Dolar

32,3325

Euro

35,1144

Altın

2.300,55

Bist

9.079,97

MSM Senarist yetiştirme okulu açıyor

Medya Sanat Merkezi'nin (MSM), İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı'nın desteğiyle profesyonel senaristler yetiştirmeyi amaçlayan Medya Sanat Merkezi Senaryo Okulu'na 15 Kasım'a kadar ön kayıt yaptırılabilecek

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-11-05 11:02:34

MSM Senarist yetiştirme okulu açıyor

Medya Sanat Merkezi'nin (MSM), İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı'nın desteğiyle hayata geçirdiği ve yeni dönem kayıtlarını almaya başladığı Senaryo Okulu, sektöre profesyonel senaristler yetiştirecek.

Ünlü senaristler ve uzman isimlerin atölye çalışmaları düzenleyeceği, uygulama ağırlıklı bir eğitim anlayışı izlenen okuldaki eğitimler, "Osmanlı Tokadı", "Şimdi Onlar Düşünsün", "Sevda Kuşun Kanadında" ve "Kalk Gidelim" dizisinin senaristlerinden Oktay Berber'in koordinatörlüğünde ücretsiz gerçekleştirilecek.

İBB Kültür Daire Başkanı Rıdvan Duran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde toplumsal ve kültürel kodlara uygun senaryo açığı bulunduğunu söyledi.

Yetenekli ve bilinçli genç kalemlere fırsat vermek amacıyla yola çıktıklarını aktaran Duran, "Bu altı haftalık yoğun eğitim döneminde gençlerin de kendilerini, öz kültürlerinde yeniden keşfedeceğine inanıyoruz. Onların zihinsel yolculuğunda, hikayelerinde yanında olmak bizi ayrıca heyecanlandırıyor." dedi.

"Üretimi önemsiyoruz"

Duran, genç yeteneklere yatırım yapmaya devam edeceklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"En etkileyici senaryolar kendi kültüründen en güzel şekilde beslenebilmiş ve bunu evrensel dilde en açık şekilde ifade edebilmeyi başarmış isimlerden çıkmıştır. Kendi kültürümüzden beslenen yerli ve milli senaryolara ihtiyacımız var. Bu noktada genç senarist adaylarımızın kalemlerinden dökülecek hikayeleri merakla bekliyoruz. Gençlerimizin yazdıkları senaryoları filme dönüştürmek, kağıtlara döktükleri dünyalarını, hayallerini sinema perdesine taşıyacak olmak da bize ayrıca gurur veriyor."

MSM Başkanı İsmail Halis de kalıcı faaliyetlere imza atmak istediklerini belirterek, "Bu toprağın ruhunu, iklimini teneffüs eden herkese ulaşmak istiyoruz. Üretimi önemsiyoruz ve bu üretimin temel önceliğinin, nitelikli ve derinlikli sanatçı kuşağının oluşumuna omuz vermek olduğunu biliyoruz. MSM olarak, öncelikle bir platform, havza ve kültür oluşturmayı amaçlıyoruz. Günümüzdeki temel eksikliklerden birinin, günübirlik, kısa vadeli ve anlık etkileşimi önceleyen refleksler olduğunu düşünüyoruz. O sebeple MSM, bir anlamda 'sakin sakin acele eden' ve 'kendine dert arayan' medya ve sanat insanlarının birbiriyle tanıştıkları, kalıcı bir mecranın merkezidir." ifadelerini kullandı.

