Dolar

32,5581

Euro

34,9768

Altın

2.418,35

Bist

9.722,09

Mustafa Akıncı'dan Kıbrıs açıklaması: Ne Güney'e yama, ne de Türkiye’ye vilayet...

Cenevre görüşmeleri öncesinde garantör ülkeler ile Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler'in yanı sıra uluslararası topluma Kıbrıslılara yardımcı olmaları çağrısında bulunan KKTC Lideri Akıncı, son günlerdeki ilhak iddialarına cevap verdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-09 15:36:06

Mustafa Akıncı'dan Kıbrıs açıklaması: Ne Güney'e yama, ne de Türkiye’ye vilayet...

TİMETURK | HABER MERKEZİ

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakerelerinin ve zirvesinin yapılacağı İsviçre'nin Cenevre kentine hareketinden önce Ercan Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Milliyet'in haberine göre, Akıncı şunları söyledi:

"NE GÜNAY'E YAMA..."

“Sadece ‘Korkuya gerek yoktur' söylemiyle bunu elde etmek mümkün değil. Düzenlemelerini yapabilmek, gereklerini yerine getirmek gerekir. Bizim ne Güney Kıbrıs'a yama, ne de Türkiye'ye vilayet olma gibi bir siyasetimiz vardır. Öyle bir şey söz konusu olamaz. Türkiye'nin 800 bin kilometrekareye yaklaşan toprağı var. Kıbrıs'ın küçük toprağına ihtiyacı olduğunu düşünmem. Türkiye'nin 81 vilayeti var, 82'nciye ihtiyacı olduğunu da düşünmem. Akıncı'nın Tayfur Sökmen olma düşüncesi de yoktur, olamaz."

"ÖNCELİK FEDERAL YAPI"

Cumhurbaşkanı Akıncı, Cenevre'de uzlaşma mümkün olmazsa KKTC'nin demokratik, laik, özgür bir şekilde yoluna devam etme seçeneği bulunduğunu ancak önceliklerinin adada federal bir yapı kurulması olduğunu ifade etti.

Cenevre'nin yeni bir gelecek inşa etmelerine yardımcı olması umudunu vurgulayan Akıncı, Cenevre'deki zirveye katılım konusunda Rum tarafının kendi iç kamuoyuna yönelik mesajlar verdiğini, aslolanın BM'nin tutumu olduğunu, müzakerelerin iki toplum lideri olarak yürütüldüğünü ve böyle devam edeceğini anlattı.

TOPLANTILAR KAPALI DĞEİL

Akıncı, Cenevre'de liderlerin ve garantörlerin kendi aralarında yapacağı toplantılara ise kapalı olmadıklarını belirtti.

ERDOĞAN DEĞİL DE YILDIRIM GİDERSE...

Bir soru üzerine Cenevre'ye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yerine Başbakan Binali Yıldırım'ın gidebileceği haberleri bulunduğunu ancak BM Genel Sekreteri Guterres'in Erdoğan'la uzun bir telefon görüşmesi yaptığını kaydeden Akıncı, bunun üzerine Türkiye'de yeni bir durum değerlendirmesi olduğunu bildiğini anlattı.

Haber Ara