Dolar

32,5937

Euro

34,7959

Altın

2.496,68

Bist

9.437,65

Mülteci kadınların hakları KADEM öncülüğünde konuşulacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile KADEM'in ev sahipliğinde düzenlenecek 'II. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi', Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yerli ve yabancı çok sayıda bakanın katılımıyla yarın İstanbul’da başlayacak.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-24 14:34:35

Mülteci kadınların hakları KADEM öncülüğünde konuşulacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Kadın ve Demokrasi Derneğinin (KADEM) ev sahipliğinde düzenlenecek "II. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi", Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yerli ve yabancı çok sayıda bakanın katılımıyla yarın İstanbul'da başlayacak. Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü kapsamında "Adalet için Ses Ver" sloganıyla düzenlenecek zirvenin öncelikli iki konusu “Barış Süreçlerinde Kadın ve Mülteci Kadınlar” ile “Suriyeli Mülteci Kadınlar ve Sorunları” olacak.

KADEM Genel Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, iki yılda bir toplanan ve bu yıl ikincisi düzenlenecek zirveye ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

2014'te düzenledikleri ilk zirveden sonra birçok uluslararası araştırma ve sivil toplum kuruluşundan davetler aldıklarını belirten Bayraktar, ilk zirvede gündeme getirilen konuların farklı mecralarda tartışıldığını, bunun kendileri için iyi bir işaret olduğunu söyledi. KADEM öncülüğünde düzenlenen bu gibi programların temel amacının toplumda bir duyarlılık oluşturmak ve zihniyet değişimi sağlamak olduğunu aktaran Bayraktar, "Biz bu zirvede özellikle çok da kendine ses bulamayan görüşlerin, farklı perspektiflerin daha çok ses bulmasını umuyoruz." dedi.

Zirvenin sloganını bu nedenle "Adalet İçin Ses Ver" olarak seçtiklerine işaret eden Bayraktar, bu yılki zirveye ulusal ve uluslararası akademi dünyasından yaklaşık dört yüz bildiri gönderildiğini, bunlar arasından 30 bildiriyi seçtiklerini anlattı.

Bayraktar, iki gün sürecek zirvenin sonunda da yine ana tema olan "Barış Süreçlerinde Kadın ve Mülteci Kadınlar" başlıkları altında odak gruplarının çalışmalarının olacağına dikkati çekerek şöyle devam etti:

"Kadınlar, aslında kendilerinin karar vericisi olmadığı savaşların mağdurları oluyorlar. Kadınlar ve çocuklar savaşların en büyük mağduru durumundalar. Dolayısıyla mülteci kadınların durumlarını konuşmadan gerçek anlamda samimi bir şekilde kadın haklarını konuşabileceğimizi düşünmüyoruz. Bunun haricinde biz, zirvemizi 25 Kasım Uluslararası Kadına Şiddetle Mücadele Günü'nde yapıyoruz. Dolayısıyla başlıklarımızdan biri de geçen zirvemizde olduğu gibi 'Kadına Şiddetle Mücadele' olacak."

Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında önceki senelerde "Erkeksen Öfkeni Yen" ve "Önce Adam Ol" sloganlarıyla toplumsal farkındalık kampanyaları yaptıklarını hatırlatan Bayraktar, bu yılki zirveye ilişkin kampanyanın ayrıntılarının zirvenin düzenleneceği ilk günün akşamı KADEM'in Twitter hesabından paylaşılacağını söyledi.

Öncelikli iki konusu “Barış Süreçlerinde Kadın ve Mülteci Kadınlar” ile “Suriyeli Mülteci Kadınlar ve Sorunları” olacak zirvede sadece mülteci kadınların sorunlarını değil, aynı zamanda bunlara çözüm önerilerini de tartışacaklarına işaret eden Bayraktar, şunları aktardı:

"Dolayısıyla kadınların barış süreçlerine katılımında, çatışmaların çözümünde, karar mekanizmalarına katılımının yolunu nasıl açabiliriz, bunu da bu zirvede tartışıyor olacağız. Bu kapsamda diğer başlıklarımız çalışma hayatında ve siyasal hayatta kadınların karşılaştıkları ayrımcılıklar olacak. Onların bu alanda durumlarını iyileştirmek olacak. Bunun yanında kültürel kodlar, erkeklik gibi konuları konuşacağız. Bunun da ilgi çekeceğini düşünüyorum. Yine sinema ve televizyon ile medyada, sosyal medyada kadının yerini, adalete erişimini tartışıyor olacağız."

"BATI ÜLKELERİ İKİYÜZLÜ DAVRANIYOR"

Bayraktar, savaş mağduru kadınların yaşadığı toplumsal mağduriyetlere yönelik Batı'nın tutumuna tepki göstererek bunun sorgulanması gerektiğini belirtti.

Zirvede özellikle kadın hakları konusundaki "samimiyetsizliğin" de ele alınacağını anlatan Bayraktar, bunun ciddi bir insan hakları ihlali anlamına geldiğini ifade ederek şöyle konuştu:

"Burada Batı ülkelerinin ciddi bir iki yüzlülüğünü görüyoruz. Kendi ülkelerinde kadının çeşitli mecralarda haksızlığa uğramaması için çok ciddi çalışmalar yaptıklarını, ciddi kaynaklar ayırdığını görüyoruz. Fakat öte yandan Suriye gibi ülkelerde savaş mağduru olan kadınların temel insani haklarına bile erişemediği ortadayken maalesef Batı ülkeleri bu kadar ciddi dramlar olduğu zaman sessiz kalabiliyorlar. Bu dramların en büyük sıkıntısını kadınlar ve çocuklar çekiyorlar. Evsiz kalıyorlar, yiyecek içecek bulamıyorlar, barınma imkanlarından mahrum kalıyorlar. Ve bu kadınlar çocuklarıyla beraber Avrupa kapılarında ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalıyorlar fakat maalesef Avrupa 'insan hakları' derken, demokrasi derken, bu konularda başka ülkelere dersler vermeye kalkışırken kendisi bu mağdur insanlara kapısını kapatmış durumda."

Bayraktar, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında kadınların verdiği mücadeleye ilişkin de şunları kaydetti:

"Türkiye özelinde, yıllardır 'Kocasından, babasından izin almadan hiç bir şey yapamaz' denilen muhafazakar kadınların demokrasisine sahip çıkmak dendiğinde, özgürlüklerine kendi iradesine sahip çıkmak dendiğinde nasıl kendi canlarını bile hiçe saydıklarını gördük. Dolayısıyla bizim kadınlarımız, Türk kadınları, demokrasi anlamında, insan hakları anlamında tüm dünyaya ders vermiş oldu."

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile KADEM'in ev sahipliğinde düzenlenecek "II. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi", Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yerli ve yabancı çok sayıda bakanın katılımıyla yarın İstanbul'da başlayacak ve iki gün sürecek.

 

Haber Ara