Dolar

32,3756

Euro

34,9900

Altın

2.325,96

Bist

9.090,31

Mossad Başkanı, Irak'taki ABD Üssü'nü neden gizli ziyaret etti!

Mossad'ın Başkanı Yossi Cohen, Irak'taki ABD kuvvetlerine ev sahipliği yapan Ein al-Esad askeri üssünü gizlice ziyaret ettiği bildirildi. Netanyahu'nun danışmanı olan Cohen, Arap ülkelerindeki bazı yetkililerle stratejik ilişkiler kurmak istiyor. Üs ziyaretinin bu amaç için ilk adım olduğu ileri sürüldü.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-27 09:45:09

Mossad Başkanı, Irak'taki ABD Üssü'nü neden gizli ziyaret etti!

İsrail rejiminin casus ajansı Mossad'ın Başkanı, Batı Irak'taki ABD kuvvetlerine ev sahipliği yapan Ein al-Esad askeri üssünü gizlice ziyaret ettiği bildirildi.

Haber, Yossi Cohen'in bölgesel turunun bir parçası olarak Irak'taki Amerikan askeri üssüne sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdiğini ve orada bulunan Amerikan askeri danışmanlarıyla konuştuğunu belirten Amerikan web sitesi defenseone.com tarafından paylaşıldı.

Başbakan Netanyahu'nun danışmanı olan Cohen, Arap ülkelerindeki bazı yetkililerle stratejik ilişkiler kurmak istiyor. Raporda, üs ziyaretinin bu amaç için ilk adım olduğunu söyledi.

Daha önce, İsrail rejiminin Kan 11 haber ağı, Başbakanın Batı Şeria'nın bazı işgal altındaki bölgelere ilhak etme planında Cohen'in özellikle Mısır ve Ürdün'deki Arap liderlerle konuşmasının beklendiğini bildirdi. Ağ, casus şefinin amacının Arap liderlerin ilhak planındaki tutumlarını dinlemek olduğunu da sözlerine ekledi.

ABD Irak'ın bağımsızlığını ve egemenliğini
göz ardı etmeye devam ediyor

İsrail istihbarat yetkilisinin Ein al-Esad'a yaptığı bu gizli gezinin amaçlarının yanı sıra, bu ziyareti en önemli noktaya getiren şey, Cohen'in böyle bir ziyaret yapma yetkisidir.

Irak ve İsrail rejiminin ne resmi ne de gayri resmi siyasi ve ekonomik ilişkileri yok ve bu nedenle ziyaret, Amerikalıların yeşil ışık yakmasıyla yapıldı.

Böylece ABD, İsrail casus şefine Arap ülkesine girme hakkı vererek Irak'ın egemenliğini ve bağımsızlığını görmezden geldi. Bu izin, Tel Aviv rejimi Irak hükümeti tarafından düşmanca bir parti olarak kabul edildiğinde geldi.

Başka bir deyişle, Irak halkının ve politikacılarının karşı çıktığı ABD'nin Irak'taki varlığı, mesleki olarak kabul edilirken, şimdi Amerikalılar, Bağdat'ın tanımadığı bir rejimden bir yetkiliye Irak topraklarına girmeleri için zemin sağlayarak Irak'ın bağımsızlığını hiç olmadığı kadar ihlal ettiler. Bu hareket, başka bir açıdan, uluslararası hukukun ihlalidir ve BM'nin ülkelerin toprak hakları ve egemenliği konusundaki tüzüğüne açıkça karşıdır. Buna göre Irak hükümeti, ABD'nin BMGK'nın daimi bir üyesi olması ve kararları veto etme hakkına sahip olması gibi bir hamle için başarı için umudu olmamasına rağmen, BM Güvenlik Konseyi'nde ABD'nin egemenlik ihlali nedeniyle şikayette bulunma hakkını saklı tutar.

Washington'un Yeşil Işığıyla
İsrail'in Irak'a Yönelik İhlallerinin Sicili

İsrail casus şefi tarafından Irak topraklarına yapılan ziyaret Tel Aviv'in Irak'a karşı yaptığı ilk ihlal değil.

İsrail rejimi 2019'da Irak pozisyonlarına hava saldırıları düzenledi. Hava saldırısı, Iraklı milletvekillerini kızdırdı ve Amerikan birlikleri ülkeden çekilmeye çağrıldı. O zaman, saldırıların Amerikan kuvvetleri tarafından tedarik edilen bir hava koruması altında, İsrail dronları tarafından gerçekleştirildiği bildirildi.

Netanyahu Şubat ayında İsrail ordusunun Irak ve Suriye'deki bölgelere saldırdığını itiraf etti.

İsrail'in ABD'nin yeşil ışığıyla Irak'a karşı yaptığı ihlallerle ilgili olarak, Irak'ın bağımsızlığının ABD liderleri ve askeri yetkililer için hiçbir anlam ifade etmediği açıkça görülmektedir.

Amerikan web sitesi, Amerikan üssünü ziyaret etme amacının Batı Şeria'nın Arap dünyası ile ilhakını tartışmak için bir İsrail bölgesel kampanyasının bir parçası olduğunu iddia etse de, bu İsrail'in aleyhine dönecek çünkü gizli ve gayri resmi olarak, Irak halkının ve yetkililerinin iradesine karşı yapıldı. Kesin sonuç, Direniş Ekseninin genel olarak İsrail ihlallerine ve özellikle Batı Şeria ilhak planına karşı tutumunun güçlendirilmesine yardımcı olacağıdır.

Kaynak: http://alwaght.com/

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak verilmiştir. Bu makalede yer alan görüşler yazarına aittir.

Çeviri: Feyza Akyıl

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara