Dolar

32,5771

Euro

34,9797

Altın

2.419,13

Bist

9.722,09

Müslümanlar gözaltındaki göçmen ebeveynler için 100 bin dolardan fazla kefalet parası topladı

'Göçmenler için Müslümanlar' kampanyası şimdiye kadar gözaltındaki 6 ebeveynin serbest bırakılmasını sağladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-17 16:43:54

Müslümanlar gözaltındaki göçmen ebeveynler için 100 bin dolardan fazla kefalet parası topladı

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Dini bir organizasyon olan Celebrate Mercy'nin yönettiği "Göçmenler için Müslümanlar" (Muslims for Migrants) kampanyası ABD tarafından gözaltına alınan ve çocuklarından koparılan göçmen ebeveynlerin serbest kalmasını amaçlıyor.

Huff Post'tan Carol Kuruvilla'nın haberine göre kampanya şu ana kadar 6 ebeveynin (beş baba bir anne) serbest kalmasını sağladı. Adı güvenlikleri için açıklanmayan ebeveynler ABD'ye Orta Amerika, Karayipler ve Batı Afrika'daki ülkelerden geliyordu.

Bu kişiler iki aydan dört yıla kadar değişik sürelerde gözaltı merkezlerinde tutuldu. Fakat gözaltına alınmadan önceki iki sene zaten ABD'de yaşıyorlardı.

Kampanyanın bağış toplama sayfasında "Aileleri bir araya getirerek, zorluğa umutla cevap vermek istiyoruz, inancımızın bize söylediği gibi merhamet ile harekete geçin" ifadesi yer alıyor.

Kar amacı gütmeyen kuruluş Celebrate Mercy'e göre göçmen babalardan biri geldiği ülkesinde anne ve babasını çete şiddetinden kaybetmişti. 9 Ağustos ise kampanya kapsamında ödenen kefalet ile serbest kaldı ve aşi ile beş yaşındaki çocuğuna kavuştu.

Gözaltına alınan bir başka baba sebebiyle ailenin yükü eşinin omuzlarına bindi. kampanya sayesinde serbest kalan baba Perşembe günü serbest bırakıldı.

Liberya'dan bir başka baba ise dört sene önce eşi, oğluna hamileyken gözaltına alındı. Kefaleti bu kampanya sayesinde ödenen göçmen baba yıllar sonra oğluna kavuşmak için sabırsızlanıyor.

"BAĞIŞÇILAR, GÖÇMEN AİLELERDNE TÜM AMERİKALILAR ADINA ÖZÜR DİLİYOR"

Celebrate Mercy Direktörü Tarık El Messidi, bağış yapan isimlerin göçmen ailelerden tüm Amerikalılar adına özür dilemiş olduğunu söyledi: "Buna katlanmak zorunda oldukları için özür dileriz. Bu göçmenlerin çoğu çok sert koşullardan kaçıyor. İstikrar ve güvenlik istiyorlar. Biz bu konuda başarısız olduk."

GÖZALTI MERKEZLERİNDEKİ KÖTÜ KOŞULLAR

Göçmenlerin gözaltında tutulduğu merkezler aşırı kalabalık ve sağlıksız koşullarda hizmet veriyor. Geçtiğimiz ay, İç Güvenlik Bakanlığı bünyesindeki denetleme birimi, göçmenlerin tutulduğu gözaltı tesislerinde bozuk yemekler, küflü ve bakımsız tuvaletlerle çeşitli uygulamaların gözaltındakilerin haklarını ihlal edebilecek nitelikte olduğunu belirtmişti.

Geçen yılın Mayıs ve Kasım ayları arasında California ve New Jersey'de bakanlığa bağlı dört tesise habersiz ziyaretler düzenleyen yetkililer, geçen ay duyurdukları raporda bu koşulları kamuoyuyla paylaştı.

California eyaletinin Adelanto kentinde yasa dışı göçmenlerin tutulduğu tesiste bazı hücrelerde ip bulunduğu, bazı göçmenlerin sıkı kısıtlamalarla diğerlerinden ayrıldığı ve yetersiz tıbbi bakım aldığı raporda yer aldı.

ABD Göçmenlik ve Gümrük İdaresi tarafından Mayıs ayında 50.000'den fazla göçmen gözaltında tutuluyordu.

KEFALET ÜCRETLERİ ARTIYOR

Tutuklu göçmenlerin kefalet ücretlerinin arttığı da belirtiliyor. Ulusal Kefalet Fonu Ağı Genel Müdürü Pilar Weiss'e göre bu miktar 7 bin 500 ila 30 bin dolar arasında değişebiliyor. Weiss, gözaltıların farklı sorunlar doğurduğunu da belirtiyor. Buna göre gözaltına alınan ebeveyn çocuğunun velayetine sahipse bunu kaybedebiliyor. Ayrıca gözaltına alınan göçmen ebeveynlere hükümetin avukat tahsis etmesi gibi bir durum da söz konusu değil. Yani göçmen ebeveyn temsil edilemiyor.

Celebrate Mercy, bağış kampanyasında toplanan gelirleri, göçmenleri kurtarma sürecini koordine etmeye yardımcı olan Ulusal Kefalet Fonu ağına aktarıyor.

Weiss, bugüne kadar gündeme getirilen fonlarla en az beş ebeveyn daha serbest kalacağını söyledi.

TANINMIŞ İKİ AMERİKALI İMAM DA KAMPANYADA YER ALIYOR

Amerikalı iki tanınmış imam, Zaid Shakir (Zaid Şakir) ve Omar Suleiman (Ömer Süleyman) da kampanyada yer alıyor.

İki lider, ortak bir mektupta bireylere "Tanrı'nın verdiği göç ve iltica hakkını" neden korumak gerektiğini açıklamak çok sayıda kutsal referans kullandılar. Mektupta şu ifadeler yer aldı:

"Dinimizin zulüm, baskı ya da ekolojik yıkımlardan kaçanlara bu hakkı dinimizin verdiğini bilerek yaklaşmalıyız. Rabbimizin tüm insanlara sağladığı saygınlığı şiddetle savunmalıyız. Baskıdan mağdur olanlara yardım etme yükümlülüğümüz var."

maxresdefault
Imam Zaid Shakir

2019-08-17_16h23_47
Imam Omar Suleiman

Huff Post'ta yayınlanan haberde son olarak şu ifadeler yer aldı:

Hz. Muhammed, dini zulümden kaçarak Mekke'den Medine'ye sığınan bir göçmen idi. İslam takvimi, peygamberin hayatındaki bu önemli yolculuğu önemle işaret eder.

Celebrate Mercy Direktörü Tarık El Messidi, Trump yönetiminin açıkça göçmen karşıtı politikaları ve söylemleri nedeniyle paniğe kapıldığını ve sınırdaki göçmenlere yardım etmek için somut yollar aradığını söyledi. El Messidi, hayalinin 100 göçmen aileyi yeniden birleştirmek için yeterli para toplamak olduğunu belirtti.

El Messidi, "Herkes avukatlar tarafından savunulma özgürlüğünü hak ediyor. Burada gerçekten yamaya çalıştığımız bu. Onlara duruşmalarda adil bir şans vermek için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Haber Ara