Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Mursi'nin idam kararı uygulanır mı?

Dünya Mısır'da seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi için verilen idam cezasını tartışıyor.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-17 11:43:27

Mursi'nin idam kararı uygulanır mı?

Türkiye karara çok sert tepki gösterdi. Ülkenin heryerinde yürüyüşler düzenlendi. Peki Mursi için verilen idam cezası uygulanabilir mi? Kararın zamanlaması nasıl okunmalı? Suriye uzmanları konuyu yorumladı.

İsmail Numan Telci- Sakarya Üniversitesi'nde Ortadoğu Enstitüsü'nde Araştırma Görevlisi, Mısır Uzmanı:

Karar uygulanır mı bilemeyiz tabii ama idamların gerçekleşme ihtimali zor gibi görünüyor. Suudi Arabistan'ın baskıyı artırması, Türkiye'nin de araya girmesi halinde bu olumlu bir etki doğurabilir. Suudi Arabistan'daki yeni yönetim, Mısır meselesinde tam bir paradigma değişikliğine yol açtı. Bu çok önemli bir husus. İdamın olmaması yönünde işaretler var. Ekonomisi kötü olan, diğer devrimci grupların zaten Sisi'den rahatsız olmaları da ihtimali azaltıyor açıkçası.

İçinde yaşadığımız dönem tarih akışı bakımından kısa bir dönem aslında. 1928'de kurulan Müslüman Kardeşler geçmişte de baskılar altında bırakıldı. Şu an bir karşı devrim gerçekleşiyor. Devrimci aktörleri cezalandırıyor Sisi rejimi.

Fransa Devrimi'nde de benzeri olaylar yaşandı. Ancak Mısır'da bu devrim hareketi bitirilemez. 2011 çok önemli bir kırılma noktasıydı. Arap coğrafyasındaki baskı rejimleri Arap Baharı'yla ağır darbe aldılar, kendi statükolarını devam ettirme çabaları var ama bu başarılı olamaz. Burada Türkiye'nin güçlü durması, iç istikrarını koruması da bölgedeki dönüşümcü hareketlerin üzerinde olumlu etki yaratır.

Gazeteci-Televizyoncu Mehmet Akif Ersoy:

Uluslararası toplumdan ciddi baskı olmazsa uygulanır. Körfez ülkeleri koordine edilemezse yine olumsuz sonuç doğurur. Mısır'da cuma günü yapılacak gösterilerin boyutu ve hesap edilecek muhtemel hasar da etkili olur. Darbe uluslararası düzeyde meşruiyet kazandı. İhvan'a karşı küresel bir operasyon var. Uluslararası toplumun da bunu doğrudan ya da dolaylı desteklediği görülüyor. Dolayısıyla şu zamanda böyle bir şeyi uyguluyor olmaları siyasi İslami olma çabası olarak okunabilir. Bu coğrafyada entelektüel düzeydeki İslami hareketlere zarar verip, radikal selefi cihadi örgütlerin önü açılan bir sürece girildi.

Haber Ara