Dolar

32,5766

Euro

34,7968

Altın

2.510,43

Bist

9.693,46

Mossad ajanlığı mı, vize ihlali mi? Rus gazeteci Yulia Yuzik neden gözaltında?

Rusya'nın Tahran Büyükelçiliği, Rus gazeteci Yulia Yuzik'in 4 Ekim'de İran'da İsrail'in istihbarat servisi Mossad adına ajanlık yapma suçlamasıyla tutuklandığı açıklandı. Olay İsrail basınında geniş yer buldu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-07 15:34:28

Mossad ajanlığı mı, vize ihlali mi? Rus gazeteci Yulia Yuzik neden gözaltında?

Rusya'nın Tahran Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada Rusya'dan İran'a eşiyle birlikte giden Rus gazeteci Yulia Yuzik'in havaalanında pasaportuna el konulduğu, ardından gazetecinin Tahran'daki oteline ulaştığında ise İran Devrim Muhafızları'ndan bir ekibin otele giderek gazeteciyi gözaltına aldığı, ardından tutukladığı belirtildi.

RUSYA: ARAŞTIRIYORUZ

Rusya tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada gazetecinin gözaltına alınma sebebi ile ilgili araştırma başlatılarak, İran tarafıyla iletişime geçildiği ifade edilirken, Rus basını bazı kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Rus gazeteci Yulia Yuzik'in İsrail ajanı olmak suçlamasıyla tutuklandığını iddia etti.

İRAN'IN RUSYA BÜYÜKELÇİSİ RUS DIŞİŞLERİNE ÇAĞRILDI

Diğer taraftan, konuyla ilgili bilgi edinmesi amacıyla İran'ın Rusya Büyükelçisi'nin Moskova'da Rusya Dışişleri Binası'na çağrıldığı bildirildi.

RUSYA: SORGU SONRASI SERBEST BIRAKILACAK

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "4 Ekim'de Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı İgor Morgulov ile İran'ın Moskova Büyükelçisi Mehdi Sanai arasında tutukluluk koşullarının öğrenilmesi amacıyla görüşme gerçekleşmiştir. Mehdi, Yuzik'in savcılık birimleri tarafından gözaltına alınmasını doğruladı. Mehdi tarafından Yuzik'in sorgu işlemlerinin tamamlanmasından sonra serbest bırakılacağı belirtildi" denildi.

PESKOV: AÇIKLAMA BEKLİYORUZ

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov'dan da gözaltına alınan Rus gazeteci Julia Yazik ile ilgili açıklama geldi. Peskov, gazetecinin gözaltına alınmasını kabul edilemez olarak değerlendirirken, "Yuzik'in gözaltına alınmasıyla ilgili tavrımız net. Biz Rus gazetecinin gözaltına alınmasını kabul edilemez olarak görüyoruz. Yakın bir gelecekte gazetecinin serbest bırakılacağına inanıyoruz ve İran tarafından gerekli açıklamaların yapılacağını düşünüyoruz" dedi.

Fakat 4 Ekim'den bu yana Yuzik'in serbest bırakıldığına ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı. (Gazetecinin serbest bırakıldığı İrna DIşişleri Bakanlığı tarafındna 10 Ekim sabahı yapıldı. Açıklamaya göre Yuzik sabah saatlerinde Moskova'ya döndü.)

"GÖZALTININ NEDENİ CASUSLUK DEĞİL" İDDİASI

Bugün (7 Ekim) Rus haber ajansına açıklamalarda bulunan İran Hükümeti'nden bir yetkilinin konuyla ilgili "Gözaltında tutulma olayı ajanlık suçlaması ile ilgili değil. Bildiğim kadarıyla bu vize sorunu yüzünde gerçekleşti" açıklamasında bulundu.

Bazı yayın organlarında da İran hükümet sözcüsü Ali Rabiei'nin develt televizyonunda "Dava casuslukla ilgili değil. Hızlıca ele alınıyor" dediği aktarıldı.

Haber Ara