Dolar

32,5704

Euro

34,9691

Altın

2.423,76

Bist

9.722,09

Mossad İran’ı mercek altına aldı

İsrailli Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre İsrail istihbarat teşkilatı Mossad, İran’ın Suriye’deki varlığı hakkında yeni bir rapor hazırladı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-23 18:15:03

Mossad İran’ı mercek altına aldı

TIMETURK | ÇEVİRİ

Yedioth Ahronoth gazetesine göre Afganistan, Pakistan, Irak ve Lübnan'dan Suriye'ye gelerek Kasım Süleymani'nin emri altında savaşan Şii milis akını durmadan devam ediyor.

“SİLAH TAŞIMACILIĞI İÇİN KIZILAY'I KULLANIYORLAR”

Yedioth Ahronoth gazetesi, rapordan bazı kesitlere yer verdi:

"İran'a bağlı Kudüs tugayı İran kızılayı aracılığı ile Suriye'ye karadan ve denizden silah temin ediyor. Bu askeri sevkiyatlar bazen kızılay aracılığı ile bazen de IRISL gibi İranlı ulusal deniz taşımacılığı şirketleri aracılığı ileyapılıyor."

“SİVİL UÇAKLAR KULLANILIYOR”

Kara ve deniz taşımacılığına ek olarak hava yolları taşımacılığının da kullanıldığına dikkat çeken raporda şu ifadelere yer verildi: "İran, Suriye'ye silah göndermek için hava yollarını da kullanıyor. Bu taşımacılığın merkezi başkent Tahran havalimanı ve Irak sınırına yakın bulunan bazı üslerdir. Sivil taşımacılığı yaptığı süsü vermeye çalışan iran, İran Air, MahanAir ve bazen de Rusya'ya bağlı Qasem Fares Air hava yolları şirketlerini kullanıyor."

Raporda ayrıca İran'ın son dönemde Suriye'de uzun menzilli füze ve roket imalatına başlamak için altyapı çalışmaları yaptığını ve neredeyse başarıyla tamamladığına dikkat çekiliyor.

“ASKERİ FAALİYETLERİ 4 AYRI CEPHEYE AYRILIYOR”

Mossad raporunda İran'ın Suriye içindeki askeri faaliyetlerine de yer veriliyor: İran'ın Suriye'deki askeri faaliyetleri 4 ayrı cepheye ayrılıyor. Ana komutanlık binası Şam uluslararası havalimanında bulunuyor. Bu ana komutanlık Şam ve kırsalındaki askeri güçlere emirler vererek gidişatı takip ediyor. Ana komutanlığın dışında Damir'deVusta üssü, Humus kırsalında Şuayrat ve Tayyas askeri üssü ve Sahil tarafında ise son birüs daha bulunuyor. Bu üste daha çok silah ve mühimmat depoları bulunuyor.

Rapora göre İran, Afganlı, Pakistanlı, İranlı, Iraklı ve Lübnanlı başta olmak üzere birçok uyruktan toplam 18 bin milisi Esed yanında savaşmak üzere Suriye'ye getirdi.

Haber Ara