Dolar

32,5920

Euro

34,8739

Altın

2.503,46

Bist

9.689,17

Mursi'nin idam cezasına çarptırılması

Mursi'nin idam cezasına çarptırılması

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-16 19:15:56

Mursi'nin idam cezasına çarptırılması
Kahramanmaraş, Kilis ve Şanlıurfa'da bazı rektör, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi partilerin yöneticileri, Mısır'da darbe ile görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında idam cezası verilmesine tepki gösterdi.

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Kilis Şube Başkanı Bekir Şen, Mursi dahil tüm İhvan tutuklularının serbest bırakılması, Mursi'nin göreve iade edilmesi, darbenin asker sivil tüm aktörlerinin yargılanması gerektiğini bildirdi.

Şen, Kilis Sivil Dayanışma Platformu adına yaptığı yazılı açıklamada, Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında idam cezası verilmesine ilişkin, silaha ve şiddete bulaşmayan, örnek bir duruş sergileyen Mısır halkının yanında olduklarını belirtti.

Meşruiyeti olmayan darbeci mahkemenin, seçilmiş Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve dava arkadaşları hakkında verilen idam kararının insanlığın vicdanını kanattığını söyleyen Şen, şunları kaydetti:

'Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında verilen idam cezası, uluslararası kamuoyunun tepki vermesi gereken ve insanlığın vicdanına sığmayan, darbeci zihniyetin zalimliğini tescilleyen bir karardır. İdam kararlarının yürürlüğe girmesi noktasında, bu hukuksuz kararı reddetmeyip, idamların yürürlüğe girmesine çanak tutan Mısır müftüsünün de tarihe Sisi ve işbirlikçilerinin kuklası olarak geçeceğini hatırlatıyoruz. Mısır halkının oyuyla seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile arkadaşlarının idam kararının alınmasında İsrail kuklası darbeci Sisi ile işbirliği yapanlar ve cuntacı batılı ülkelerinin de sorumluluğu vardır. Söz konusu ülkeler, hatalarını telafi etmek, insanlığın gözünde yok olan itibarlarını kurtarmak adına idam kararlarının uygulanmaması için çaba sarf etmelidir.'

Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği gibi uluslararası kuruluşların da idam kararlarının uygulanmaması için insanlığın beklediği adımları atması gerektiğini belirten Şen, hukuksuz idam cezalarının durdurulması için Türkiye'nin bir an evvel uluslararası kamuoyunu harekete geçirmesi gerektiğini kaydetti.

AK Parti Milletvekili Reşit Polat ise Mursi ve arkadaşlarına verilen idam cezasının bir katliam olduğunu ifade etti.

- Şanlıurfa

Şanlıurfa İnsani Yardım Platformu Başkanı Osman Gerem de kararı üzüntüyle öğrendiklerini belirterek, Mısır'da bir yargı süreci gerçekleşmediğini adeta bir tiyatro sergilendiğini söyledi.

Mursi'nin, Mısır halkının iradesi ve serbest kullandığı oylarla seçilmiş meşru bir cumhurbaşkanı olduğuna dikkati çeken Gerem, halkın iradesine müdahalenin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

- "Müslümanlar birlik olmalı"

Müslümanların zalimler karşısında birleşmesi gerektiğini belirten Gerem, şöyle devam etti:

"Özellikle batılılar açısından demokrasi ve insan haklarının ne anlama geldiğine bir kez daha şahit olduk. Batılıların demokrasi anlayışı böyle, insan hakları dedikleri şey hesaplarına göre bazen demokrat bazen cunta oluyor. Meşru olan Mursi ve arkadaşları askeri cunta ile devrildi, üstelik idam cezası verildi. Müslümanlar bugün yeryüzünün her tarafında perişan ve sefil durumda. Dağınık ve açlık çeken Müslümanların bu durumundan zalimler faydalanıyor. Bu kararlardan kurtuluş ancak Müslümanların birlik ve beraberliğiyle olacaktır. Ne zamanki Müslümanlar inançları doğrultusunda çalışır ve davranırsa bu zulümler de o zaman sona erer."

- Kahramanmaraş

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, Mursi hakkında alınan söz konusu kararı, bilimsel ve ahlaki sorumluluk gereği kınadıklarını söyledi.

Deveci, karara ilişkin şunları kaydetti:

"Evrensel hukukun, temel hak ve özgürlüklerin savunucusu olan üniversitemiz, demokrasiden uzaklaşıldığı dönemlerde verilen hukuki kararların adaletten ne kadar uzak düştüğü gerçeğini aziz milletimizle birlikte hatırlamaktadır. Bu nedenle Mısır'ın meşru devlet başkanı hakkında verilmiş idam kararının onanmasını, bilimsel ve ahlaki sorumluluğumuz gereği şiddetle kınıyor, kararın aklıselim ile tekrar gözden geçirilmesini istiyoruz."

- "Adil yargılama ihlal edildi"

AK Parti İl Başkanı Metin Doğan ise Mısır'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı darbeci Sisi'nin yürüttüğü kampanyanın sahte yargısal boyutlarla ileri bir aşamaya geçtiğini belirtti.

