Dolar

32,3199

Euro

35,0659

Altın

2.308,05

Bist

9.079,97

Mükemmeliyetçi olmak neden zararlı olabilir?

Yüksek standartlar iyi bir şeydir, ancak mükemmeliyetçilik başka bir şeydir. Ve bazı araştırmacıların keşfettiği gibi, mükemmelliğin peşinde koşmanın hem zihinsel hem de fiziksel sağlık açısından ciddi sonuçları olabilir.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-07 11:12:36

Mükemmeliyetçi olmak neden zararlı olabilir?

Mükemmeliyetçiyseniz, muhtemelen her şeyi doğru yapmak isteme hissine aşinasınızdır. Belgeleri teslim etmekte zorlanabilir, işyerinde projeler için acı çekebilir ve hatta geçmişten küçük hatalar konusunda endişelenebilirsiniz.

Yüksek standartlar iyi bir şeydir, ancak mükemmeliyetçilik başka bir şeydir. Ve bazı araştırmacıların keşfettiği gibi, mükemmelliğin peşinde koşmanın hem zihinsel hem de fiziksel sağlık açısından ciddi sonuçları olabilir.

a_6 Mükemmeliyetçilik Nedir?

Araştırmacılara göre, mükemmeliyetçiler kendilerini gerçekçi olmayan yüksek standartlara bağlıyorlar ve bu standartları karşılamadıklarına inanırlarsa özeleştirel oluyorlar. Mükemmeliyetçiler, başarısızlıklarla karşılaşırlarsa muhtemelen suçluluk ve utanç hissederler , bu da onları başarısız olabileceğinden endişelendikleri durumlardan kaçınmalarına yol açar. BBC Future için mükemmeliyetçilik hakkında yazan Amanda Ruggeri şöyle açıklıyor: “[Mükemmeliyetçiler] başarılı olamadıklarında, bunu nasıl yaptıkları konusunda hayal kırıklığı yaşamıyorlar. Kim oldukları konusunda utanç duyuyorlar. " Mükemmeliyetçilik Nasıl Zararlı Olabilir?

Pek çok insan mükemmellik arayışını iyi bir şey olarak görse de, araştırmacılar en uç noktada mükemmeliyetçiliğin aslında düşük ruh sağlığı ile bağlantılı olduğunu keşfettiler.

Bir çalışmada , araştırmacılar önceki çalışmalarda mükemmeliyetçiliğin ruh sağlığı ile nasıl ilişkili olduğunu analiz ettiler. Toplam 284 çalışmaya (57.000'den fazla katılımcıyla) baktılar ve mükemmeliyetçiliğin depresyon, anksiyete, obsesif-kompulsif bozukluk ve yeme bozuklukları ile ilişkili olduğunu buldular. Ayrıca, mükemmeliyetçilikte daha yüksek kişilerin (yani, mükemmeliyetçi özelliklerle daha güçlü bir şekilde özdeşleşen katılımcılar) genel psikolojik sıkıntının daha yüksek seviyelerde bildirdiklerini bulmuşlardır.

2016'da yayınlanan bir makalede araştırmacılar, mükemmeliyetçilik ve depresyonun zaman içinde nasıl ilişkili olduğuna baktılar. Mükemmeliyetçilikte daha yüksek insanların depresyon belirtilerinde artış eğiliminde olduğunu buldular, bu da mükemmeliyetçiliğin depresyonu geliştirmek için bir risk faktörü olabileceğini düşündürüyor. Başka bir deyişle, insanlar mükemmeliyetçiliklerini başarılı olmalarına yardımcı olan bir şey olarak düşünseler de, mükemmeliyetçiliklerinin aslında ruh sağlığı için zararlı olabileceği görülmektedir.

Mükemmeliyetçilik her zaman zararlı mıdır? Psikologlar bu noktayı tartıştılar, bazıları yaptıkları hatalar üzerine özeleştiriye girmeden kendilerini yüksek standartlarda tuttukları uyarlanabilir mükemmeliyetçilik gibi bir şey olabileceğini öne sürdüler. Bazı araştırmacılar, daha sağlıklı bir mükemmeliyetçilik biçiminin, istediğiniz için hedeflerin peşinden gitmeyi ve bir hedefe ulaşmada başarısız olursanız kendinizi suçlamamayı içerdiğini öne sürdüler. Bununla birlikte, diğer araştırmacılar mükemmeliyetçiliğin uyarlanabilir olmadığını öne sürüyorlar: Bu araştırmacılara göre mükemmeliyetçilik, kendinizi yüksek standartlarda tutmaktan daha fazlasıdır ve mükemmeliyetçiliğin yararlı olduğunu düşünmezler. Mükemmeliyetçilik Artıyor mu?

