Dolar

32,5832

Euro

34,8513

Altın

2.505,40

Bist

9.678,65

Musul'da tanıdık katliam: Polis üniformalı Şiiler halkı katlediyor

Irak'ta Bağdat hükümetine bağlı güçlerin Musul'un güneyindeki köylerde halka işkence edip öldürdüğü açıklandı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-10 23:28:11

Musul'da tanıdık katliam: Polis üniformalı Şiiler halkı katlediyor

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

 

Uluslararası Af Örgütü, Musul'un güneyinde Bağdat hükümetine bağlı güçlerce ele geçirilen köylerde Irak Federal Polisi üniformalı kişilerin halka işkence ettiğini ve öldürdüğünü açıkladı.

Af Örgütü, Iraklı yetkililere bu insan hakları ihlallerinin araştırılması çağrısında bulundu.

ÖNCE İŞKENCE SONRA KATLİAM

Af Örgütü tarafından kayıt altına alınan işkence ve katliamlardan biri 21 Ekim'de Musul'un güneyindeki Şura kasabasında gerçekleşti.

21 Ekim sabahı saat 10 civarında Nanaa ve Rasif köylerinden biri 16 yaşında olmak üzere toplam 11 erkeğe Federal Polis üniforması giyen kişilerce işkence edildi. .

Polis üniformalı kişiler grubu kablolar, dipçikler, yumruklar ve tekmelerle dövdü, sakallarını çekti ve bir erkeğin sakalını ateşe verdi. Daha sonra yüzüstü yatırıldılar ve bacaklarının arasına ateş açıldı.

Ardından üç kişi gruptan ayrıldı. Af örgütü polis üniformalı kişilerin bu üç kişiyi daha şiddetli bir şekilde dövdükten sonra öldürdüklerini belirtti. Söz konusu üç kişinin cesedi beş gün sonra aynı bölgede bulundu.

Kelepçelenen ve polis üniformalı kişiler tarafından dövülen dördünü bir kişinin cesedi de bir hafta sonra yakında bir yerde bulundu.

21 Ekim'de bir diğer genç erkeğin, MişraK Sülfür Fabrikası'nın yanındaki evinden ayrıldıktan kısa süre sonra, başından iki kurşunla vurulmuş halde bulunduğu kaydedildi. Kurbanın gözlerinin bağlandığı ve üst bedeninin çıplak olduğu kaydedildi.

Af Örgütü altıncı erkek kurbanın da polis üniformalı kişilere doğru üzerinde patlayıcı olmadığını göstermek için kıyafetlerini yukarı doğru çekerken vurulduğunu belirtti.

21 Ekim özelinde Af Örgütü'nün kayıt altına aldığı bu olayda 11 erkekten 6'sı öldürüldü.

AF ÖRGÜTÜ'NDEN İBADİ'YE ÇAĞRI

Af Örgütü'nün Beyrut bölge ofisi direktör yardımcısı Lynn Maalouf  işkence ve katliamlar hakkında yaptığı açıklamada "Federal Polisler Musul'un güneyinde bulunan köylerin sakinlerine karşı yargısız infaz yapıyor, onları soğuk kanlı bir biçimde öldürüyor, katliam yapıyor. Bazı vakalarda köylüler kafalarına sıkılarak öldürülmeden önce ağır işkencelere maruz kalıyor" dedi.

Lynn Maalouf , Bağdat hükümeti başbakanı İbadi'ye çağrıda bulunarak  “Musul operasyonu başladığında, Irak Başbakanı Haydar İbadi Irak silahlı kuvvetleri ve müttefiklerinin yapacağı hak ihlallerinin hoş görülmeyeceğini söylemişti. Şimdi bunu kanıtlamasının tam zamanı. Irak makamları yargısız infaz ve işkence iddialarını derhal araştırmalı” dedi.

Haber Ara