Dolar

32,3457

Euro

35,0558

Altın

2.310,40

Bist

9.079,97

Mustafa Varank: Büyümeyi orta ve uzun vadeye yayacağız

Faizlerin düştüğüne ve enflasyonun hedefin de altında kaldığına dikkat çeken Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Bu sene ekonomik büyümenin güçlendiği bir yoldayız. Yıl boyunca atacağımız adımlarla, bu büyüme oranlarını orta ve uzun vadeye de yaymaya devam edeceğiz” dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-13 21:46:45

Mustafa Varank: Büyümeyi orta ve uzun vadeye yayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gümüşhane'de organize edilen, “Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi” İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, ekonomik görünümün günbegün canlandığına işaret etti. Varank, şu değerlendirmede bulundu: “Geçen senenin üçüncü çeyreğinden itibaren büyüme eğilimine geçmiş durumdayız. Faizler düşüyor. Enflasyon hedefin de altında kaldı. Ekonomiye olan güven artmaya devam ediyor. İç talep canlanıyor. İhracatta rekorlar kırıyoruz yani dış talep cephesi de aslında gayet kuvvetli. Dolayısıyla bu sene ekonomik büyümenin güçlendiği bir yoldayız. Yıl boyunca atacağımız adımlarla, bu büyüme oranlarını orta ve uzun vadeye de yaymaya devam edeceğiz. Türkiye 2023 yılını, çok sağlam bir sanayi ve teknoloji altyapısıyla karşılayacak.

“Başarıya giden yolda beraber yürüyeceğiz”

İddialı olmakla beraber, oldukça gerçekçi hedeflerinin bulunduğunu dile getiren Varank, başarıya giden yolu, değerli iş insanlarıyla beraber yürüyeceklerini söyledi. Varank, Bakanlık olarak, sanayicilerin üretime daha sıkı sarılması için yenilikçi politikalar geliştirdiklerine dikkati çekerek, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nın bunlardan bir tanesi olduğunu aktardı.

5,3 milyarlık başvuru

Bu programla yerlileşme alanında benzersiz bir işe giriştiklerini belirten Varank, “(Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi) İlk çağrıya makine sektöründe çıktık ve oldukça yoğun bir taleple karşılaştık. Sadece tek bir sektörde çıktığımız çağrıya toplamda 5,3 milyar liralık yatırım başvurusu yapıldı. Şimdi bu başvuruları değerlendiriyoruz, inşallah sonuçlarını nisan ayında açıklayacağız. Ayrıca yılın ilk yarısında kimya, ilaç, tıbbi cihaz, otomotiv, elektronik ve raylı sistem araçları gibi alanlarda yeni başvuruları da ilan edeceğiz” diye konuştu.

750 milyon TL'lik kaynak

Bakan Varank, bir diğer vizyoner programlarının da işletmelere sundukları sermaye mekanizmalarıyla ilgili olduğunu kaydederek, “Biz bu amaçla biri bölgesel kalkınma diğeri de teknoloji ve inovasyon alanında olmak üzere iki yeni fon kurduk. Burada bizim paydaşımız Türkiye Kalkınma Bankası, böylece 750 milyon liralık kaynağı teknolojiyi, sanayiyi ve yeniliği odağına alan işletmelere aktaracağız” açıklamasında bulundu.

Haber Ara