shutterstock_272653865

Bir çalışmada , araştırmacılar mükemmeliyetçiliğin zaman içinde nasıl değiştiğine baktılar. Araştırmacılar, daha önce 1989'dan 2016'ya kadar 41.000'den fazla üniversite öğrencisinden toplanan verileri gözden geçirdiler. Çalışılan süre boyunca, üniversite öğrencilerinin artan mükemmeliyetçilik seviyelerini bildirdiklerini keşfettiler: kendilerini daha yüksek standartlarda tuttular, kendilerinden daha yüksek beklentiler olduğunu hissettiler. Daha da önemlisi, en çok artan, genç yetişkinlerin çevreden edindikleri sosyal beklentilerdi . Araştırmacılar, bunun toplumun giderek daha rekabetçi hale gelmesinden kaynaklanabileceğini varsayıyor: üniversite öğrencileri bu baskıları ebeveynlerinden ve toplumdan alabilirler, bu da mükemmeliyetçi eğilimleri artırabilir.

Mükemmeliyetçilikle Nasıl Mücadele Edilir

Mükemmeliyetçilik olumsuz sonuçlarla ilişkili olduğundan, mükemmeliyetçi eğilimleri olan biri davranışını değiştirmek için ne yapabilir? İnsanlar bazen mükemmeliyetçi eğilimlerinden vazgeçmekte tereddüt etseler de psikologlar mükemmellikten vazgeçmenin daha az başarılı olmak anlamına gelmediğine işaret ediyor. Aslında, hatalar öğrenmenin ve büyümenin önemli bir parçası olduğu için kusurları kucaklamak uzun vadede bize gerçekten yardımcı olabilir.

Mükemmeliyetçiliğe olası bir alternatif, psikologların büyüme zihniyeti dediği şeyi geliştirmektir. Stanford Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, gelişen bir zihniyet geliştirmenin, başarısızlıklarımızdan ders almamıza yardımcı olmak için çok önemli bir yol olduğunu keşfettiler. Sabit zihniyetlere sahip olanların (beceri düzeylerini doğuştan gelen ve değişmez olarak gören) aksine, gelişmekte olan zihniyete sahip olanlar, hatalarından ders alarak yeteneklerini geliştirebileceklerine inanırlar. Psikologlar, ebeveynlerin çocuklarının başarısızlığa karşı daha sağlıklı tutumlar geliştirmelerine yardımcı olmada çok önemli bir rol oynayabileceklerine dikkat çekiyorlar: Çocuklarını çaba gösterdikleri için övebilirler (sonuçları kusurlu olsa bile) ve hata yaptıklarında sebat etmeyi öğrenmelerine yardımcı olabilirler.

Mükemmeliyetçiliğe bir başka potansiyel alternatif, öz-şefkat geliştirmektir. Öz-şefkat duygusunu aşılamak için, bir hata yaptığında yakın bir arkadaşına nasıl tepki vereceğini düşün. Muhtemelen, arkadaşınızın iyi niyetli olduğunu bilerek, nazik ve anlayışlı bir şekilde yanıt verirsiniz. Öz-şefkatin arkasındaki fikir, hata yaptığımızda kendimize nazik davranmamız, hataların insan olmanın bir parçası olduğunu kendimize hatırlatmamız ve olumsuz duygular tarafından tüketilmekten kaçınmamız gerektiğidir. Ruggeri'nin BBC Future için işaret ettiği gibi, öz-şefkat ruh sağlığı için yararlı olabilir, ancak mükemmeliyetçiler kendilerine şefkatli bir şekilde davranma eğiliminde değildirler. Daha fazla öz-şefkat geliştirmeye çalışmakla ilgileniyorsanız, öz-şefkat kavramını geliştiren araştırmacının deneyebileceğiniz kısa bir alıştırması var.

Psikologlar ayrıca bilişsel davranışçı terapinin, insanların mükemmeliyetçilik hakkındaki inançlarını değiştirmelerine yardımcı olmanın bir yolu olabileceğini öne sürdüler. Mükemmeliyetçilik düşük ruh sağlığı ile bağlantılı olsa da, iyi haber, mükemmeliyetçiliğin değiştirebileceğiniz bir şey olmasıdır. Hataları öğrenme fırsatları olarak görmeye çalışarak ve özeleştiriyi öz-şefkatle değiştirerek, mükemmeliyetçiliğin üstesinden gelmek ve kendiniz için hedefler belirlemenin daha sağlıklı bir yolunu geliştirmek mümkündür.

Kaynak: Thoughtco

Haber Ara