Dolar

32,5234

Euro

34,7384

Altın

2.491,64

Bist

9.524,59

Müge Anlı'nın programında 'göçmen karşıtı' ifadeler

Müge Anlı'nın sunduğu 'Müge Anlı ile Tatlı Sert' programının bugünkü bölümünde göçmen karşıtı ifadeler kullanıldı. Suç oranlarının göçmenler yüzünden yüksek olduğu iddia edilirken, Türk vatandaşlarının işsizlik çektiğini fakat Suriyelilerin iş sahibi olduğu ifade edildi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-04-10 17:34:41

Müge Anlı'nın programında 'göçmen karşıtı' ifadeler

TIMETURK | HABER MERKEZİ

'Müge Anlı ile Tatlı Sert' programının bugünkü bölümünde İran üzerinden Türkiye'ye doğru yaşanan Afgan göçleri gündeme geldi. Konuya ilişkin değerlendirme yapan Avukat Rahmi Özkan, yaşanan kontrolsüz göçe yönelik eleştirilerde bulundu.

Afgan göçünü ve sınırdaki yüksek oranda seyreden kaçak geçişleri eleştiren Avukat Rahmi Özkan bir süre sonra 'göçmen karşıtı' ifadeler kullandı. Suç oranlarının yüzde 80-90 civarındaki bir kısmının göçmenlere ait olduğunu iddia eden Özkan, okullarda Türk vatandaşı öğrencilere yer bulunamazken göçmenlerin okuyabildiğini; Türk vatandaşları işsizken göçmenlerin iş bulabildiğini söyledi.

Emniyete yansıyan cinayet, hırsızlık, gasp gibi olaylardan göçmenleri sorumlu tutan Özkan'ın bu ifadelerinin, programın yüksek izlenme oranları düşünüldüğünde milyonlarca insana ulaşabileceği düşünülüyor.

"BİR AFGANLILARIMIZ EKSİKTİ"

Canlı yayın sırasında "Şu bir hafta içerisinde 150 bin Afganlı elini kolunu sallayarak girmiş" diyen Özkan'a, Müge Anlı "Bir Afganlılarımız eksikti. Onlar da oldu, tamamlandı" diyerek cevap verdi. "Evet bi o noksandı. Bir de o geldi. Allah sonumuzu hayretsin" diyen Özkan'a Müge Anlı bu sefer sınırdan kontrolsüz geçişleri eleştirerek "Onlar nasıl geliyorsa bizimkiler de çıkıyor demek ki" dedi.

"CİNAYETLER, SALDIRILAR, HIRSIZLIKLAR, GASPLAR..."

Özkan ise bu ifadeye karşılık şunları söyledi:

"Bizimkiler yüz binlerce kişi olarak gidip de orada yerleşmiyor ki! Bizimkiler günü birlik gidiyor. Oradan 3, 5, 10 kilo satabilecekleri şeyler alıyorlar, aynı yoldan geri geliyorlar. Ama öbürleri buraya geliyor, yerleşiyor. Okullarda bizim talebelere yer yokken onlara okul; bizim vatandaşlarımız iş bulamazken, işsizlikten sefilken onlara iş... İşte kadınıyla kızıyla bütün emniyete yansıyan olaylar, cinayetler, saldırılar, hırsızlıklar, gasplar... Yüzde 80-90, Türkiye'ye illegal veya legal yollardan giren diğer devletlerin vatandaşlarının. Yani Suriyelisi de Afganlısı da öbürü de berisi de! Türkiye'nin şu andaki asayişini bertaraf eden, ekonomik durumunu sarsan en önemli etkenlerden biri de malesef 'mülteci' dediğimiz kişilerin yarattığı imkansızlıklar... Tabi biz devlet siyasetine karışacak değiliz. Yetkimiz de yok. Ama bir vatandaş olarak okuduklarımızı, gördüklerimizi, seyrettiklerimizi de söylemeden duramıyoruz yani. Allah sonumuzu iyi etsin."

Müge Anlı da Özkan'a şu şekilde yanıt verdi: "Ben de Afganlıları gördüm şoka girdim."

Anlı, Psikiyatr Arif Veriml'nin "(Göçmenler)Bizim ülkemizi geçiş ülkesi olarak kullanmak istiyorlar" ifadesi üzerine ise şunları söyledi: "Ama herkesin sınırı kapalı. (İran sınırı) Bu kadar açık mı? Tamam dağlık vs ama sınır dediğin şey de sınırdır. Herkes gelecekse sınırları kaldıralım dünyada herkes istediği yere gitsin."

