Dolar

32,5000

Euro

34,8118

Altın

2.485,94

Bist

9.551,35

'Musul Musulluların, Telafer Telaferlilerindir'

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Irak'ta yaşanan gelişmelerle ilgili 'Musul Musulluların, Telafer Telaferlilerindir' dedi...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-26 02:54:08

'Musul Musulluların, Telafer Telaferlilerindir'

Ajanslarda yer alan habere göre; Türkiye'nin Irak'la ilgili en büyük hassasiyetlerinden birinin bölgedeki etnik ve mezhebi statükonun bozulmaması olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Musul Musulluların, Telafer Telaferlilerin, Halep Haleplilerindir. Biz bu şehirleri DEAŞ'tan kurtaracağız derken başka silahlı teröristlerin eline bırakmayalım" dedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği İngiltere'de faaliyet gösteren Türk sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya gelen Kurtulmuş, Türkiye'nin yeniden tarih sahnesindeki güçlü rolünü oynayacak potansiyele yaklaştığını söyledi.

Kurtulmuş, "Türkiye ne kadar güçlenirse, birilerinin de bundan o kadar rahatsız olduğunu görüyoruz. Bizim kimseyle kavga, mücadele etmek gibi bir derdimiz yok. Biz başkaları kendileri için hangi iyilikleri istiyorsa, aynı iyiliklerin Türk halkı için de geçerli olması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü biz kendimiz için istediğimizi başkaları için de isteriz" görüşünü dile getirdi.

Ortadoğu'nun masa başında cetvelle çizilmiş sınırlarla bölünmesinin üzerinden yüzyıl geçtiğini anlatan Kurtulmuş, "Şimdi sınırlarını böldükleri insanların zihinlerini ve gönüllerini bölmeye çalışıyorlar. Bir tarafı dışarıdan gelen etkilerle, diğer tarafı bizim coğrafyamızın kendi iç sorunlarıyla birlikte bölge tam bir cadı kazanına dönmüş vaziyette" diye konuştu.

'IŞİD'DEN KURTARACAĞIZ DERKEN…'

Irak'taki durumla ilgili bir soru üzerine Kurtulmuş, “Türkiye olarak en büyük hassasiyetlerimizden birisi bölgedeki etnik ve mezhebi statükonun bozulmamasıdır” dedi.

Bunun özellikle bazı şehirler için geçerli olduğuna işaret eden Kurtulmuş, “Cumhurbaşkanımızın Lozan Anlaşması'nı hatırlatması, bizlerin Lozan meselesini gündeme getirmemizin arkasındaki temel sebep de budur. Musul, Kerkük, Telafer gibi şehirler farklı etnik ve mezhebi kompozisyona sahip. Biz diyoruz ki Musul Musullularındır, Telafer Telaferlilerindir, Halep Haleplilerindir. Biz bu şehirleri bir terör örgütünden, DEAŞ'tan kurtaracağız derken başka terör örgütlerinin ya da silahlı teröristlerin eline bırakmayalım" dedi.

Kurtulmuş, “Samimi olarak mücadele veriyoruz, hatta askerlerimizi bile kaybediyoruz bu mücadelede. Onlar Türkiye sınırlarına da füzeler, roketler atarak insanlarımızı öldürdüler. Ama uluslararası camiaya bakıyorsunuz DEAŞ'la mücadele adı altında bu çok kültürlü, çok etnik yapılı şehirlerimizin yapısını bozmaya çalışıyorlar. DEAŞ'ı gönderelim yerine Haşdi Şabi'yi mi getirelim, yerine PYD'yi mi getirelim, PKK'yı mı getirelim? Asla kabul edilemez. Türkiye olarak sokak sokak, mahalle mahalle, bütün bu şehirlerde birebir takip ediyoruz. Her türlü senaryoya karşı da hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bölgede etnik ve mezhebi bir temizlik hareketinin olmaması için Türkiye olarak elimizden gelen çabayı gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

'İKİ TOPLUMLU KIBRIS'IN VARLIĞINDAN GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ'

Sonuçsuz kalan Kıbrıs müzakereleriyle ilgili bir soruya da Kurtulmuş, "Kıbrıs görüşmelerinde belli bir noktaya gelindi ama son aşamada durdu. Biz de Kıbrıs'ta makul, adil bir barıştan yanayız ve bu konuda üzerimize düşeni yerine getiriyoruz" yanıtını verdi.

"Türkiye barış olsun da hangi tavizi verirsek verelim noktasında değil” ifadesini kullanan Kurtulmuş, “Türkiye hangi noktaya kadar gideceğini biliyor, nerede duracağımızı biliyoruz, veremeyeceğimiz tavizleri biliyoruz. Bunlardan birisi de Türkiye'nin Kıbrıs adasında iki toplumlu, eşit haklara sahip iki toplumlu bir Kıbrıs'ın varlığından asla bir adım geri atmayacağını söylemek isterim" dedi. Kurtulmuş, Türkiye'nin Kıbrıs'ta ulusal çıkarlarından asla geri adım atmayacağını vurguladı.

Haber Ara