Dolar

32,3339

Euro

35,1327

Altın

2.308,99

Bist

9.079,97

Mustafa Akıncı'dan müzakerelerle ilgili açıklama

KKTCCumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakerelerinde garantör ülkelerinin de katılacağı 5'li konferans tarihinin belli olmasıyla yeni bir konjonktürün açıldığını söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-02 11:27:15

Mustafa Akıncı'dan müzakerelerle ilgili açıklama

AA'nın haberine göre Cumhurbaşkanı Akıncı, Cumhuriyet Meclis'inde müzakerelere ilişkin bilgilendirme toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, milletvekillerine İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasındaki zirvede yaşanan gelişmelerle ilgili bilgi vereceğini belirtti. 

Rum lider Nikos Anastasiadis ile dün akşam geç saatlere kadar süren ve tıkanıklığı aşan yararlı bir görüşme yaptıklarını hatırlatan Akıncı, “Şimdi artık 5'li konferansın tarihi var. O konferansa garantör ülkelerin de davet edileceğini biliyoruz. Dolayısıyla yepyeni bir konjonktür açıldı önümüze. Bu önerdiğimiz, istediğimiz bir şeydi. Temenni ederim orada da çok verimli çalışmalarla artık bu yılların sorununu el birliğiyle çözüme kavuşturalım” diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Akıncı, bir gazetecinin, "Sürecin 2017'ye sarkmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna “Bir iki haftanın çok da önemi yoktur. Zaten ben 'çözüm 2016 yılı sonu itibarıyla ana hatlarıyla, ana konturlarıyla çıksın, 2017'nin ilk birkaç ayında birtakım teknik konular, anayasalar, federal yasalar, uygulamaya ilişkin teknik ayrıntılar zaten kalabilir' demiştim. Onun dışında birkaç ay halkımıza okusun, anlasın ve tartışsın diye zaman vermemiz lazım. 2017 ortalarında bir referandumdan bahsediyorduk. Şimdi bunun yıl sonu itibarıyla bakarsanız 9-10 günlük sarkması olmuştur. Çözüme ulaşalım da bütün gecikme bu olsun” yanıtını verdi. 

Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ara buluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı. Taraflar, 20-21 Kasım'da İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında yürütülen müzakerelerden Rum yönetiminin beklenen adımları atmaması nedeniyle sonuçsuz ayrılmıştı.

İsviçre'de 7-11 Kasım'da yapılan görüşmenin devamı niteliğindeki Mont Pelerin zirvesinin amacı, hem toprak meselesinde kriterlerin görüşülmesi hem de garantör ülkelerin katılacağı beşli konferansın tarihinin belirlenmesiydi.

Liderler, dün akşam 9 Ocak'ta İsviçre'nin başkenti Cenevre'de bir araya gelmeye ve 11 Ocak'ta kendi haritalarını sunmaya karar almıştı. 12 Ocak'ta da garantör ülkelerin katılacakları uluslararası konferans toplanacak. 

 

Haber Ara