Dolar

32,3826

Euro

35,0570

Altın

2.325,61

Bist

9.092,99

Mursi hakkındaki idam kararına tepkiler

Mursi hakkındaki idam kararına tepkiler

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-16 19:01:56

Mursi hakkındaki idam kararına tepkiler
Bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye verilen idam cezasını kınadı.

Sivil Düşünce Platformu Başkanı Ayhan Oğan, "Arap Baharı" ile başlayan, bölge haklarının özgürlük ve demokrasi taleplerinin, Batı'nın desteğiyle yeniden darbe ve vesayet rejimlerince boğulduğunu anlattı.

Oğan, yaşananların, 1960 askeri darbesi sonrasındaki gelişmelerle benzerlik gösterdiğini ifade ederek, bölge halklarının, demokrasi mücadelesinde yeni adım atmaya başladıklarını aktardı.

Mısır'daki darbe rejiminin şimdilik başarılı olmuş gibi göründüğünü kaydeden Oğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak bu toplumsal talepleri ve tarihin akışını durdurmaları mümkün olmayacak. Milyonları bulan büyük kitleler, bu azınlık tahakkümüne dayalı rejimleri, önünde sonunda devireceklerdir. Bu kararların, siyasi, hukuki, toplumsal hiçbir meşruiyeti yoktur. Darbe mahkemeleri, nasıl ki Yassıada'da Adnan Menderes'i hukuksuzca katlettiyse bugün İhvan yöneticilerini de Mursi'yi de hukuksuzca katletmek istiyorlar. İnşallah başarılı olamazlar. Burada, Avrupa'nın da bu demokratik yönetimlerin darbeyle devrilip, seçilmiş insanların idam edilmesine seyirci kalmasını sivil toplum olarak şiddetle kınıyoruz."

İhvan Hareketi'nin bugüne kadar şiddete, teröre bulaşmadığını vurgulayan Oğan, İhvan'ın yaşanan süreçten önemli dersler çıkararak yoluna devam edeceğini ümit ettiklerini belirtti.

Oğan, "Buna sessiz kalan, göz yuman hem bölge ülkeleri hem de Batı, yüzyıllar geçse de bu tepkisizliğinin, ilkesizliğinin ve zalimliğinin hesabını, ne kendilerine ne halklarına ne de dünyaya veremeyeceklerdir" değerlendirmesinde bulundu.

- Benli: "Darbe meşrulaştırılmaya çalışılıyor"

Uluslararası Hukukçular Birliği Türkiye Temsilcisi ve AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli de yargılama sürecinin ve verilen idam kararının uluslararası hukuk açısından önem taşımadığını belirtti.

Benli, hayali suçlamalarla ve yüzlerce kişiye verilen idam kararlarıyla baskı oluşturularak darbelerin meşrulaştırılmaya çalışıldığını anlatarak, "Süreç, tüm uluslararası camianın karşı çıkması gereken bir noktada olması gerekirken, kazanımları ortadan kaldıran bir süreçtir. Mısır'da darbe yapıldıktan sonra 14 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylardan sorumlu olan Mübarek aklandı. Tek suçu halkın kendisinin seçtiği ilk Cumhurbaşkanı olmak olan Mursi hakkında ise uydurma suçlamalar yapıldı" diye konuştu.

Mısır'da yaşananların dünyanın uluslararası insan hakları hukukuna olan çifte standartlı yaklaşımını gösterdiğinin altını çizen Benli, "Başka bir yerde asla kabul edilemeyecek olan hak ihlalleri, Mısır gibi bir ülkede olduğu zaman haklar ihlal edilebilir, insanların öldürülmesine göz yumulabilir, halkın seçimiyle gerçekleşen bir yönetim tamamen ortadan kaldırılabilir gibi bir tutum içerisine girmişlerdir. Devam eden yargılamalar karşısında verilen kararlara karşı maalesef sessiz kalınması da aynı bakış açısının bir tezahürüdür" ifadelerini kullandı.