"Hikayeleştiremediğimiz hiçbir şeyi kalıcı da kılamayız"

Kalıcı cümleler kurmak için, senaryo eğitimini birçok şeyin başlangıcı olarak gördüklerini vurgulayan Halis, şöyle devam etti:

"Medya, kültür, sanat, dijital, sinema, belgesel, tiyatro ve senaryo gibi kavramlar, MSM'nin bir çok giriş kapısından bir kaçıdır. Geçtiğimiz sezon, 'Belgesel', 'Dijital Medya' ve 'Belgesel Okulu' çok büyük bir ilgi ile karşılandı. Bu sezonun ilk fazında 'Senaryo Okulu' ile başlıyoruz. Dünyamız, hatta hayatlarımız adeta hikayesini kaybetmiş durumda olduğu için 'Senaryo Okulu'muzun mottosu 'Hikayen seni arıyor'. Bugünün gazetecisi, sanatçısı, belgeselcisi, genel olarak bugünün insanına düşen şey, kayıp olan ama bir yerde varolan, bir çok yerde varolan bu hikayeyi aramaktır, bu arayışa bir yerden başlamaktır. Bu arayış, soyut bir arayış değil, bilakis üretmektir. İşte bu üretme, üretme derdinin adı, bazen gazetecilik, bazen belgeselcilik, bazen senaristliktir. Hikayeleştiremediğimiz hiçbir şeyi kalıcı da kılamayız."

İsmail Halis, senaryo denildiğinde televizyon dizileri üzerinden düşünmeye alışkın olunduğuna işaret ederek, "Bu topraklarda binlerce yıldır masallar anlatıldı. Gündelik hayatın vazgeçilmez parçası oldu masallar, hikayeler ve anlatılar. Aslında bu mayanın devamıdır dizilere bu denli sıcak bir ilginin olması. MSM, tam da bu toprakların mayasıyla yoğrulmuş kalemleri, zekaları, zihinleri keşfetmeyi, onlara bir platform ve iklim oluşturmayı amaçlarken, kendisini bir hikayenin aradığını düşünen herkesi bu çatıya davet ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Gençlerin ihtiyaç duyduğu şey doğru yönlendirilmek"

Senarist Oktay Berber ise senaryonun, sinemanın en temel unsurlarından olduğunu dile getirdi.

Türkiye'de çok sayıda yetenekli genç olduğuna işaret eden Berber, şöyle konuştu:

"Gençlerin ihtiyaç duyduğu şey doğru yönlendirilmek. Biz de tam olarak bunun için varız. Biz gençlere sektörde çalışma arkadaşı olmak için kendi hikayelerini bulmalarında rehberlik ediyoruz. 'Senaryo Okulu'muz 'Hikayen seni arıyor' mottosuyla yola çıkarken bir gayesi vardı. O gaye de özellikle gençlerin, heyecanlandıkları hikayelerini senaryo tekniğiyle, görsel bir dille kağıda dökmelerine yardımcı olmak. Bunun için de 6 hafta sürecek bir yol haritası hazırladık."

Berber, herkesin çok parlak bir fikri ve hikayesinin olabileceğini belirterek, "İyi bir senarist ise birçok parlak fikri ve çarpıcı hikayeyi seyircisini heyecanlandıracak şekilde bulur, geliştirir ve yazar. Biz de 'Senaryo Okulu'muzda evvela 'Parlak fikir nasıl üretilir?', sorusunun üzerine giderek arkadaşlarımızı sağlam bir hikaye fikri bulmaları hususunda zorlayacağız ve buldukları hikayeyi hangi türde ve nasıl anlatmaları gerektiğini göstereceğiz. Senaryo Okulu'na katılan her bir arkadaşımızı açıkçası şahsen ilerde beraber çalışabileceğim ya da yazdığı filmleri, dizileri keyifle izleyebileceğim senarist adayı olarak görüyorum. Bu sebeple umarım, bilim-kurgu, romantik, polisiye, aile, dram gibi birçok farklı türde kendisini geliştiren senaristlerimizin, özgün ve çarpıcı hikayelerini hep birlikte takip etme şansımız olur." diye konuştu.

Türkiye'nin sinema ve dizi sektöründeki senaryo eksikliğini kapatmayı da amaçlayan Senaryo Okulu'na, 15 Kasım'a kadar ön kayıt yaptırılabilecek.

Haber Ara