Dolar

32,6028

Euro

34,8450

Altın

2.495,67

Bist

9.465,90

Murat Yetkin: Türkiye fiilen Başkanlık sistemine geçti

Hürriyet yazarı Murat yetkin bugünkü yazısında, gündeme damgasını vuran Başbakan Davutoğlu'nun istifa sürecini ve Ak Parti'nin kongre kararını değerlendirdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-05 12:29:25

Murat Yetkin: Türkiye fiilen Başkanlık sistemine geçti

Başbakan Davutoğlu'nun istifa etmeden AK Parti'nin Olağanüstü kongre kararı almış olmasını kaleme alan Murat Yetkin, 'Yapılacak olan kongrede Davutoğlu'nun aday olmama ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti.

'AK Parti kongresinde ister Başbakan Ahmet Davutoğlu, ister bir başka isim genel başkan seçilsin, onu seçtiren irade Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olacaktır.' diyen Yetkin, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı görevini yürüttüğü sürece de 'Türkiye'de artık Başbakanın kim olduğunun önemli olmadığını' ifade etti.

İşte Murat Yetkin'in yazısından bir bölüm:

'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iradesiyle yapılacak AK Parti kongresinde kim seçilirse seçilsin artık başbakandan fiilen Cumhurbaşkanlığı ile Meclis arasında irtibatı ve bakanların işini düzgün yapmasını sağlama rolü beklenecektir.

Hatta kulislerde konuşulan ‘Başbakan ayrı-parti başkanı ayrı' senaryosuna kalkışılsa dahi fark etmeyecektir.

Bu sabah itibarıyla Türkiye'de siyaset kartları yeniden dağıtılacak, yeni dengeler kurulacaktır.

Bu sabah itibarıyla Türkiye fiilen başkanlık sistemine geçmiş sayılabilir.

Ve bu sabah itibarıyla belki başkanlık sistemine geçiş için Anayasa değişikliğine dahi ihtiyaç kalmamış olabilir; fiilen yürürlükte olacağı varsayılabilir.

Yazının devamı için tıklayınız

Haber Ara