Dolar

32,4755

Euro

34,9595

Altın

2.437,68

Bist

9.716,77

Müslüman Kardeşler’le görüşen Ürdün Kral’ı, İttifak mı değiştiriyor?

Ürdün Kralı II. Abdullah’ın, Temsilciler Meclisi'ndeki Müslüman Kardeşleri temsil eden İslah meclis bloğundan bir heyeti, kabul edip görüşmesi, “Ürdün ittifak mı değiştiriyor” yorumlarına yol açtı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-22 11:45:01

Müslüman Kardeşler’le görüşen Ürdün Kral’ı, İttifak mı değiştiriyor?

 

BUYUK_2

Habib el Salem'in, alkhaleejonline.net için kaleme aldığı ve, “Ürdün ittifak mı değiştiriyor” başlıklı makalesinde, Ürdün Kralı II, Abdullah'ın Temsilciler Meclisi'ndeki Müslüman Kardeşleri temsil eden İslah meclis bloğundan bir heyeti, kabul edip görüşmesinin, “Ürdün ittifak mı değiştiriyor” yorumlarına yol açtığını söyledi.

Makalenin Türkçe çevirisi şöyle:

Şaşırtıcı bir şekilde, benzeri görülmemiş bir tarihi adımda, Temsilciler Meclisi'ndeki Müslüman Kardeşleri temsil eden İslah meclis bloğundan bir heyet, Ürdün Kralı II. Abdullah'ı ziyaret etti.

Kraliyet kaynakları, Khaleej Online'a yaptıkları açıklamada, görüşmede Ürdün'ün Katar ve Türkiye ile ilişkilerinin yanı sıra Hamas ve Amerikan'ın hazırladığı ‘Yüzyılın Anlaşması' planının doğuracağı tepkiler ele alındı.
Kral'ın, Müslüman Kardeşler'in liderleriyle Temsilciler Meclisi'ndeki buluşması 10 yıllık bir aradan sonra ilk defa kabul edilirken; reform bloğu üyeleri görüşmeyi, "sıcak ve dürüst" olarak nitelendirerek şunları söylediler:
"Ürdün bugün Türkiye'ye ve Katar'a her zamankinden daha yakın. Hükümet ve askeri kurumlar ise yaklaşık iki hafta boyunca benzeri görülmemiş bir etkinlikle, Katar yetkilileri aktif olarak yer alıyor. İki ülke yetkilileri arasında karşılıklı ziyaretler gerçekleştiriliyor.”

HAMAS İLE BALAYI

Ürdün'ün başkenti Amman'daki karar mutfağına yakın olan kaynaklar, ‘Körfez Online'a, Haşimi Krallığı'nın Müslüman Kardeşler'e yakınlığı ile bilinen İslami Direniş Hareketi'ne (Hamas) daha açık olduğunu ortaya koydu.
Kaynaklar, Kral II. Abdullah'ın Müslüman Kardeşlerle görüşmesi, “Hamas lideri İsmail Heniye ve bir dizi Siyasi Büro üyesinin, Ürdün yönetiminin, Gazze'deki Ürdün Sahra Hastanesi'ne ziyaret etmesi için çağrı göndermesinin ardından geldi” dedi.

HENİYE'DEN ÜRDÜN'E ÖVGÜ

Kimliklerini açıklamamayı tercih eden kaynaklar, Heniye'nin ziyaret çağrısının Ürdün'deki resmi kurumlar tarafından memnuniyetle kabul edildiğini söyledi.
Heniye, bir dizi Ürdün askeri doktorunun görev yaptığı Gazze Şehri'nin güneyindeki askeri hastanede yaptığı konuşmada, Ürdün'ün başta Amerikan ve İsrail olmak üzere tüm dış baskılar karşısında durduğunu belirterek şunları söyledi:
“Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail, Hamas ile Ürdün'ün karşı çıkmasına rağmen bölgenin siyasi coğrafyasını değiştirmeye çalışıyor. Ürdün Kralı II. Abdullah, ‘Yüzyılın Anlaşması'na karşı durarak, ‘Kudüs kırmızı çizgimiz, yerleşim yeri değildir' diyor.”

