korona çocukları hasta eder mi?

Mutasyonlu virüs çocuklarda daha mı etkili?

Mutasyonlu virüs ülkemizde görülmeye başlandı. İngiliz vartayntı virüsün çocuklarda yayılımının daha hızlı ve daha etkili olduğu iddiaları aileleri korkuttu. Binlerce ebeveyn Mutasyonlu virüs çocuklarda daha mı etkili? sorularına yanut bulmaya çalıştı.  Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Midilli'den anne ve babaları rahatlatan açıklama geldi. Midilli "Varyantın yol açtığı enfeksiyonun çocuklarda daha ölümcül seyrettiğine dair bir kanıt yok. Varyantın yükselişe geçtiği dönemde İngiltere'de sıkı kapanma tedbirleri uygulanmakla birlikte okullar açıktı. Bu nedenle o dönemde 19 yaş altı okul çağı çocuklarında vaka sayısı daha yüksekti. Bu da varyantın çocuk ve gençleri daha fazla enfekte ettiği hatta daha ağır seyirli bir enfeksiyona yol açtığı şeklinde spekülasyonların yapılmasına yol açtı" dedi.

Çocuklar mutasyonlu virüs için riskli grupta mı?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Mahmut Çivilibal yaptığı değerlendirmede Koronavirüsün ilk türlerinin yetişkinlere kıyasla çocuklara bulaşması daha zordu. Bunun nedenlerinden biri, virüsün vücudumuzdaki hücrelere giriş kapıları olarak görülen ACE2 reseptörlerinin çocuklarda daha az sayıda olmasıydı. Mutasyonlu virüs varyantlarının daha kolay ve daha hızlı bulaşmasının ve hücrelere çok daha hızlı girmesinin çocuklar için de önemli düzeyde risk oluşturacağını ön görmekteyiz.

Haber Ara