İŞTE O ANLAR



PEKİ GÖÇMENLER ARASINDAKİ SUÇ ORANLARI NE DURUMDA?

Özellikle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sıklıkla 'Suriyelileri hedef alan' ifadeler kullanması sebebiyle gündeme gelen konularda geride bıraktığımız yıllarda açıklamalar yapıldığı görülüyor. Her seferinde Suriyeliler başta olmak üzere Türkiye'deki göçmenlerin iddia edildiği gibi 'yüksek suç oranları' olmadığı belirtiliyor.

İşte bazı açıklamalar:

- 2014 yılının Eylül ayında, henüz Türkiye'deki Suriyeli sayısı 1 milyonun biraz üzerindeyken AA'nın Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığından aktardığı bilgilere göre 2013'te Türkiye'de yaşanan 1 milyon 340 bin 573 olayın, 5 bin 727'sine karıştı. Suriyelilerin, "adli olaylara karışma" oranı 2013 için yüzde 0,43'tü (on binde kırk üç). 2013 kayıtlarına göre adli olaya karışan Suriyeli sayısının 5 bin 727 kişi olması, Türkiye'deki 1 milyon 200 bin Suriyeliden yüzde 0,47'sinin (on binde kırk yedi) bu tür olaylara karıştığını ortaya koyuyor. (Ayrıntılar için: https://aa.com.tr/tr/turkiye/suriyelilerin-adli-olaylara-karisma-orani-on-binde-33/118752)

- AFAD koordinasyonunda, 21 Ağustos 2014'te düzenlenen Suriye toplantısının sonuç bildirgesinde de konuyla ilgili, "Suriyeliler arasında, düşünülenin aksine, adli olaylara karışma ve suç oranı oldukça düşüktür. Ancak yaşanan herhangi bir olay, ayrımcı bakış açısının etkisiyle kamuoyunda geniş şekilde yankı bulmaktadır" ifadeleri yer almıştı.

- AFAD'ın söz konusu toplantısında konuşma yapan dönemin Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay "Suriyeli sığınmacı kardeşlerimiz de hem sabırlı hem de çok uyumludur. Bu olayları büyük kitlelere mal etmek doğru değil" demişti. (Ayrıntılar için: http://www.aljazeera.com.tr/haber/ankarada-suriyeliler-zirvesi)

- İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, kentte 100 bin civarında Suriyeli yaşadığını belirterek, "Suriye vatandaşlarının karıştığı asayiş olaylarının, yüz bin nüfuslu bir yere göre suç tablosunda kıyaslandığında son derece düşük düzeyde olduğunu çok net ifade edebiliriz" demişti. (Ayrıntılar için: https://aa.com.tr/tr/turkiye/suriyelilerin-kent-asayisine-olumsuz-bir-etkisi-yok/607902)

- Geçen yıl, yani Suriyelilerin sayısı 3 milyonu aştığı bir dönemde İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Son günlerde Suriyelilerle ilgili gerginlik iddialarıyla gerginlik yaratılmaya çalışılıyor. Suriyeli misafirlerimizin suç işleme ve suça karışma oranları, kamuoyuna yansıtılan verilerle örtüşmemektedir." (Ayrıntılar için: https://www.timeturk.com/icisleri-bakanligi-ndan-suriyeliler-aciklamasi/haber-689281)

- Bu algının sebebi ne? Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Göksel Göker ve Savaş Keskin'in 2015 yılında İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi'nde yayımladığı “Haber Medyası ve Mülteciler: Suriyeli Mültecilerin Türk Yazılı Basınındaki Temsili” başlıklı makale bu kapsamda dikkat çekici veriler paylaşılmış ve temel sebebin 'medyadaki yanlış haberler olduğu' belirtilmişti. (Ayrıntılar için: https://www.timeturk.com/suriyelileri-medya-oculestiriyor/haber-689480)

- Hürriyet'ten Hande Fırat'a röportaj veren dönemin Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ise şu ifadeleri kullanmıştı: "Hoşgörü ve tahammülü elden bırakmayalım. Kimsenin suç işleme özgürlüğü yok. Suriyelilerin suç işleme oranı, bizim kendi vatandaşlarımızın daha düşük." (Ayrıntılar için: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/basbakan-yardimcisi-kaynak-kimsenin-suc-isleme-ozgurlugu-yoktur-40509701)

