Dolar

32,5840

Euro

34,7992

Altın

2.514,18

Bist

9.693,46

Mutasyon nedir?

Mutasyon nedir? Koronavirüsün dünyaya yayılmasının ardından binlerce yeni kelimeyi de beraberinde öğrendik. Bununla birlikte yeni öğreneceğimiz kelime ise 'mutasyon' oldu. Peki ama mutasyon nedir? Virüs mutasyonu nasıl gerçekleşir? Koronavirüsün mutasyona uğramış hali ne kadar tehlikeli? Mutasyonlu virüs tekrar mutasyona uğrar mı? İşte merak edilen detaylar...

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-03 17:23:35

Mutasyon nedir?

İngiltere'den gelen mutasyonlu virüslerin ülkemizde de görülmesinin ardından binlerce kişi "Mutasyon ne demek?" sorusunu soruyor. Yetkili kişilerin, daha riskli bir virüs olduğunu belirttiği mutasyonlu koronavirüs şimdilik sadece iki ilde görüldü. 

Koronavirüsün bir kez mutasyona uğradığı söylense de ilerleyen süreçlerde ne olacağı, bir kere daha mutasyona uğrayıp uğramayacağı da büyük bir merak konusu haline geldi. Bu virüse alışmamız ve yaşantımıza devam etmemiz gerektiğini söyleyen yetkililer, farklı virüslerin de sonraki süreçlerde türeyebileceğini bildirdi.

Mutasyon nedir?

Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı COVID-19 Sözlüğü'nde yer alan bilgilere göre mutasyon;

Bir organizmanın veya virüsün genetik materyalinde meydana gelen kalıcı değişiklik.

RNA virüslerinde DNA virüslerine oranla çok daha fazla mutasyon meydana gelir. SARS-CoV-2 bir RNA virüsüdür.

Mutasyon ya da değişinim, bir canlının genomu içindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir. Mutasyona uğramış organizma ise mutant olarak adlandırılır. Mutasyonların genler üzerindeki zararlı etkileri nedeniyle, organizmalar mutasyonları gidermek için DNA onarımı gibi mekanizmalara sahiptir.

Haber Ara