Dolar

32,5612

Euro

34,8698

Altın

2.437,15

Bist

9.718,36

'Münbiç'te Türkiye'nin karşısına ABD çıkabilir'

'Münbiç'te Türkiye'nin karşısına YPG ile birlikte ABD çıkabilir.'

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-05 16:36:43

'Münbiç'te Türkiye'nin karşısına ABD çıkabilir'

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Uzmanı Oytun Orhan AA için akleme aldığı "Fırat Kalkanı'nda kritik eşik: El-Bab ve sonrası" başlıklı makalesinde Menbiç ile ilgili bir "ihtimalden" söz etti.

O da burada Türkiye'nin karşısında ABD'nin çıkma ihtimali...

İşte makalenin ilgili bölümü:

Türkiye bütün bu zorlukları aşabilirse El-Bab sonrasındaki hedefi Münbiç olacaktır. Münbiç'te ise Türkiye'nin karşısına bu sefer YPG ile birlikte ABD çıkabilir. Ancak ABD ile daha önce Münbiç konusunda varılan mutabakat, Türkiye'nin sahadaki askeri varlığı ve Türkiye'nin Münbiç'e hayati önem vermesi Türkiye'yi öne çıkarıyor. ABD daha önceden YPG'ye “Fırat'ın batısında yalnızsın” mesajı vermişti. ABD hava korumasından mahrum YPG'nin sadece ABD'den alacağı silah yardımları ile Fırat Kalkanı'na uzun süre direnmesi zor görünüyor. Ancak Fırat Kalkanı'nın alanı genişledikçe Türkiye'nin Suriye'ye daha fazla kaynak aktarması ve daha fazla Suriyeli muhalif ile birlikte hareket etmesi gerektiği de ortada. Farklı cephelerin açılması Fırat Kalkanı'nda zaafiyete yol açabilir.

El-Bab ve Münbiç ele geçecek olursa Fırat Kalkanı'nın başlangıcında açıklanan hedeflere ulaşılmış olacak. Ancak bunlar taktiksel hedefler. Stratejik hedef Suriye'nin kuzeyinden tüm terör unsurlarının temizlenmesi. Azez-Cerablus hattının terörden arındırılması Afrin ve Fırat'ın doğusundaki YPG ve Rakka'daki DEAŞ varlığı gerçeğini ortadan kaldırmıyor. Dolayısıyla Fırat Kalkanı operasyonunun sonraki hedeflerinin bu bölgeler olmasını beklemek gerekiyor.

Haber Ara