- Yine geçen yılın Temmuz ayında yayınlanan bir habere göre "Suriyelilerin suça karışma oranının 2016'ya göre yüzde 5 oranında azaldığı" belirtildi. (Ayrıntılar için: http://www.turkiyegazetesi.com.tr/gundem/487489.aspx)

- Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak, İçişleri Bakanlığının verilerine göre 2014-2017 yıllarında Suriyelilerin karıştığı olayların toplam asayiş olaylarına oranının yüzde 1,32 olduğunu bildirdi: (Ayrıntılar için: https://www.timeturk.com/suriyelilerin-karistigi-olaylar-sanilandan-daha-az/haber-751001)

- Polis Akademisinde görevli öğretim üyelerince hazırlanan "Suriyeli Sığınmacılara Dair Tehdit Algısı: Önyargılar ve Gerçekler" başlıklı rapor yayımlandı. Bu rapora göre vatandaşların çoğu "işsizlik arttı" şeklinde düşünse de rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Ankara'daki oranlar hep düşük seyrederken, Gaziantep, Adıyaman, Kilis gibi Suriyeli nüfusunun yüksek olduğu bölgelerde de büyük dğeişiklikler yaşanmadı. (Ayrıntılar için: https://www.timeturk.com/polis-akademisi-nden-suriyeliler-raporu/haber-762508)

- Suriyelilerin suç işleme oranlarındaki düşüklük ise son olarak bu yılın Mart ayında TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Göç ve Uyum Alt Komisyonu Başkanı Atay Uslu tarafından açıklandı. Uslu "İçinde bulunduğumuz toplumla yaptığımız kıyaslamada Suriyelilerin 2014 ile 2017 yılları arasında karıştıkları suçların yıllık ortalaması yüzde 1.32 oranında" dedi. (Ayrıntılar için: https://www.timeturk.com/suriyelilerin-suc-isleme-orani-oldukca-dusuk/haber-864830)

20180410_2_29736072_32568791

ERDOĞAN'DAN GÖÇMEN KARŞITI İFADELERE SERT TEPKİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bugünkü grup toplantısında Kemal Kılıçdaroğlu'nun göçmenlere yönelik kullandığı "Çocuklar dilenci, kadınların ne olduğunu bir araştırın" ifadelerini eleştirdi.

Erdoğan şunları söyledi:

Bu zat geçtiğimiz günlerde Roman vatandaşlarımızla bir araya gelmiş. İyi de etmiş. Grup kürsüsünde kendin çal kendin oyna diye zırvalayacağına hiç değilse gerçek hayatın içine girmiş. En makul işi bile skandal haline getimeyi başarıyor. Bu zat Suriyeliler için 'Çocuklar dilenci, kadınların ne olduğunu bir araştırın' demişti. 'Vatana ihanet 1.5 milyon Suriyeliyi Türkiye'ye sokmaktır' demişti. 'Suriyelileri kendi ülkelerine göndereceğiz' demişti. Bu yıl ise Suriyeli sayısına ve bunlar için harcanan paraya kafayı taktı. İlgili kurumlara sorsa tam sayıyı alacak.

"ELİNDEN GELSE SURİYELİLERİ ESED'E VERECEK"

Sen olsa olsa adamlarını Esad'a gönderirsin, en sonunda da sen onun yanına gidersin. Biz nasihat ettik olmadı. Olmayınca da ilişkimizi kestik. Bizim askerimizin niçin oraya gittiğine kafası basmadığı için, 'Benim askerim ucuz değil' yaygarasını koparmıştı. Suriyeliler için harcanan paranın ne anlama geldiğini bilmeden akla hayale gelmeyecek kesimleri üzerimize salmaya çalışmıştı. Hiçbir gelirleri olmayan Suriyelilere verilen aylık 200-250 liraya bile tahammül edememişti.

"ROMANLARLA SURİYELİLERİ KIYASLADI"

Şimdi de Roman vatandaşlarımız ile Suriyeli sığınmacıları karşılaştırarak tamamen yanlış iddialarla karakterini ortaya koymuştur. Külliyemizi, milletin evini ziyaret edecek Roman kardeşlerimizle birlikte bu şahsa hak ettiği cevabı vereceğimize inanıyorum. Benim doğduğum, büyüdüğüm mahalle Roman kardeşlerimledir."

VİDEO HAZIRLANIYOR


Haber Ara