Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Muhammed Selman'ın kirli Kudüs planı

ABD ve Suudi Arabistan'ın üzerinde anlaştığı Kudüs planına göre Filistin Abu Dis şehrini yeni başkent kabul edecek...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-06 06:48:45

Muhammed Selman'ın kirli Kudüs planı

İsrailli Jerusalem Post gazetesinde yayınlanan bir makalede, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti kabul etmesinin karşılığında, Filistin Devleti'nin başkenti olarak Kudüs yakınlarındaki Abu Dis şehrinin teklif edildiği iddia edildi.

TRUMP'IN YAHUDİ DAMADI SELMAN'I İKNA ETTİ

Yeni Şafak'ın aktardığı habere göre Ekim ayının sonunda Riyad'a gizli bir ziyaret düzenlediği ortaya çıkan Kushner'in, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı da bu plana ikna ettiği belirtiliyor.

FİLİSTİNLİ MÜLTECİLERİN DÖNÜŞ HAKLARI İPTAL EDİLECEK

Plana göre, 1948'deki Arap- İsrail Savaşı'ndan sonra İsrail'i terk eden Filistinli mültecilerin ve onların soyundan gelenlerin geri dönüş hakları da ellerinden alınacak.

MAHMUD ABBAS İKNA EDİLDİ Mİ?

Kushner'in planını onaylayan Selman'ın, daha sonra Mahmud Abbas ile yaptığı görüşmede onu da bu plana ikna ettiği belirtiliyor. Riyad'da gerçekleşen görüşme sonrasında Abbas'a “ya planı kabul et ya da istifa et” şeklinde bir tehdidin yapıldığı da medyaya yansımıştı. Abbas bu iddiaları yalanlasa da Riyad'dan herhangi bir açıklama gelmedi.

TRUMP GERİ ADIM ATMADI

Filistinli kaynaklar, Donald Trump'ın dün Mahmud Abbas'la gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, ABD Büyükelçiliği'ni Tel-Aviv'den Kudüs'e taşıma niyetinde olduğunu, açıkladığını belirttiler. Trump, Abbas'tan sonra Ürdün Kralı Abdullah ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile de telefonda görüştü. Ürdün'den yapılan açıklamada Kral Abdullah'ın Trump'a, BM çerçevesinin dışında herhangi bir karar alınmasının barış ve istikrara dönük yaratacağı tehlikeler konusunda uyarıda bulunduğu belirtildi. Trump-Netanyahu görüşmesi sonrası açıklama yapan İsrail Ulaşım ve İstihbarat Bakanı Yisrael Katz da, "Görüşmeden anladığım kadarıyla Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını açıklayacak" ifadelerini kullandı.

FİLSİTİN'DEN TEPKİLER

Filistin'deki El Fetih hareketine yakın Rasem Ubaydat gazetesinin haberinde, “ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması, Filistin halkına bir savaş ilanıdır” ifadeleri yer aldı.

Haberde, bu adımın ABD'nin Filistin halkının temel haklarına yönelik “düşmanca” tavrını daha da derinleştireceği belirtildi. El Fetih'e yakın bir başka gazete El Ayyam'ın köşe yazarı Talal Avkal, “ABD, hem Filistin halkının, hem de Arap ve İslam dünyasının baş düşmanı konumuna geri döner” ifadelerini kullandı.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Merkez Komitesi Üyesi Zekeriya el-Ağa yayımladığı açıklamayla, ABD'nin böyle bir adım atmasının “Arap ve İslam dünyasına savaş ilanı” anlamına geleceğini kaydetti. Ağa, açıklamasında, “ABD'nin böyle bir adım atması demek, barış sürecinin durması ve Arap-İsrail çekişmesinin çözümünde ABD'nin rolünün son bulması anlamına gelir” sözlerine yer verdi.

İlgili habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız:

795355_2

Haber Ara