Dolar

32,5580

Euro

34,8886

Altın

2.434,78

Bist

9.645,02

Mozaikler 41 yıl sonra yeniden açıldı

Antalya'nın Kemer ilçesinde 1976'da bulunan ve üzeri daha sonra kapatılan bin 600 yıllık mozaikler, 41 yıl sonra yeniden çıkarıldı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-09 14:17:35

Mozaikler 41 yıl sonra yeniden açıldı

Antalya'nın Kemer ilçesinde İdyrus Antik Kenti'ndeki kazılarda 1976'da bulunan ve üzeri daha sonra kapatılan bin 600 yıllık mozaikler, yeniden gün yüzüne çıkartıldı.

Antalya Müzesi Müdürü ve İdyrus Antik Kenti Kazı Başkanı Mustafa Demirel, yaptığı açıklamada, Kemer ilçesinde Helenistik, Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerine ait yerleşim ve kalıntılarının bulunduğunu söyledi.

İdyrus Antik Kenti'nin, Ayışığı koyunda kurulmuş, modern binalarla iç içe bir antik kent olduğunu söyleyen Demirel, kazılarda ortaya çıkarılan kilise kalıntılarından buranın Helenistik dönemden başlayıp Roma ve Doğu Roma dönemine kadar uzanan süreci kapsadığının anlaşıldığına işaret etti.

Demirel, ortaya çıkarılan bazilika yapısından, yerleşimin 4. veya 5. yüzyılla tarihlendirildiğini ifade etti.

Antik kentte Antalya Müzesi tarafından 1976'da yapılan kazıda bazı kalıntılar ve mozaiğin ortaya çıkarıldığını anlatan Demirel, bu tarihten sonra bölgede çalışmaların durdurulduğunu aktardı.

MOZAİKLER KAPATILMIŞ

Yüzey kazılarının yapıldığı 1976'da kilise tabanında mozaikler bulunduğunu ancak kazıların sona erdirilmesiyle mozaiklerin restore edilerek tekrar kapatıldığını belirten Demirel, 41 yıl sonra yeniden başlayan çalışmalarla mozaiklerin Antalya Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuar Müdürlüğü uzmanları denetiminde açılarak durum tespiti yapıldığını kaydetti.

Demirel, kazıların, antik kentin merkezinde yer aldığı düşünülen kilise ve çevresinde yoğunlaştırıldığını vurgulayarak, yapının her yöne doğru nasıl bir kompleks olarak devam ettiğini belirlemeye çalıştıklarını aktardı.

Bazilikaların orta nef (dini tören yapılan alan) ile sağ ve soldaki bölümlerinin taban döşemelerinde mozaik uygulandığını dile getiren Demirel, ortaya çıkarılan kilisede bunu net olarak gördüklerini belirtti.

Demirel, "Burada genellikle geometrik ve bitkisel motiflerden oluşan geç dönem mozaikleri karşımıza çıkıyor. Özellikle batı tarafı giriş bölümünde yapının inşası sırasında bağış yapan kişilerin isilerinin yer aldığı yazıt bulundu. Yapı, temel seviyesinde korunduğu için çok fazla anıtsal mimari karşımıza çıkmıyor. Dönem özelliklerini yansıtan önemli bir yapı. Yazıtta, yapıya o dönemde bağışta bulunan, katkısı olan, bir nevi sponsorluk tarzında kişilerin adları yazıyor." dedi.

Kazı çalışmalarına İŞKUR tarafından yerleştirilen kadınlar da katılıyor.

 

Haber Ara