Dolar

32,3761

Euro

34,9724

Altın

2.326,30

Bist

9.070,22

Muhalefet, fezlekeler için ifade vermeye gidecek mi?

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği yürürlüğe girdi. Hakkında fezleke bulunan vekiller, savcının çağırmasıyla ifadeye gidecek mi?

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-08 15:52:25

Muhalefet, fezlekeler için ifade vermeye gidecek mi?

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği yürürlüğe girdi. 511'i HDP'liler hakkında olmak üzere dokunulmazlıkların kaldırılması için 799 fezleke bulunuyor. Şimdi savcılar haklarında dosya bulunan vekilleri ifadeye çağıracak.

Al Jazeera'dan Gonca Şenay'ın haberine göre; MHP'li vekiller ifadeye gideceklerini belirtirken, CHP'li vekiller arasında bu konuda bir görüş birliği yok. İfadeye gitmeme kararı alan HDP'nin gündeminde ise çok sayıda tutuklama olması durumunda “alternatif parlamento” kurulması da bulunuyor.

umhurbaşkanı'nın onayı ile birlikte haklarında fezleke düzenlenen milletvekillerinin dokunulmazlıkları kalktı. Uygulama için düzenlemenin Meclis'ten geçtiği gün itibarıyla Meclis'e ve Adalet Bakanlığı'na gönderilen fezlekeler esas alınacak.

Bu kapsamda;

HDP'li 55 milletvekilinin 511

CHP'li 57 milletvekilinin 211

MHP'li 10 milletvekilinin 23

Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın 5

dosyası bulunuyor. İktidar partisinden ise 29 milletvekiline ait toplam 50 dosya var.

Şimdi bu dosyalar savcılıklara iade edildikten sonra ifade çağrıları ile yargılama başlayacak.

HDP NE YAPACAK?

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin tartışmasının odağındaki parti Halkların Demokratik Partisi. HDP'ller hakkındaki fezlekelerin büyük bölümü terör suçları, halkı kin ve düşmanlığa teşvik, suçu ve suçluyu övmek gibi gerekçelerle düzenlendi.

HDP'nin tavrını daha önce Eş Başkan Selahattin Demirtaş açıklamıştı. HDP'liler ifade vermeye gitmeyecek. Bu durumda hukuki olarak süreç ifade vermeye gitmeyen isimler hakkında zorla getirme kararı alınması ile devam edecek. Bu, ifade vermeye gitmeyen milletvekillerinin ikâmet ettikleri ya da bulundukları adreslerden zorla götürülmeleri anlamına geliyor. HDP'liler zorla götürme olsa bile ifade vermeme kararı aldı. Savcı karşısında bu uygulamanın siyasi olduğuna vurgu yapan ortak bir mesaj verilmesi kararlaştırıldı.

Beklenti zorla götürme halinde dahi ifade verilmemesi ile birlikte tutuklamaların gündeme gelmesi. Bu aşamadan sonrası için de HDP'nin önünde nasıl hareket edileceğine ilişkin bazı ihtimaller var. Bunlar arasında öne çıkan, Eş Başkan Selahattin Demirtaş'ın bir grup toplantısında dile getirdiği “alternatif parlamento”.

Partinin yetkili organlarında da gündeme gelen bu tartışmayı Al Jazeera'ye değerlendiren bir parti yetkilisi, “Bu, dışlanmamız, o bölgenin milletvekillerinin temsil imkânı kalmaması durumunda olur. Bu süreç kendi doğallığında bizi o noktaya sürüklüyor. Yani bu ülke parlamenter yapısı kapsamında bazı milletvekillerini tümüyle dışarıda bırakırsa, yapılacak bir şey kalmamışsa iş kendi sürecinde oraya doğru gider. Bunu planlıyoruz, hedefliyoruz diye bir şey yok ama pratik olarak bu noktaya gidebileceğini düşünüyoruz. Yasama faaliyetlerine katılamaz hale geldiğimizde yapacak başka bir şey kalmaz.” dedi.

7 Haziran günü Azadi TV'de konuyla ilgili konuşan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş da alternatif parlamento üzerinde durduklarını ancak bunun Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden tamamen çekilme anlamına gelmediğini söyledi. 

"Biz parlamentodan tümüyle çekilme kararı almayacağız. O oyların nasıl sandığa atıldığını halk bilir. O parlamento o insanların hakkıdır. Biz oraları nasıl AKP'ye terk edebiliriz? Bunu sonuna kadar savunacağız. Oralar bizim mevzilerimizdir. Kimsenin şüphesi olmasın. Eğer gerçekten bizi, o parlamentoda milletvekillerimizi tutuklayarak çalışamaz hale getirirlerse parti yöneticilerimiz ya da dışarıda kalan milletvekillerimiz bütün bölgelerde halk parlamentosu şeklinde çalışabilirler. Halk kendi meclisini kendi inşa eder. Yasadışı değildir, TBMM'nin alternatifi değildir. İkisini bir arada yürütecek bir hazırlığımız olacak."

Hezer ve Sarıyıldız dönmedi

tugba hezer

Tuba Hezer yaklaşık 20 gündür yurtdışında.
 
Bu konuda karar almak için uygulamanın seyri izlenecek. Tutuklama kararları olmaması durumunda HDP'liler siyasi faaliyetlerine öncesinde olduğu gibi devam edecek. Bu arada taziyeye gittiği gerekçesiyle tartışmanın alevlenmesine neden olan isimlerden HDP'li Tuba Hezer ve arabasında silah taşıdığı iddia edilen Faysal Sarıyıldız'ın 20 gün önce bir programa katılmak üzere gittikleri Avrupa ülkelerinden henüz Türkiye'ye dönmedikleri öğrenildi.CHP ne yapacak?

CHP'de HDP gibi alınmış bir karar yok. Hakkında fezleke bulunan bazı milletvekilleri ifade vermeye gideceklerini yakın çevrelerine dile getirdi. Bazıları ise ifade vermeye gitmeyecek. Onlardan biri Eren Erdem. Al Jazeera'nin sorularını yanıtlayan Erdem, “İfadeye gitmem için tek şart yolsuzluk fezlekelerine takipsizlik verilen bakanların da ifadeye gitmesi. Onlar gitmiyor hatta bu dokunulmazlık kapsamına alınmıyorsa ben de ifade vermeye gitmeyeceğim. Polis eşliğinde ifade talimatı verilirse gelip beni meclisteki odamdan alabilirler.” dedi.

MHP İFADEYE GİDECEK

Dokunulmazlıkların kaldırılması düzenlemesine parti olarak “Evet” oyu kullanan Milliyetçi Hareket Partisi'nde ise milletvekilleri ifade vermeye gidecek. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Gider savunmamızı yaparız” dedi. Haklarında daha çok hakaret suçlaması ile fezleke düzenlenen milletvekilleri de Genel Başkan Bahçeli gibi savcılıklardan çağrı gelmesi ile birlikte ifade vermeye gidecekler.

Haber Ara