HAMAS İLE İLİŞKİ
ZORUNLUDUR

Ürdün ile Hamas arasında bir ilişki kurma gereğinin altını çizen İslami Eylem Genel Sekreteri Murad Al-Adayla, “Özellikle bölgede meydana gelen şartlar, Arapların işgal karşısında ve Filistin davası için Siyonist projeler arasında birleşmesini gerekli kıldı" dedi.
Murad Al-Adayla, Gulf News Online'a verdiği demeçte, "Hamas ile olan ilişki zorunlu. Filistin'deki direniş, işgalicinin boğazında bir diken. Bu, Ürdün'ün, Hamas ile olan ilişkisini yeniden gözden geçirmesini ve güçlendirmesini gerektiriyor" dedi.

ARAP BİRLİĞİ'NİN
TALEBİNİ REDDETTİ

Ürdün Haşimi Krallığı, Arap Birliği Genel Sekreterliği tarafından Müslüman Kardeşler ve Hamas'ın yasaklandığını ilan eden ve onları "terörist hareketler" olarak nitelendiren bir talebi reddetti.
Ürdün ise, Arap Birliği'nin talebiyle ilgilenmediğini, bazı ülkelerin Müslüman Kardeşler'e karşı önyargılı hareket ettiğini belirtmesi,
akıllara, Müslüman Kardeşler'e ve Hamas'a karşı savaş açan Suudi yönetimini getiriyor.
Gazze'deki Ulus Üniversitesi Medya Fakültesi Dekanı Adnan Abu Amer ise, Heniye'nin Ürdün hakkındaki yorumlarının, "özellikle komşu Ürdün ve Filistin davasıyla" olan Hamas'ın bölgesel ve uluslararası alanını genişletme çabaları çerçevesinde geldiğini doğruladı.

ÜRDÜN İKİNCİ BİR
MÜLTECİ KRİZİNDEN KORKUYOR

"Ürdün, Kudüs'teki İslâmi bağışlar ve türbeler konusunda bölgesel ve uluslararası baskı altında ve alternatif vatan veya mültecilerin yeniden yerleştirilmesiyle ilgili yüzyılın kurbanlarından biri olabileceğinden korkuyor" diyen Adnan Abu Amer şunları söyledi:
“Hamas, Ürdün'ün Kudüs'e yönelik politikasını desteklediğini; Ürdünlüleri sıkıntı içinde yalnız bırakmamak gerektiğini düşünüyor” dedi. Washington, Ürdün ve bazı Arap ülkelerini BM Genel Kurulunda Hamas'ı kınayan ve ‘terörizm' listesine dahil etme teklifi lehinde oy kullanmaya zorlamadı.

HAMAS, HAŞİMİ
KRALLIĞINI DESTEKLİYOR

Amman'daki Orta Doğu Araştırmaları Merkezi tarafından yayınlanan ve bir kopyası Gulf Online'a gelen siyasi bir raporda ise, Ürdün'ü, Hamas başkanlığında Filistin ulusal bir bileşeni olarak Filistinli hareketlere kapı açmaya çağırdı.
Raporda, Hamas'ın Ürdün'ün ulusal güvenliğini ve Kudüs'e karşı Haşimi vesayetini desteklediğini, Ürdün ile Hamas arasında ortak çıkarlar bulunduğu belirtildi. Ürdün'ün ise tüm tepkilere rağmen, Filistin davasına zarar verecek herhangi bir çözümü reddettiği belirtildi

KATAR İLE POZİTİF İLİŞKİ

Yazar ve siyaset analisti Hassan El Barari de, “Ürdün'ün, Katar ile ilişkileri artık, Ürdün'ü ekonomik olarak kuşatan, dış politikasını bu başkentlerin önceliklerini yerine getirmek ve tabi tutmak için baskı yapan Arap başkentlerinin ritimlerine göre örgütlenmiyor” dedi.

Haber Ara