Dolar

32,5697

Euro

34,9273

Altın

2.427,49

Bist

9.722,09

Müezzinoğlu AA Editör Masası'nda

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu: (2)- '(Kayıt dışı istidam oranı) İlk hedefimiz bunu yüzde 25'lere indirebilmek. Bu konuda çok yönlü bir kampanya için hazırlık yapıyoruz'- 'Çok yönlü, yaygın bir mücadeleyi işverenlerimizle sivil toplum örgütlerimizle diğer kamu kurum ve kuruluşlarımızla birlikte vereceğiz. Kayıt dışılıkta yüzde 25'lerin altındaki hedefi kısa sürede yakalamayı ar

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-15 11:38:10

Müezzinoğlu AA Editör Masası'nda
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kayıt dışı istihdam oranına ilişkin, "İlk hedefimiz bunu yüzde 25'lere indirebilmek. Bu konuda çok yönlü bir kampanya için hazırlık yapıyoruz." dedi.

Müezzinoğlu, katıldığı Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

"Kayıt dışı istihdam oranını yüzde 33'lere düşürdünüz. Bu konuda rakamın daha da düşmesi için hangi adımları atacaksınız?" şeklindeki bir soru üzerine Müezzinoğlu, kayıt dışı istihdamın, sosyal güvenlik aktörleri ve dengeleri açısından hayati konulardan biri olduğunu belirtti.

İktidara geldiklerinde yüzde 52 olan kayıt dışı istihdam oranının yüzde 33'e düşürüldüğünü ifade eden Müezzinoğlu, her bir puanlık düşüşün yaklaşık 2 milyar liraya karşılık geldiğini bildirdi.

Kayıt dışılığın, kayıt içinde olanı tahrik eden, zora sokan negatif etkisi olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, kayıt içinde olan işverenin bir taraftan dünyayla rekabet ettiğini bir taraftan da istihdamın ilave yükünü meşru zeminde kalmak için taşımaya çalıştığını kaydetti.

Bakan Müezzinoğlu, kayıt dışı istihdamla mücadeleyi önemsediklerini, hakkaniyetsizliklerin ve mağduriyetlerin bulunduğunu vurguladı.

- "Hedefimiz kayıt dışı istihdam oranını yüzde 25'e düşürmek"

Bugün yapılacak Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu'nun da konu başlığının kayıt dışı istihdam olduğunu bildiren Müezzinoğlu, şunları söyledi:

"Her yıl yaklaşık 60 milyar kaybımız var. Çok büyük bir rakam. Bu 60 milyarın biz büyük bir çoğunluğunu güçlü bir mücadeleyle almamız lazım. İlk hedefimiz bunu yüzde 25'lere indirebilmek. Bu konuda çok yönlü bir kampanya için hazırlık yapıyoruz. Şu anda istihdama verdiğimiz teşvikler, düzenli primlerini ödeyenlerin primlerini beş puan düşürmüş olmamız, bu mücadele sonrası primleri daha da düşürebilme, buradaki kayıt içiliği artırabilmemizle alakalıdır. Kayıt içiliği artırdığımız her başarı öbür taraftaki yükü azaltmamız için bize imkan verecektir. Çok yönlü, yaygın bir mücadeleyi işverenlerimizle sivil toplum örgütlerimizle diğer kamu kurum ve kuruluşlarımızla birlikte vereceğiz. Kayıt dışılıkta yüzde 25'lerin altındaki hedefi kısa sürede yakalamayı arzu ediyoruz."

Avrupa ülkeleriyle ve diğer ülkelerle karşılaştırıldığında kayıt dışı istihdam oranında Türkiye'nin durumunun sorulması üzerine Müezzinoğlu, Avrupa'da bu oranın yüzde 15 merkezli olduğunu açıkladı.

(Sürecek)

Haber Ara