Dolar

32,4926

Euro

34,7577

Altın

2.491,06

Bist

9.514,52

Musul'da özel birlikler cephe hattına ulaştı

Irak'ın en büyük ikinci kentini IŞİD'den kurtarmak için başlayacak operasyon için artık saatler kaldı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-15 10:21:22

Musul'da özel birlikler cephe hattına ulaştı

Amerikan Associated Press (AP), birkaç yüz Irak özel kuvvetler askerinin Cuma günü Musul yakınlarındaki cephe hattına ulaştığını bildiriyor. Ajans, öncü birliğin ardından binlerce askerin cepheye yığılacağını aktarıyor.

Adının açıklanmasını istemeyen bir özel kuvvetler askeri, AP'ye verdiği demeçte "Dün komutanımız bize konuştu: Buraya kadar, Musul'un özgürleşmesi başlıyor" ifadelerini kullandı.

ABD'nin başını çektiği koalisyon, Irak ordusu, peşmerge, aşiret savaşçıları ve Türkiye'nin Başika'da eğittiği Sünni Haşdi Vatani güçleri, operasyon için artık saatleri sayıyor. Ninova'nın il merkezi Musul'un güney, doğu ve kuzeyden çembere alınacağı operasyon, terör örgütü IŞİD'in Irak'ta kontrol ettiği en büyük kenti kurtarmayı hedefliyor.

IŞİD HENDEK KAZIYOR

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Musul sorumlusu Said Memozini, dün IŞİD'in kenti savunmak için Musul çevresine hendekler kazdığını aktarmıştı.

Memozini, şu bilgileri vermişti: "IŞİD, kente yapılacak operasyonun kısa süre içerisinde başlayacağının kokusunu aldı. Militanlar, Musul'un çevresinden sonra kent merkezinde de hendek kazmaya başladı. Savaş uçaklarının örgüt  hedeflerini vurmaması için hendekleri ham petrolle doldurup operasyon sırasında yakacaklar. Kent merkezindeki tüm binalardan örgütü simgeleyen flamalar indirildi, militanların kendilerini gizlemeye çalışıyor."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, harekâtın 19 Ekim'de başlayabilceğini duyurmuştu.

10 Haziran 2014'te Musul'u ele geçiren IŞİD, iki yılı aşkın bir süredir kentte hüküm sürüyor.

Son dönemde Irak'taki Bağdat yönetimi ile Ankara arasında gerilim yüksek. Bağdat yönetimi, Türkiye'den Başika kampındaki askerlerini çekmesini istese de Ankara bu talebe birçok kez sert şekilde 'hayır' yanıtı verdi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta "Bildiğimizi okuyacağız" dedi.

ABD ise, şimdiye kadar yaptığı açıklamalarda Bağdat yönetiminin yanında saf tuttu ve operasyona katılacak birliklerin hükümetten izin almaları gerektiğini belirtti.

Haber Ara