Dolar

32,4456

Euro

34,4518

Altın

2.488,67

Bist

9.679,80

Mursi'ye verilen idam kararı protesto edildi

Ümmetin Adamlarına Destek Platformu'nu oluşturan 28 sivil toplum kuruluşu, Saraçhane Parkı'nda eylem yaptı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-10 10:03:38

Mursi'ye verilen idam kararı protesto edildi

AA'nın haberine göre, Ümmetin Adamlarına Destek Platformu'nu oluşturan 28 sivil toplum kuruluşu, Mısır'ın darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkındaki idam kararını protesto etti.

Saraçhane Parkı'nda, Grup Yürüyüş'ün konseriyle başlayan eylemde, Mursi için pankartlar açılıp, sloganlar atıldı. 

Eyleme katılan STK'lar adına ortak basın açıklamasını okuyan Erdemli Yöneticiler Akademisi İstanbul İl Başkanı Adil Dayıoğlu, haksızlık ve zulüm karşısında hiçbir zaman susmayacaklarını söyledi.

Dayıoğlu, Mısır'da 2012'deki seçimde iktidara gelen Mursi'nin halkın yüzde 52'sinin oyunu aldığını anımsattı.

Mursi'nin, demokratik yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olduğuna dikkati çeken Dayıoğlu, "Henüz iktidarının birinci yılını doldurmuşken askeri darbe sonucu tutuklandı. Mursi ve diğer yargılananların aylarca hakim önüne çıkarılmadan, bir müdafi tarafından savunulmalarına izin verilmeden alınan kararların hukuktan zerre nasibini almamış olmalarının yanı sıra bu kararlar Mısır'ın taraf olduğu uluslararası hukuk sözleşmelerine ve Afrika İnsan Hakları Şartı'na da aykırıdır" ifadelerini kullandı.

Dayıoğlu, darbenin insanlık onuruna ters olduğunu vurgulayarak, Batılı devletlerin demokrasi söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını kaydetti. 

Gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak da Mısır, Irak ve Yemen'de yaşananları unutturmayacaklarına vurgu yaptı.

Dilipak, Türkiye'deki seçim sonucuna en çok sevinenin İsrail olduğunu iddia ederek, "Şimon Perez, bugün 'one minute'un intikamını aldığını düşünüyorsa yanılıyor. Biz kardeşlerimizden vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Mursi, Mısır'ın Recep Tayyip Erdoğanıdır. Biz kardeşiz. Birimize yapılmış bir haksızlık, tamamımıza yapılmış bir tehdittir. Bizi iktidardan uzaklaştırmak isteyenler çaresizdirler" diye konuştu.

Abdurrahman Dilipak, hiçbir Müslümanın yeryüzünde olan bitenleri görmezden, duymazdan gelme hakkına sahip olmadığını söyledi. 

Eyleme, İHH İnsani Yardım Vakfı, Milli Türk Talebe Birliği, Mirasımız Derneği, Dünya Dostluk ve Kardeşlik Platformu, İletişim Platformu ve Hukukçular Derneği'nin de aralarında bulunduğu 28 sivil toplum kuruluşu katıldı. 

Saraçhane'deki eylem, konuşmaların ardından ilahiyatçı Sabri Atasoy'un yaptığı duayla sona erdi.

Haber Ara