Dolar

32,5032

Euro

34,9648

Altın

2.430,20

Bist

9.799,81

'Mukteda Sadr, yeni bir halk ayaklanması için hazırlık yapıyor'

Irak’ın önde gelen ve 2.5 aydır ortalarda gözükmeyen Şii lider Mukteda Sadr’ın, Başbakan Mehdi’yi devirmeyi amaçlayan ‘yeni bir halk ayaklanması’ için hazırlık yaptığı ileri sürüldü.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-20 19:40:42

'Mukteda Sadr, yeni bir halk ayaklanması için hazırlık yapıyor'

 

kupurson


2.5 aydır ortalarda gözükmeyen Irak'ın önde gelen ve Tahran'dan bağımsız siyaset izleyen Şii liderlerden Mukteda Sadr'ın, Başbakan Adil Abdulmehdi'yi devirmeyi amaçlayan yeni bir halk gösterisi, protesto ve oturma dalgası için hazırlık yaptığı ileri sürüldü.
2018 yılında yapılan seçimlerden sonra hükümet kurma çalışmalarında yaşanan krizi çözmede büyük etkisi olan Mukteda Sadr'ın; yeni hükümetten, Irak'taki işgalci ABD güçlerinin ülkeden çıkarılması ve bazı konulardaki talebi yeterince ilgi görmedi.
12 Mayıs genel seçimlerinin ardından Adil Abdülmehdi, 25 Ekim'de kurduğu 22 üyeli hükümetten ilk etapta 14 bakanın ismini meclise sunarak güvenoyu almıştı.   Hükümetteki 8 kritik koltuk, siyasi gruplar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle belirlenememişti.

BAZI SORUNLARIN HALLEDİLMEMESİ
SADR'I SİYASETTEN UZAK DURMAYA İTTİ

Sadr hareketine yakın bir medya kaynağı, Khaleej Online haber sitesine yaptığı açıklamada; hükümetin, Mukteda Sadr'ın kota taleplerine sessiz kalmasının rahatsızlık oluşturduğunu söyledi.
Bu olaydan sonra Sadr'ın, hükümete karşı cephe almaya başladığı öne sürüldü.
İsmini vermeyen aynı kaynak yine şunları söyledi: “Hükümet oluşumunun tamamlanamaması, Irak'taki yabancı güçler konusunda bir ilerleme sağlanamaması ve siyasi partiler arasındaki bakanlık kotalarında bir anlaşmaya varılamamasının Şii Lider Mukteda Sadr'ı, siyasi güçlerden uzak durmaya ve ortalarda gözükmemeye yönlendirdiğini söyledi.
Sadr Hareketi'ne yakın bir kaynağa dayandırılan haberlerde, Şii liderin gizlilik içinde Başbakan Adil Abdulmehdi'yi devirmeyi amaçlayan protesto ve oturma eylemleri için hazırlık yapıldığı öne sürüldü.
Mukteda Sadr'ın, Başbakan Adil Abdulmehdi hükümetinin başarısız bir hükümet olduğu konusunda ikna olduğunu belirten aynı kaynak; özellikle başta elektrik, su, güvenlik, sağlık ve kamu hizmetleri ile halkın birçok sorunun çözülmemesi, Sadr'ı, hükümete karşı eyleme geçmeye zorladığını belirtti.

MUKTEDA SADR'IN KUZENİ'NDEN
PARTİLERE İKNA ZİYARETİ

Kaynak Gulf News Online'a ise, Mukteda Sadr'ın kuzenin oğlu Jaafar el Sadr'ın, Beyrut'taki daimi ikametgâhından Irak'a gelerek, Irak'ın önde gelen Şii taklit mercii ve Iraklı siyasetçi Muhammed Bakır es-Sadr ve Irak'taki siyasi partil temsilcileriyle mekik diplomasisi başlattığını söyledi.
Başbakan Adil Abdulmehdi, Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi, eski Başbakan Haydar el-Abadi ve bilge harekatının lideri Ammar el-Hakim'in Irak'ın sorunlarını çözemeyeceğini belirten Jaafar el Sadr; Mukteda Sadr'ın sokaktaki halkı, siyasi sürece katılmalarını sağlamak için seferber etmeye hazırlandığını söyledi.
Aynı kaynak, Jaafar Sadr'ın parti temsilcileri ve ülkenin önde gelen yetkilileriyle yaptığı görüşmelerin Mukteda Sadr ile koordineli olduğuna dikkati çekerek; Irak'taki en önemli Şiî dini lider Ali Sistani'den de referans alındığını doğruladı. Yapılan görüşme ve istişarelerden sonra Şii lider Mukteda Sadr'ın, yeni bir sokak hareketi başlatabileceği öne sürüldü.

Irak'ta geçen mayıs ayında yapılan genel seçimlerden birinci çıkan Sadr hareketi lideri Mukteda es-Sadr, Başbakan Adil Abdulmehdi'ye "bir yıl içinde başarılı olamazsa hükümetten desteğini çekerek muhalefetteki yerini alacağı" uyarısında bulunmuştu . Genel seçimlerin ardından bağımsız siyasetçi Adil Abdulmehdi, 25 Ekim'de kurduğu 22 üyeli hükümetten ilk etapta 14 bakanın ismini Meclise sunarak güvenoyu almıştı. Geri kalan 8 bakanlık ise halen vekaleten yürütülüyor. 

 

Haber Ara