Dolar

32,5210

Euro

34,7953

Altın

2.420,58

Bist

9.702,91

Musul Hristiyanlarına özerk bölge projesi

Musul Ovası'nda Hristiyanların yaşadığı altı bölgenin özerk bir yapıya kavuşturulmasının planlandığı açıklandı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-28 18:06:22

Musul Hristiyanlarına özerk bölge projesi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) parlamentosu Süryani, Asuri ve Keldani Fraksiyonu Başkanı  Vehide Yaqo Hurmiz,Musul Ovası'nda yaşayan Hristiyanlar için bir proje üzerinde çalışıldığını açıkladı.

IKBY'YE BAĞLI ÖZERK HRİSTİYAN BÖLGESİ

Hurmiz, IKBY Başkanı Mesud Barzani'nin Musul Ovası'nda yaşayan Hristiyanlar için özerklik projesi üzerinde çalıştığını belirterek "Siyasi taraflar olarak ortak bir proje üzerinde çalışıyoruz. Musul Ovası'nda yaşayan Ezidi ve Şabek Kürtleri, Türkmen ve Hristiyan halkların yaşadığı bölgelerin Kürdistan Bölgesi idaresine bağlanması konusunda hemfikiriz. Hala tam uzlaşı sağlayamadık ancak tarafların ağırlıklı  görüşü; Hristiyanların yaşadığı yerlerin özerk bir yapıya kavuşması" dedi.

BARZANİ ULUSLARARASI DESTEK ARAYIŞINDA

Musul Ovası'ndaki 6 Hristiyan bölgesinin özerk bir yapılanmaya kavuşması için çalıştıklarını belirten Hurmiz "Hemdaniye, Til Eskef, Tilkêf, Elguş, Şeyhan ve  Başika bölgelerinin" özerk bir yapıya kavuşmasını istediklerini ve bu özerk bölgenin de IKBY'ye bağlanmasını planladıkları söyledi.

Hurmiz ayrıca Başkan Barzani'nin planlanan bu özerk Hristiyan bölgesine uluslararası destek almak için diplomatik çalışmalar yürüttüğünü belirtti. 

Peşmerge Güçleri'nin tüm Hristiyan bölgelerinde kontrolü sağladığını dile getiren Hurmiz,‘‘Peşmerge Güçleri, Hristiyan topraklarını koruyor. Biz bunun devam etmesinden yanayız'' dedi.

 

Haber Ara