Darbe hükümetince oluşturulan mahkemeler tarafından verilen idam kararlarının, yine darbe hükümetinin tesiri altında olan temyiz mahkemeleri tarafından onanmasının hukuki bir değerinin olmadığını dile getiren Doğan, şunları kaydetti:

"Evrensel hukuk kurallarının en önemlilerinden birisi de adil yargılanma hakkıdır. Mursi'nin yargılandığı davalarda adil yargılanma hakkını düzenleyen tüm hükümler ihlal edilmiştir. Bütün bu hukuk cinayetlerine karşı da ne batı medyası nede batılı güçler hiçbir tepki göstermemektedirler. Oysa Batıdaki en ufak hukuksuzluklara karşı yüksek sesle tepki verenlerin Mısır'da seçilmiş Cumhurbaşkanını idam sehpalarına götüren kararlara herhangi bir şekilde bir tepki göstermemeleri sanki bu kararların serbest mahkemeler tarafından alınmış meşru kararlar gibi değerlendirilmek suretiyle bu kararlara sessiz kalmaları da affedilemez."

- "Dünyanın en büyük demokrasi ayıbıdır"

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Mısır'da Muhammed Mursi ile Müslüman kardeşler hakkında verilen kararın, uluslararası örgütlerin ya da bir çalışmanın ürünü olduğunu söyledi.

Olayın, Müslüman ülkelerde yönetimleri tasfiye etmek için yapılmış bir kurgudan ibaret olduğunu vurgulayan Mahçiçek, şunları kaydetti:

"Bu kurguda maalesef Mısır'da başarıya ulaştılar. Allah'a şükür Türkiye'de defalarca kurgu yapmalarına rağmen muvaffak olamadılar. Bizim için kıvanç meselesi ama Mısır da bizim Müslüman kardeşlerimizin yaşadığı bir ülke. Halkın iradesiyle seçimle gelmiş bir Cumhurbaşkanının despot kurgular tarafından alaşağı edilmesi ya da görevden uzaklaştırılması, eğer demokrasi diyorlarsa dünyanın en büyük demokrasi ayıbıdır. Bu bir vahşettir. Müslüman ülkeler üzerinde oynanan oyunlar inşallah Allah'ın yardımı bizlerin de çalışmasıyla bozulacaktır. İnşallah zulüm hiçbir zaman abad olmayacaktır. Cenab-ı Allah'ın vadettiği günler inşallah gelecektir."

- "Halkın iradesi katledilmek istenmiştir"

Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay ise kararı şiddetle kınadıklarını ifade etti.

Seçilmiş bir yönetimin ancak demokratik yollarla görevden alınması gerektiğini vurgulayan Okay, "Bu çağ dışı uygulamanın yanlış olduğunu, demokratik yollarla seçilmiş olan kişinin ancak demokratik yollarla görevden alınması gerektiğini düşünüyorum. Halkın iradesiyle seçilen insanlar halkın duygu ve düşüncelerini temsil etmektedir. Bu elim olayda halkın iradesi katledilmek istenmiştir. Bu çağ dışı olayı şiddetle kınıyor bu kararın doğru olmadığını bir kez daha dile getiriyorum" diye konuştu.

- "İslam'ın önünün kesilmesi"

İslam Dünyası Dayanışma Platformu Sözcüsü Haki Demir ise kararın hukuk katliamı olduğunu söyledi.

Darbelerin ilk mağduru ve maktulünün hukukun kendisi olduğunu vurgulayan Demir, Mısır'da gerçekleşen hadisenin de aslında "İslam'a karşı açılmış, 3. dünya savaşının ana karargahlarından birine karşı yöneltilmiş" bir olay olarak değerlendirdi.

Mısır'daki olayı, İslam'ın dünya sahnesine çıkmasının önünün kesilmesi olduğunu vurgulayan Demir, şunları kaydetti:

"Muhammed Mursi'nin sadece seçim yoluyla iktidara gelmiş olmasından ya da ona karşı yapılmış bir hadiseden bahsetmiyoruz. İslam'ın yeniden dünya sahnesine çıkma hamlesinin önünün kesilmesi bakımından, Türkiye'den sonra ikinci karargahı olan Mısır'daki İhvan-ı Müslim hareketinin lideri ve onun hükümetinin önünün kesilmesi meselesi çok büyük bir hadise. Soğuk savaş anlamında açılmış 3. dünya savaşı, Türkiye ve Mısır'daki karargahlara yapılan saldırıydı. Aynı zamanda Türkiye'deki hükümete karşı yapılan saldırılarda Türkiye'de aynı neticelerin meydana gelmemesi Türkiye'deki kadroların daha tecrübeli olmasından, daha ferasetli olmasındandı. Tabi bu Mursi'nin de ferasetinin eksikliğinden değil de fırsat bulamadılar. Hükümet olduktan bir yıl sonra darbeyi yaptılar:"

Haber Ara