Dolar

32,3755

Euro

34,9680

Altın

2.325,67

Bist

9.057,86

Mursi hakkındaki idam kararına tepkiler

Mursi hakkındaki idam kararına tepkiler

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-17 22:50:38

Mursi hakkındaki idam kararına tepkiler
Suriye'deki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), Mısır'da darbeyle görevden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve İhvan üyeleri hakkında verilen müebbet hapis ve idam kararlarını, "Mısır ve bölgenin istikrar ve güvenliği açısından tehlikeli" şeklinde değerlendirdi.

İhvan'ın resmi internet sitesinde yayımlanan yazılı açıklamada, "Sisi'nin mahkemesi tarafından verilen bu kararlar, uluslararası hukuk hükümlerinin ötesinde siyasi bir karar olup, uluslararası davalara, cezai temellerine ve İnsan hakları sözleşmeleriyle uyuşmuyor" denildi.

Verilen kararların geçersiz olduğu savunulan açıklamada, "insani hukuk standartlarını ve değerlerini hiçe sayan bu kararların yansımalarının, Mısır ve bölgenin istikrar ve güvenliği açısından tehlikeli" olduğu uyarısı yapıldı.

Söz konusu kararların durdurulması için uluslararası topluma, İslami kuruluşlara ve özgür insanlara çağrı yapılan açıklamada, "Sisi'nin yargısı, Mısır'ın seçilmiş cumhurbaşkanına ve beraberindekilere adaletsiz ve zalimce idam cezası vererek mübarek ramazan ayının kutsallığını hiçe saydı" denildi.

Mısır kamuoyunda "Büyük casusluk" diye bilinen davada, darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye müebbet hapis cezası veren mahkeme, "Hapishaneler baskını" davasında ise idamına hükmetmişti.

"Hapishaneler baskını" davasında, Mursi'nin yanı sıra birçok İhvan yöneticisinin de aralarında bulunduğu 100 kişiye idam, 21'ine müebbet, 8 kişiye ise 2 yıl hapis cezası veren mahkeme, "casusluk" davasında ise 16 kişiyi idam, 17'sini müebbet hapis, 2 kişiyi 7 yıl ağır hapis cezasına çarptırmıştı. Aynı davada sanıklardan birinin de yargılama sürecinde hayatını kaybettiği belirtilmişti.

Söz konusu davalarda idama çarptırılanlar arasında İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Sekreteri Muhammed Biltaci, İhvan Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı Hayrat Şatır ile gıyaben yargılanan Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi de bulunuyor.

Öte yandan Kahire Ağır Ceza Mahkemesi 21 Nisan'da "İttihadiye olayları" davasında, Mursi ve 12 İhvan yöneticisine 20 yıl ağır hapis cezası da vermişti.

Haber Ara