Dolar

32,5555

Euro

34,8710

Altın

2.424,52

Bist

9.645,02

Muhalifler hapishane basıp, Atambayev'i serbest bıraktı

Kırgızistan’da göstericiler Ulusal Güvenlik Komitesi binasını da basıp buradaki hücrede bir yıldır hapis tutulan eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'i serbest bıraktı. 

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-06 12:06:02

Muhalifler hapishane basıp, Atambayev'i serbest bıraktı

Kırgızistan'da milletvekili seçim sonuçlarını protesto eden göstericiler işgal ettikleri cezaevinden eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'i çıkardı.

Gece yarısından sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı ve parlamentoyu işgal eden göstericiler, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yakın mesafede bulunan ve Atambayev'in kaldığı Milli Güvenlik Devlet Komitesi'ndeki cezaevine yöneldi.

Milli Güvenlik Devlet Komitesi önünde yaşanan arbedenin ve giriş kapıların kırılmasından sonra göstericiler binanın içerisine girdi.

Daha sonra ilgililer, Atambayev'i çıkarak taraftarlarına teslim etti.

Bir kalabalığın arasında çıkarılıp arabaya bindirilen Atambayev'in Ala Too meydanında kendisini bekleyen binlerce taraftarına seslenmesi bekleniyor.

Hapisten çıkarılanlar arasında Atambayev'in bazı yakın çalışma arkadaşlarının da olduğu haber veriliyor. 

eski-kirgizistan-cumhurbaskani-almazbek-atambayev-cezaevinden-cikarildi_28955b8

Kırgızistan'da eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, suç örgütü lideri Aziz Batukayev'in serbest bırakılmasından sorumlu tutularak 23 Haziran'da 11 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Atambayev'in tüm mal varlığına el konuldu ve verilen devlet ödüllerinin de geri alınması kararlaştırılmıştı.

Atambayev ve destekçilerinin hakkında "iktidarı ele geçirme teşebbüsü", "güvenlik temsilcisini tehdit etmek", "savcının işine engel olmak", "rehin tutmak", "kitlesel olay çıkarmak", "cinayet", "cinayete teşebbüs", "tehdit", "ruhsatsız silah bulundurmak" ve "silaha el koymak veya çalmak" suçlardan yargı süreci devam ediyor.

Kırgızistan'da 4 Ekim Pazar günü yapılan seçimlerin sonuçlarından memnun olmayan 12 siyasi parti düzenledikleri gösterinin ardından Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento binasını işgal etmişti.
Polisin gaz ve ses bomba müdahalesi sonucunda 100'den fazla polis ve göstericinin yaralandığı ifade ediliyor.

Tüm bu olaylar yaşanırken, Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Başbakan Kubatbek Boronov ve Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov tarafından herhangi bir açıklama henüz yapılmadı.

 

Haber Ara