İslam dünyasının Mısır'da yaşanan olaylara sessiz kalmasını eleştiren Benli, bireylerin üzerlerine düşen görevleri yerine getirmesi durumunda haksızlıkların azalacağına vurgu yaptı.

- Aldemir: "Sessizlikleri onları boğacak"

Anadolu Platformu Başkanı Turgay Aldemir, Mısır'da verilen idam kararının benzerlerinin daha önce de Hasan El-Benna, Seyyid Kutub ve İskilipli Atıf Hoca'ya da uygulandığını söyledi.

İdam kararının sadece bedenlere zarar verebileceğini ruhları ise özgürleştireceğini dile getiren Aldemir, "Mursi'nin ruhu, İslam dünyasında tüm mazlum, garip ve gurebanın umudu, heyecanı ve ruhu olacak. Bunlar bizim bedenimizi tutsak edebilirler ama ruhumuzu asla" dedi.

Libya'da Ömer Muhtar'ı idam eden İtalyanların başarılı olamadıklarını anlatan Aldemir, "Bunu Mısır'da da asla başaramayacaklar. Esmalar koşa koşa şehadete gittiği sürece, bu dava inşallah adaleti, merhameti, büyük İslam topraklarında hakim kılacak. Mazlumlarda burada adalet bulmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.

İdam kararına dünyanın sessiz kaldığını vurgulayan Aldemir, "Bu sessizlikleri onları boğacak. Kaybettiğimiz, kazanamayacağımız tek şeyin onurumuz ve namusumuz olduğuna inanıyoruz" dedi.

- Atalay: "Bir dönüm noktası olacaktır"

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Osman Atalay, Mursi'ye verilen idam cezasının kendileri açısından beklenilmedik bir gelişme olduğunu, bu kararın, kaosun hakim olduğu Ortadoğu'da çok daha büyük bir kaosun habercisi olduğunu dile getirdi.

Atalay, Müslüman Kardeşler Hareketi'nin, 85 yıllık tarihinde silaha başvurmadığını ifade ederek, "Hal böyle olunca, bugün alınan karara bakıyoruz, bu idam kararı çok ciddi manada, Müslüman Kardeşler Hareketi için bir dönüm noktası olacaktır. Müslüman Kardeşler'in hem Mısır'daki taraftarları hem de Arap ülkelerindeki taraftarları için yeni bir dönüm noktası olacaktır. Bu idamlar sadece Mısır'ı değil Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin de istikrarını, kısa ya da orta vadede olumsuz şekilde etkileyecektir" diye konuştu.

İdam kararına verilecek tepkilerin, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerini de etkileyeceğini vurgulayan Atalay, Mursi'nin devrilmesi ve sonraki süreçte Sisi'ye destek verenlerin başında Suudi Arabistan'ın olduğunu savundu.

- Üzer: "Herkesi duyarlılığa ve eylemliliğe davet ediyoruz"

Özgür-Der Genel Sekreteri Musa Üzer de Mısır'daki Sisi yargısının, idam kararlarının, kardeşlerinin adalet ve özgürlük yürüyüşünü asla durduramayacağını ifade etti.

Mısır'da cuntacıların kontrolündeki yargının tiyatro gösterisine devam ettiğini anlatan Üzer, "Uluslararası kamuoyunun ahlaksız suskunluğu, darbe şeflerini ağırlama seanslarına dönüşmüş durumda. Darbecilerin hukuksuzlukta hiçbir sınır tanımadığını gösteren bu zalimane karar hakkında sessiz kalmak vicdansızlıktır, zulümdür. Tüm dünyanın gözleri önünde alınan bu kararın geri alınması talebiyle herkesi duyarlılığa ve eylemliliğe davet ediyoruz. Açık ve net bir saflaşma söz konudur. Bir tarafta darbeciler ve darbe yanlıları yer alıyor, öte tarafta ise hak ve adalet talebiyle mücadele eden ve onların destekçisi milyonlar" şeklinde konuştu.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara