Dolar

32,5647

Euro

34,7589

Altın

2.489,94

Bist

9.524,59

Müslüman muhalefet liderine cenaze töreni

Burundi'de suikaste uğrayan Müslüman muhalefet partisi lideri Zedi Feruzi'nin cenazesine binlerce kişi katıldı. Törende hükümetten temsilci yer almadı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-05-25 08:09:23

Müslüman muhalefet liderine cenaze töreni

Başkenti Bujumbura'nın Ngagara bölgesinde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Barış ve Demokrasi İçin Birlik Partisi Başkanı Feruzi'nin cenaze töreni yapıldı.

Cumartesi günü seyir halindeki bir araçtan açılan ateşle başından vurulan Feruzi'nin hayatını kaybettiği evinin önünde cenaze namazı kılındı. Cenazeye katılan Burundililer, kılınan namazın ardından defin işleminin yapılacağı yere kadar yürüdü. Yürüyüş esnasında Burundi bayrakları ve Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza aleyhinde dövizler taşındı.

Hükümet temsilcisi yoktu

Ülkede Müslümanları temsil eden tek muhalefet partisinin lideri Feruzi'nin cenazesine partisinin üst düzey yöneticilerinin yanı sıra binlerce Burundili katıldı.

Feruzi'nin cenaze törenine hükümetten hiçbir temsilcinin katılmaması dikkati çekti.

Barış ve Demokrasi İçin Birlik Partisi Genel Sekreteri Marina Barampana, hükümet yetkililerinin cenazeye katılmayarak hata yaptıklarını belirtti. Suikasti kesin bir dille kınadıklarını kaydeden Barampana, olayın uzun süre önce planlandığını, muhalefet liderinin bir süredir tehdit edildiğini iddia etti.

Suikast sonucu hayatını kaybetmişti

Zedi Feruzi, Cumartesi günü seyir halindeki bir araçtan ateş açılması sonucu, evinin önünde başından vurularak, korumasıyla birlikte hayatını kaybetmişti.

Burundi bir süredir, Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın 3. kez göreve gelmesine karşı çıkanların gösterilerine tanık oluyor.

Muhalefet partisi yetkilileri, 2005'ten bu yana başkanlık koltuğunda oturan Nkurunziza'nın ülkede devam eden krizin çözümüne dair bir çabası olmadığını savunuyor.

Yetkililer Nkurunziza'nın 3. kez göreve gelmesinin anayasaya aykırı olduğunu söylerken, Brundi'de mevcut devlet başkanının Haziran'daki seçimlerde adaylığına açıklamasından bu yana protesto gösterileri yapılıyor

Anayasa mahkemesi Burundi'nin adaylığının yasalara aykırı olmadığını açıklarken, 2005'te halk değil parlamento tarafından seçildiği için ilk döneminin sayılmayacağını belirtiyor.

Nisan'dan bu yana devam eden protestolarda 26 kişi hayatını kaybederken, yüzlerce Burundili yaralandı ve 500'den fazlası tutuklandı.

13 Mayıs'ta eski Genelkurmay Başkanı'nın liderliğinde darbe girişimi gerçekleştirildi. Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın uçağı, ülke hava sahasına giriş izni verilmemesi üzerine Tanzanya'ya geri döndü. Ancak darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlandı.

Muhalifleri Nkurunziza'nın üçüncü kez devlet başkanlığına aday olmasının anayasaya aykırı olduğunu söylese de, Nkurunziza kararından geri adım atmıyor.

Yaşanan siyasi kriz, 13 yıl sürdükten sonra 2005'te biten iç savaşın ardından ülkenin yaşadığı en büyük çalkantı olarak niteleniyor. 110 binden fazla kişi, şiddetin büyüme ihtimalinden korkarak çevre ülkelere kaçtı.

Resmi kaynaklara göre 10.3 milyon nüfusa sahip Burundi'nin yüzde 3'ünü Müslümanlar oluşturuyor.

Haber Ara