Dolar

32,5589

Euro

34,8836

Altın

2.430,98

Bist

9.645,02

Mursi hakkındaki idam kararına tepkiler

Mursi hakkındaki idam kararına tepkiler

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-16 18:06:30

Mursi hakkındaki idam kararına tepkiler
AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında idam cezası verilmesine ilişkin, "Bölgemizde huzur ve istikrarın devamı için Mursi'nin mutlaka görevine iade edilmesi gerekiyor, bunu yaşayacağız göreceğiz" dedi.

Delican, Mısır Mahkemesi'nin "hapishaneler baskını" davasında, Muhammed Mursi'ye idam cezası verilmesini AA muhabirine değerlendirdi. Delican, Mursi ve arkadaşlarına verilen idam cezasının kaldırılacağına, itibarlarının ve haklarının iade edileceğine inandığını söyledi.

Mursi'nin yargılandığı davayı ve yaşadığı süreci bir siyasi parti olarak oldukça önemsediklerini belirten Delican, "Mısır tarihinde ilk kez halk oyuyla gelmiş, çok yüksek bir oyla seçilmiş bir cumhurbaşkanını, demokrasinin kurallarıyla iş başında olan bir yönetimi hiçbir şekilde gerekçesi olmadan darbeyle derdest ettiler. Aslında bu dünya siyasi tarihinde kara bir leke" diye konuştu.

Delican, Mursi'yi darbeyle görevinden uzaklaştırmakla yetinmeyen Sisi yönetiminin idam kararıyla onu yok etmek istediğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bir de şimdi bu yönetimi yok etmek istiyorlar, iyice aymazlığa verdiler. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bölgemizde huzur ve istikrarın devamı için Mursi'nin mutlaka görevine iade edilmesi gerekiyor. Bunu yaşayacağız, göreceğiz, bu olacak. Bunu engellemek için asmaya çalışıyorlar ama Mısır'da çok daha fazla Mursiler çıkacaktır. Önemli olan onun bütün haklarının ve itibarının iade edilmesidir. Bu, orada yine Mısırlılar tarafından hayata geçirilecek, hep beraber yaşayarak göreceğiz."

Mursi'nin tekrar Mısır Cumhurbaşkanlığı görevine dönmesini temenni eden Delican, AK Parti İzmir İl Başkanlığı olarak bir takım hazırlıklar yaptıklarını ve Mısır mahkemesinin kararına önümüzdeki günlerde tepki göstereceklerini sözlerine ekledi.

- Tin: "Bu karar barış ve istikrarı sağlamayacak"

AK Parti Denizli İl Başkanı Şahin Tin ise verilen kararın demokrasi ve insan haklarına darbe olduğunu belirterek "Bu karar şüphesiz Mısır'ın ihtiyaç duyduğu toplumsal barış ve istikrarın sağlanmasına katkı sağlamayacaktır" dedi.

Tin, Mısır halkının özgür iradesini yansıtarak seçtiği bir cumhurbaşkanının ne sebeple olursa olsun darbe ile görevden indirilmesi ve daha sonra yargılanmasının ardından verilen müebbet hapis ile idam cezasının hiçbir vicdan sahibi tarafından kabul edilemeyeceğini, kararın demokrasiye inanmış dünya halklarını derinden üzdüğünü kaydetti.

Demokrasi ile yönetilen ülkelerde kararın insanlık suçu şeklinde yorumlanacağını dile getiren Tin, şunları söyledi:

"Bizler, Mısır'ın iç işlerine karışacak değiliz ancak alınan karar tamamen yanlı ve taraflıdır. Mısır, uzun bir zamandır yangın yeri, darbenin ardından istenmeyen görüntülerin yaşandığı, binlerce insanın hayatını kaybettiği bir mahşer yerini almıştır. Bu karar sonrasında Mısır'da daha vahim görüntüler olmasından endişe ediyoruz. Muhammed Mursi ile beraber 106 kişiye geçtiğimiz ay verilen idam cezalarının, onanmasını da şiddetle kınıyoruz. Bu karar şüphesiz Mısır'ın ihtiyaç duyduğu toplumsal barış ve istikrarın sağlanmasına katkı sağlamayacaktır."

Memur-Sen İl Temsilcisi Osman Tavşan ise seçilmiş bir lideri, bir diktatörün kanlı ellerine teslim ettiklerini savunarak müebbet hapsi kabul etmediklerini, Mursi ve arkadaşları hakkında verilen kararın demokrasi ve insanlık tarihi bakımından kara leke olduğuna dikkat çekti.

Darbe mahkemesinin kararı ne olursa olsun Mursi'nin, duruşuyla davayı kazandığının altını çizen Tavşan, "Darbeye sessiz kalanlar idamların gerçek sorumlularıdır. Darbenin paraleline, yatayına ve her türlüsüne karşıyız. Darbenin açık ya da gizli destekçilerini nerede olursa olsun şiddetle kınamaya devam edeceğiz. Mısır'da darbecilerin yargı tiyatrosunda aldığı kararı asla onaylamıyoruz. Darbeleri, muhtıraları, operasyonları ve bütün antidemokratik oluşumları kınayarak, insan iradesine kastedilmiş her türlü davranışa 'hayır' diyoruz" ifadelerini kullandı.

- "İslam alemi kendine gelmelidir"

Eğitim Bir-Sen Aydın Şube Başkanı İsmail Yiğit, kararı kınayarak "Bizler artık Batıdan medet ummuyoruz ama hiç değilse İslam alemi kendine gelmelidir. Mursi idam edilecek olursa yalnızca İslam ümmetinin değil, insanlığın vicdanı kanayacaktır" dedi.

Mısır'daki mazlum ve mağdurların yanında olduklarını ifade eden Yiğit, şunları kaydetti:

"Söyleyecek bir söz bulamıyorum. İnsanlığın bittiği noktadır. Bir tarafta seçilmiş bir devlet başkanı, diğer yanda darbeci, hukuk tanımaz bir yönetim. Dağdan gelmişler, bağdakini kovuyorlar. Üstüne üstlük kovdukları insanı idama mahkum ediyorlar."

Yiğit, Aydın'da Mursi'ye destek için ellerinden gelen tepkiyi ortaya koyacaklarını sözlerine ekledi.

Haber Ara