Dolar

32,5374

Euro

34,8826

Altın

2.434,52

Bist

9.645,02

Musul'un bir haftalık bilançosu: 400 ölü

Bağdat hükümeti, İran destekli milisler ve ABD öncülüğündeki koalisyonun Musul'u IŞİD'in elinden almak için başlattığı operasyondaki sivil bilanço artıyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-09 12:56:06

Musul'un bir haftalık bilançosu: 400 ölü

Mepanews'in haberine göre Airwars isimli gözlemci grubun ifadesine göre ABD öncülüğündeki koalisyon, Mart ayının ilk haftasında Bağdat hükümeti ve Şii milislere Musul savaşında verdiği 'destek' sırasında yüzlerce sivili öldürdü.

"7 GÜNDE 400'E YAKIN SİVİL ÖLDÜ"

Açık kaynaklı veriler ve görgü şahitlerinin ifadeleri ele alınarak hazırlanan rapora göre, 1 Mart tarihinden bu yana Musul'un yoğun nüfuslu batı gölgeine düzenlenen 11 koalisyon saldırısında 250 ile 370 arası sivil hayatını kaybetti.

ABD'nin yayınladığı resmi veriler ile gözlemci kuruluşun verileri büyük bir zıtlık arz ediyor. ABD'ye göre, Kasım ayından bu yana kendi bombalarıyla ölen sivillerin sayısı sadece 21. ABD'nin, IŞİD'e karşı savaşın başlatıldığı üç yıldan bu yana bildirdiği sivil ölümleri de oldukça düşük bir düzeyde. Ancak Airwars gibi gözlemci kuruluşların, bölgede faaliyet gösteren aktivistlerin ve görgü şahitlerinin aktardığı bilgiler; ABD'nin verdiği rakamlardan çok daha fazla.

Birleşmiş Milletler, Musul'a yönelik saldırı başlamadan önce şehrin batı yakasında 750 bin sivilin yaşadığını tahmin ediyordu. Bu sivillerden bir kısmı bölgeden göç ederek mülteci olurken, büyük bir kısmı hala daha şehirde. Yaşananlara dair neredeyse hiç bilgi akışının olmayan şehrin doğu yakası 19 Şubat'ta Bağdat hükümeti güçlerinin eline geçmişti.

CAMİ SALDIRISI

Airwars'a göre 1 Mart'tan bu yana şehre düzenlenen en ölümcül saldırılardan biri, şehir içi mültecilere sığınak olan bir camiyi hedef alan ve 50 ile 80 arasında kişinin canına mal olan hava saldırısı.

"EN KANLI AY"

Airwars'ın verilerine göre bu ay, sivillere düzenlenen hava saldırıları açısından savaşın en kanlı ayıydı.

ABD hava saldırıları Aralık ayında 134-187 arası cana mal olurken bu sayı Ocak ayında 254-369 arasıydı. ABD askeri yetkilileri 'sivil kayıpları ile ilgili tüm iddiaları ciddiye aldıklarını' ifade ediyor.

ABD'ye göre 2014 yılından bu yana 'IŞİD'e karşı' yürütülen savaşta 220 sivil hava saldırılarında yanlışlıkla hedef alınarak öldürüldü. Airwars'ın aynı dönem için verdiği sivil kayıp sayısı ise bunun 10 katından daha fazla. Airwars'ın sivil kayıplar için verdiği sayı 2463 iken, grup "bu sayıların tespitinde ABD ile ortak çalıştıklarını ancak ABD'nin kullandığı gözlem sisteminin hatalı olduğunu" savunuyor.

"ABD KAYIPLARI BİLEREK DÜŞÜK GÖSTERMİYOR"

Airwars'a göre ABD, sivil kayıplarını bilerek düşük göstermiyor.

Sadece vurdukları bölgelerde sivillerin mevcudiyeti ve kayıpların sayısı ile ilgili gözlem yapmıyor

Bilindiği gibi ABD, sahadaki Bağdat hükümeti güçleri ve Şii milislerin yönlendirmesiyle de hava saldırıları yapıyor. Sivil kayıpların fazla olmasının bir nedeninin de bu olduğu belirtiliyor.

Yalnızca ABD hava saldırılarında ölen sivillere ilişkin sayının dahi binin üzerinde olması Musul'da sivillerin ne denli bir durumla yüz yüze kaldığının göstergesi.

Topçu saldırıları, roket ve füzeler, ağır silahlar, piyade tüfekleri, havan topları gibi birbirinden farklı onlarca silahla öldürülen Musullu sivillerin sayısına ilişkin gerçek sayının ne kadar olduğu bilinmiyor. Bu sayının oldukça fazla olduğunu söylemek ise, Musul'daki yıkıma bakılınca, pek de zor değil.

Haber Ara