Dolar

32,3832

Euro

35,0359

Altın

2.327,04

Bist

9.138,22

Mustafa Kemal 'gözünü kaybedebilirdi'

Mustafa Kemal, bir takım arkadaşıyla Afrika'nın kuzeyinde özgürlük adına mücadele verirken, gözünden yara alarak önemli bir badireyi daha atlatmış oldu. İşte Trablus sürecinde yaşanan tarihi olay:

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-05 22:26:12

Mustafa Kemal 'gözünü kaybedebilirdi'

Mustafa Kemal Atatürk'ün bazı fotoğraflarda sol gözünün "Şehla" (Hafif şaşı gibi) gibi durmasına yönelik değişik yorumlar var. Bu konuda en bilinen ve gerçeğe en yakın olan olay ise şöyle:

Gazeteci sıfatıyla bölgede

Mustafa Kemal “Şerif” takma adıyla gazeteci kimliğiyle Trablusgarp savaşı başladığında bölgeye gider ve yolda hastalanır. 15 gün İskenderiye'de yatar. Kasım sonu önce bazı arkadaşlarıyla trenle Mısır'a girerler. Çölü aşmak için bir süre atla, 8 gün deve sırtında seyahat ederler. Develerin yükü artınca yaya yürürler.

Arap kılığının hikayesi

Arap kılığına bürünmüşlerdir, fiziki olarak açık tenli olmaları onları ele vermektedir. Yakalanacaklarını anlayınca, kimliğini açıklar; Mısırlı'nın dini duygularına hitap eder:"Gâvurlara karşı kutsal cihada katılmaya gidiyoruz" der. Sınırı böyle geçerler. Üniformalarını giyerler; silahlarını gizledikleri yerlerden çıkarıp savaşa katılırlar.

Arkadaşının dilinden

Atatürk'ün yakın arkadaşlarından Fuat Bulca savaşın en kritik gününü Cemal Kutay'a şöyle anlatıyor "Biz harabeler içinde mücadeleye devam ederken Mustafa Kemal'in yanındaki az sayıda arkadaşı ile Kasr-ı Harun'un merkez binasına kadar ilerlediği ve buraya daldığı görüldü. İşte bu sırada gökyüzünde bir gürültü duydum. İki İtalyan hücum uçağı çok alçaktan uçuyor ve bizim arkamıza saldırarak bombalarını koyuveriyordu. Mustafa Kemal'in yanına vardığımda onun yüzünü tanınmaz bir halde buldum. Bir elinde kılıcı vardı, diğer elinde mendili gözünü kapatıyordu. Yaralandığını zannettim. Hayır, yaralı değildi. Fakat harabeler arasında yıkılan bir sütundan fırlayan kireçli bir taş parçası şiddetle gözüne çarpmıştı. Sönmüş kireç olmasına rağmen, bir kısmı göze nüfuz etmişti."

Bombardımana maruz kaldılar

İtalyan uçaklarının bombardımanı nedeniyle Mustafa Kemal'in gözü zarar görür. Ocak 1912'deki baskından sonra Mustafa Kemal, Derne'de hastaneye yatırılır. Gözü kanlıdır. Ateşi vardır. İlk müdahalenin ardından Selanik'e dönmesi tavsiyesi edilir ama dinlemez. Bir ay kadar hastanede yatar.
İşte Atatürk'ün gözündeki hafif şehlalık Trablusgarp harbinde yaşanan bu olaylardan kaynaklanmaktadır.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara